null A Parlagfű Bejelentő Rendszerről általában és a státuszváltoztatás fontosságáról

A Parlagfű Bejelentő Rendszerről általában és a státuszváltoztatás fontosságáról

A Parlagfű Bejelentő Rendszerről általában és a státuszváltoztatás fontosságáról
2020. június 3, szerda

Az idei évben már június 1-től fogadja a bejelentéseket a Parlagfű Bejelentő Rendszer (PBR).

A hatósági ellenőrzés mellett a parlagfűvel fertőzött területek felderítésében hatékonyan tudnak közreműködni az állampolgárok is, akik az elmúlt évek tapasztalatai alapján bejelentéseikkel jelentős mértékben hozzájárultak a hatósági tevékenység eredményességéhez, a parlagfű elleni védekezéshez.
Fontos tudni, hogy a parlagfű virágzása az elmúlt évek tapasztalata alapján korábban kezdődik ezért az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvényből már a tavalyi év során kikerült a július 1-i határnap a védekezéssel kapcsolatban, tehát a termelők és földtulajdonosok folyamatosan kötelesek védekezni a parlagfű és az egyéb allergén gyomnövények ellen. 
A lakossági bejelentéseket már 2013 óta eredményesen kezeli a Parlagfű Bejelentő Rendszer (PBR).
A PBR-be regisztrációt követően bárki bejelentheti az általa felfedezett parlagfűvel fertőzött területet, ezzel is hozzájárulva a sikeres felderítéshez, védekezéshez. A bejelentéshez képek is csatolhatóak, így fotókkal is dokumentálható a helyszínen a parlagfű jelenléte.
A rendszerben naponta számos bejelentés kerül rögzítésre, amelyek kivizsgálása, mint minden évben, idén is kiemelt fontosságú.
A lakossági felhasználók a rendszerben megjelölik a parlagfűvel borított területeket, amely bejelentésről a PBR belterület esetében a területileg illetékes jegyzőnek, önkormányzatnak, külterület esetében pedig a területileg illetékes földhivatalnak küld jelzést.
A bejelentés alapján lefolytatott hatósági ellenőrzésnek nagyon fontos eleme a bejelentők felé történő folyamatos visszajelzés, a hatóság által az eljárás során tett intézkedésekről való megfelelő tájékoztatás. 
Külterületi ingatlanok vonatkozásában a Parlagfű Információs Rendszer (PIR) automatikusan változtatja az egyes bejelentések státuszát, a hatósági eljárás menetének megfelelően. 
Belterületi ingatlanok esetében is változik a bejelentés státusza az eljárás szakaszainak megfelelően.
Mindannyiunk közös érdeke a parlagfű elleni hatékony fellépés, valamint a lakossági bejelentők megfelelő tájékoztatása az általuk bejelentett parlagfüves területek állapotáról.

PBR Státusz változás


Friss hírek

Támogató szemlélet az integrált növényvédelmi tevékenység ellenőrzésében
2020. június 30, kedd

Támogató szemlélet az integrált növényvédelmi tevékenység ellenőrzésében

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinálja azt az új szemléletű, országos, támogató ellenőrzést, amikor a hatóság az integrált növényvédelmi tevékenység ellenőrzésekor a szankcionálás helyett elsősorban iránymutatást ad.

Tovább >

Országos parlagfű helyzetkép (2020.06.18.)
2020. június 18, csütörtök

Országos parlagfű helyzetkép (2020.06.18.)

Június első két hetét a változékony, meleg, csapadékos időjárás jellemezte, mely kedvezett mind a kultúrnövények, mind a parlagfű fejlődésének.

Tovább >