Vissza

„Az élelmiszer legyen érték!”

Az élelmiszerhulladékok csökkentéséről tanácskoztak az I. Nébih Kerekasztal résztvevői

Az élelmiszerhulladékok csökkentéséről tanácskoztak az I. Nébih Kerekasztal résztvevői
2018. március 7.

Az élelmiszerláncban előforduló aktuális és fontos kérdések megvitatása, valamint a felmerülő problémák megoldása érdekében indított kerekasztal beszélgetéssorozatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A március 6-án, Budapesten megrendezett első találkozón, melynek témája az élelmiszerhulladékok csökkentése volt, az élelmiszer-előállítók és –forgalmazók mellett, karitatív szervezetek, hatósági szakemberek, valamint a jogalkotói oldal képviselői is részt vettek.

Az I. Kerekasztal rendezvényt Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár azzal a gondolattal nyitotta meg, hogy az élelmiszerfölösleg kezelése mindenekelőtt humanitárius, azaz gyökerében erkölcsi kérdés. Emellett azonban szem előtt kell tartani az élelmiszerhulladékok környezetterhelését és a gazdasági veszteségeket is, amelyeket magasabb fokú tudatossággal, szervezettséggel nagymértékben megelőzhetünk.

A vitaindító előadásokat követő Kerekasztal beszélgetésen a Földművelésügyi Minisztérium és a Nébih szakemberei mellett, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület, az Élelmiszerfeldolgozók Országos Szövetsége, valamint – a Tesco és Spar képviselője révén – a kereskedelmi oldal is képviseltette magát, lehetővé téve, hogy valóban minden oldalról, szemszögből megvizsgálják az élelmiszerhulladék csökkentésének gátjait és lehetőségeit.

A Kerekasztal egyik legfontosabb témája a lejárt minőségmegőrzési idejű, de élelmiszerbiztonsági kockázatot nem jelentő tartósabb élelmiszerek és élelmiszer-összetevők kezelésének, hasznosíthatóságának kérdése volt. Felmerült továbbá a különböző lejárati idők jobb elkülönítése, vagy esetleges alternatív jelöléssel való kiegészítése, valamint a fogyasztók hatékonyabb tájékoztatása is.

A fórum résztvevői egyetértettek abban, hogy az élelmiszerhulladékok csökkentése terén kulcsfontosságú a fogyasztói tájékozottság emelése. Közös feladat tehát, hogy az élelmiszerhulladékokkal kapcsolatos kérdésekben figyelemfelkeltő és közérthető információk jussanak el a vásárlókhoz. A szemléletformálást pedig érdemes már gyermekkorban elkezdeni.

A Nébih Kerekasztal célja, hogy teret adjon az élelmiszerláncot érintő időszerű kérdések átfogó vizsgálatának, az érintettek lehető legszélesebb körének bevonása mellett. A negyedévente jelentkező rendhagyó fórumok lehetőséget teremtenek azoknak a jogi, szervezési vagy éppen kommunikációs problémáknak a „kibeszélésére”, amelyekkel a jogkövető vállalkozások rendszeresen találkoznak a mindennapokban. E szellemben az aktuális témák mindig a vállalkozások igényeihez és az élelmiszer ágazatot érő aktuális kihívásokhoz igazodnak majd.

A következő Kerekasztal beszélgetést várhatóan május végén, június elején szervezi majd a hivatal „termékvisszahívás – minden cég rémálma(?)” témakörben.

Kapcsolódó anyagok:
A közlemény letölthető formában
Fotók a rendezvényről




Friss hírek

Új pályázati lehetőség az állatok egészségéért és jólétéért
2020. február 18, kedd

Új pályázati lehetőség az állatok egészségéért és jólétéért

Már elérhető a 2019-es BIONYOM adatszolgáltatás benyújtási felülete
2020. február 18, kedd

Már elérhető a 2019-es BIONYOM adatszolgáltatás benyújtási felülete

Új adatokkal frissült az EFSA élelmiszer-fogyasztási adatbázisa
2020. február 17, hétfő

Új adatokkal frissült az EFSA élelmiszer-fogyasztási adatbázisa

Visszavonta az Európai Bizottság a klórpirifosz és a klórpirifosz-metil hatóanyagok engedélyét
2020. február 13, csütörtök

Visszavonta az Európai Bizottság a klórpirifosz és a klórpirifosz-metil hatóanyagok engedélyét

Tofugyártó üzemben intézkedett a Nébih
2020. február 12, szerda

Tofugyártó üzemben intézkedett a Nébih

A rászorulókat segíti majd a lefoglalt, illegális eredetű tűzifa
2020. február 11, kedd

A rászorulókat segíti majd a lefoglalt, illegális eredetű tűzifa

7 éves a Nébih „Ételt csak okosan!” kampánya
2020. február 10, hétfő

7 éves a Nébih „Ételt csak okosan!” kampánya

Pécsi csapat győzelmével zárult a közétkeztetési szakácsverseny döntője
2020. február 7, péntek

Pécsi csapat győzelmével zárult a közétkeztetési szakácsverseny döntője

Újra időszerű a mezei pocok elleni védekezés
2020. január 31, péntek

Újra időszerű a mezei pocok elleni védekezés

Újra időszerű a mezei pocok elleni védekezés
2020. január 31, péntek

Újra időszerű a mezei pocok elleni védekezés

Mit kell tudni a növényvédő szerekről?
2020. január 29, szerda

Mit kell tudni a növényvédő szerekről?

Január 31-én lejár az élelmiszerlánc-felügyeleti díj befizetésének határideje
2020. január 28, kedd

Január 31-én lejár az élelmiszerlánc-felügyeleti díj befizetésének határideje

Útmutatókat készített a Nébih a szarvasmarha gümőkór elleni védekezéshez
2020. január 24, péntek

Útmutatókat készített a Nébih a szarvasmarha gümőkór elleni védekezéshez

Országszerte zártan kell tartani a baromfit
2020. január 22, szerda

Országszerte zártan kell tartani a baromfit

Mit jelent a növények védelme?
2020. január 21, kedd

Mit jelent a növények védelme?

Bezárt egy házhozszállítást végző pizzériát a Nébih
2020. január 21, kedd

Bezárt egy házhozszállítást végző pizzériát a Nébih