Termékvisszahívások

Vissza

Részletes információk

2020-10-30
Hola Serrano sonka 100 g
Mikrobiológiai probléma

Az ALDI Magyarország Élelmiszer Bt. értesítette a Nébih-et, hogy kivonja a forgalomból és visszahívja a fogyasztóktól „Hola Serrano sonka 100 g” termékét. Az intézkedés oka, hogy a termék egy mintájában Listeria baktériumot mutattak ki, amely lázzal, gyomor-bélrendszeri tünetekkel járó megbetegedést okozhat.

 

Az érintett termék azonosító adatai:

  • Megnevezése: Hola Serrano sonka 100 g
  • Gyártási azonosító: G203641300
  • Fogyaszthatósági idő: 02.12.2020
  • Gyártó cég: Principe di San Daniele Spa

 

 

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy aki vásárolt a fenti azonosítókkal ellátott termékből, ne fogyassza el azt.

A cég közleménye alapján az Aldi a megvásárolt termékek árát – blokk hiányában is – visszatéríti.

 

A Listeria monocytogenesről

Listeria monocytogenes baktérium az élelmiszerekben gyakran előfordul, megbetegedést azonban csak nagyobb baktériumszám mellett okoz. A Listeria a hűtő hőmérsékletén is képes elszaporodni, ezért minden 5 napon túl hűtőszekrényben tárolt élelmiszer elfogyasztása kockázatos lehet, ha annak összetétele támogatja a baktérium szaporodását. Veszélyt jelenthetnek például az azonnali fogyasztásra kész (ready-to-eat) élelmiszerek; a nyers, pasztörizálatlan tej és az abból készült termékek; a lágysajtok (feta, brie, camembert, stb.); a nyers húst tartalmazó ételek, a húskészítmények; a nyers halak, a füstölt lazac; a nyers zöldségből készült saláták.

A panaszok kialakulásának ideje általában a fogyasztást követő 1 nap és 1 hét közé tehető. A fertőzés jellemző tünetei a láz, hányás, hasmenés, fejfájás. A kialakult betegségnek – főként a várandós nők körében – súlyos következményei lehetnek. Érzékeny csoport a csecsemők, várandós nők, idősek, valamint gyenge immunrendszerű emberek.