Részletes információk

Nem
2019.07.19.
„Makagra” étrend-kiegészítő kapszula férfiak részére
Gyógyszer-hatóanyag tartalom
Nem

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) újabb próbavásárlása során derült fény arra, hogy az OutletClub.hu Kft. (6726 Szeged, Bérkert utca 92/b) által forgalmazott, Bulgáriából származó „Makagra étrend-kiegészítő férfiak részére” megnevezésű orális zselé termékben gyógyszer-hatóanyag (tadalafil) volt terápiás mennyiségben, valamint a jelölés szerint tiltott növényi kivonatokat is tartalmaz, ezáltal a termék fogyasztása kockázatos. A termék dobozán feltüntetett összetevők között megtalálható a püspökvirág kivonat (Epimedium extract), valamint a királydinnye kivonat (Tribulus terrestris extract), a termékben elhelyezett egyes adagok kiszerelésének jelölésén az összetevők között szerepel a Hypericum perforatum extract (azaz a közönséges orbáncfű kivonat). A felsorolt növényi kivonatok szerepelnek a Tudományos Tanácsadó Testület élelmiszerekben és étrend-kiegészítőkben alkalmazásra nem javasolt növényeit tartalmazó jegyzékében, tehát élelmiszerekben, köztük étrend-kiegészítőkben történő alkalmazásuk veszélyes lehet, ezért nem tekinthetők biztonságosnak.

A Nébih azonnali hatállyal megtiltotta a termék forgalomba hozatalát, elrendelte a jelenleg forgalomban lévő összes terméktétel forgalomból való kivonását és a fogyasztókhoz eljutott termékek visszahívását is.

A termék azonosító adatai:

  • A termék megnevezése: „Makagra étrend-kiegészítő férfiak részére”
  • Származási ország: Bulgária
  • Magyar kereskedő: OutletClub.hu Kft. (6726 Szeged, Bérkert utca 92/b)
  • Kiszerelés: 7 tasak/doboz

A Nébih tájékoztatja a lakosságot, hogy a termék egészségre ártalmas lehet, ezért a fogyasztása kerülendő. A hivatal kéri a vásárlókat, amennyiben a fenti készítmény forgalmazását észlelik, a lakosság egészségének védelme és a gyors hatósági intézkedések érdekében jelezzék azt a Nébih ZöldSzámán vagy e-mail címén (06-80/263-244, ugyfelszolgalat@nebih.gov.hu ).

A tadalafil hatóanyagról

A hatóság által megmintázott termékben a laboratóriumi vizsgálat tadalafil gyógyszerhatóanyagot mutatott ki, amely a foszfodiészteráz-5 enzim (PDE-5) gátló hatása révén az erectilis dysfunctio terápiájában alkalmazott vegyület. Az étrend-kiegészítők az Európai Unióban érvényes és a magyarországi szabályozás szerint is élelmiszernek minősülnek. Gyógyszer-hatóanyag élelmiszerben történő felhasználása tilos, kizárólag az engedélyezett, felügyelt körülmények között előállított gyógyszerekben engedhető meg, továbbá az ezen hatóanyagot tartalmazó készítmények kiadása Magyarországon orvosi rendelvényhez kötött.

Az ügyről további információkat talál a Nébih honlapon