Vissza

A spárga

A spárga

A spárga
2019. április 20.

Viszonylag kevésbé ismert tavaszi zöldségünk a spárga vagy aszparágusz, népi nevén a csirág. Nyugat-Európában, főleg Németországban nagy kultusza van a növény fogyasztásának, hazai népszerűsége ezzel szemben méltánytalanul kicsi, pedig Magyarország spárgatermesztő nagyhatalomnak számít. Ebből következik, hogy a hazai termés legnagyobb része Németországban és Ausztriában talál vevőre. Tény, hogy nem éppen olcsó zöldségről van szó, viszont koraisága, fogyasztásának kedvező élettani hatásai (vizelethajtó hatású, sok A, B1, B2, C, E-vitamint és folsavat tartalmaz) miatt mindenképpen ajánlott a menübe illeszteni, amikor szezonja van.

A spárga Európában és Ázsiában őshonos növény, vad változatát már az ókori egyiptomiak, görögök és rómaiak is fogyasztották. Tudatosan termeszteni a XV-XVI. század körül kezdték, üzemi termesztése pedig csak a XX. század elejére alakult ki.

 A spárga évelő növény, friss, zsenge hajtását, a „spárgasípot” fogyasztjuk („asparagos” görögül fiatal hajtást (is) jelent), ami lehet fehér vagy zöld. Rendkívül gyorsan nő, ideális körülmények között akár 6 cm-t is naponta, tehát gyakran kell szedni és mivel nagy a víztartalma, ezért azonnal hűteni kell, nehogy megfonnyadjon. A spárgát szedés vagy vásárlás után lehetőleg azonnal fel kell használni, szükség esetén nedves ruhába csavarva, egy-két napig hűtőszekrényben eltartható.

A jó minőségű spárgasíp kemény, nem fonnyadt, egységes színű (enyhén lilás lehet a fejnél), egyenletesen vastag, nem fás, lehetőleg egyenes, a fej szorosan zárt, a hajtás nem kinyílott. Egészséges, nincsenek rajta repedések, rozsdás elszíneződések.

Az előkészítést úgy kezdjük, hogy a síp alsó végéből 2-3 cm-t vágjunk le, mert ez az alsó rész általában túl rostos. Ezután a fehér spárgát hosszában éles késsel vagy zöldséghámozóval meg kell hámozni, a fej alól kiindulva (a fejet nem kell, az mindig zsenge). A zöld spárgát nem kell hámozni, legfeljebb az alsó részét, ezután mehet a főzővízbe. Az enyhén sós-cukros vízben kis lángon, lefedve főzzük a spárgát, a zöldet kb. 5 percig, a fehéret kicsit tovább, 8-10 percig. A spárgát lehet még vajon párolni, sőt Spanyolországban grillezni is szokták, számtalan recept található az interneten vagy szakácskönyvekben.

Friss hírek

Tájékozató gyümölcs-szaporítóanyag vásárlásához
2020. február 26, szerda

Tájékozató gyümölcs-szaporítóanyag vásárlásához

A horgászok segítségét kéri a Nébih Állami Halőri Szolgálata
2020. február 24, hétfő

A horgászok segítségét kéri a Nébih Állami Halőri Szolgálata

Elismert tenyésztő szervezetek
2020. február 21, péntek

Elismert tenyésztő szervezetek

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei
2020. február 21, péntek

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei

Önkéntes kivonást kezdeményezett a FrieslandCampina
2020. február 21, péntek

Önkéntes kivonást kezdeményezett a FrieslandCampina

A növényvédő szerek csoportosítása a hatóanyag és a növény kapcsolata szerint
2020. február 19, szerda

A növényvédő szerek csoportosítása a hatóanyag és a növény kapcsolata szerint

Új nyomtatvány szükséges a lovas szolgáltatási vizsgákhoz
2020. február 19, szerda

Új nyomtatvány szükséges a lovas szolgáltatási vizsgákhoz

Új pályázati lehetőség az állatok egészségéért és jólétéért
2020. február 18, kedd

Új pályázati lehetőség az állatok egészségéért és jólétéért

Már elérhető a 2019-es BIONYOM adatszolgáltatás benyújtási felülete
2020. február 18, kedd

Már elérhető a 2019-es BIONYOM adatszolgáltatás benyújtási felülete

Új adatokkal frissült az EFSA élelmiszer-fogyasztási adatbázisa
2020. február 17, hétfő

Új adatokkal frissült az EFSA élelmiszer-fogyasztási adatbázisa

Visszavonta az Európai Bizottság a klórpirifosz és a klórpirifosz-metil hatóanyagok engedélyét
2020. február 13, csütörtök

Visszavonta az Európai Bizottság a klórpirifosz és a klórpirifosz-metil hatóanyagok engedélyét

Tofugyártó üzemben intézkedett a Nébih
2020. február 12, szerda

Tofugyártó üzemben intézkedett a Nébih

A rászorulókat segíti majd a lefoglalt, illegális eredetű tűzifa
2020. február 11, kedd

A rászorulókat segíti majd a lefoglalt, illegális eredetű tűzifa

7 éves a Nébih „Ételt csak okosan!” kampánya
2020. február 10, hétfő

7 éves a Nébih „Ételt csak okosan!” kampánya

Pécsi csapat győzelmével zárult a közétkeztetési szakácsverseny döntője
2020. február 7, péntek

Pécsi csapat győzelmével zárult a közétkeztetési szakácsverseny döntője

Újra időszerű a mezei pocok elleni védekezés
2020. január 31, péntek

Újra időszerű a mezei pocok elleni védekezés