null A közétkeztetés minőségének javulása mindannyiunk érdeke

A közétkeztetés minőségének javulása mindannyiunk érdeke

A közétkeztetés minőségének javulása mindannyiunk érdeke
2016. január 21, csütörtök

A közétkeztetésben jó minőségű, hazai és helyi alapanyagokat kell felhasználni, és a szolgáltató kiválasztásánál, a beszerzéseknél nem csupán a gazdaságossági szempontokra kell tekintettel lenni – fogalmazott Zsigó Róbert a Minőségvezérelt Közétkeztetés Program tapasztalatairól szervezett konferencián.

Nem véletlen, hogy a közétkeztetésről – akárcsak a labdarúgásról – a legtöbb magyarnak van véleménye, és szívesen „élezzük” a nyelvünket a menzai ételek színvonalán – mondta az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár, aki szerint a kritikáknak sokszor van is alapja, éppen ezért elvitathatatlan a közétkeztetés szereplőinek felelőssége.

Az elmúlt évek vizsgálatai, a fogyasztói tapasztalatok, az egyre érezhetőbb társadalmi nyomás és saját józan belátásunk is azt mondatja velünk: a közétkeztetés minőségének és biztonságának javítása nem halogatható tovább. Manapság a szakmai belátások és a tudatosabb fogyasztói magatartás olyan találkozásának vagyunk tanúi, amely egy ágazat belső megújulásának pillanatát kell, hogy jelentse – fogalmazott az államtitkár.

A közétkeztetés összetett, többszereplős szolgáltatás, amelyben 3000-3500 főzőkonyhán és 6500 tálalókonyhán naponta másfél-kétmillió, többségében gyermek, beteg vagy idős ember étkezik. Zsigó Róbert elismerte, a közétkeztetésben felszolgált ételek kapcsán az utóbbi időben egyre markánsabban és hangosabban jelentek meg minőségi kifogások, amelyek sokszor jogosak. A minőségromlást ugyanakkor véleménye szerint nem lehet kizárólag az árversenyre fogni, mert gyakran bebizonyosodik, hogy a silányabb minőség egyszerűen ismerethiányra, vagy indokolatlan igénytelenségre vezethető vissza.

A közétkeztetésben hatalmas tartalékok és az egész élelmiszergazdaságra nézve pozitív hatást ígérő lehetőségek rejlenek-mondta. A Földművelésügyi Minisztérium felügyelete alatt működő Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal évekkel ezelőtt elhatározta, hogy a maga eszközeivel fölméri a közétkeztetés állapotát és megújításának lehetőségeit. Ennek egyik eredményeként az Országos Közétkeztetési Szakácsverseny (OKÉS) mára a szakma ünnepévé vált – fogalmazott Zsigó Róbert.

Forrás: FM Sajtóiroda

Fotó: Francz Ilona/FM


Friss hírek

Jelentős változások a közétkeztetési közbeszerzésekben
2021. január 10, vasárnap

Jelentős változások a közétkeztetési közbeszerzésekben

2020 végén jelent meg a közétkeztetéssel kapcsolatos közbeszerzésekre vonatkozó 676/2020. (XII. 28.) Korm. rendelet, amelynek fő célja a közétkeztetés minőségének javítása. Az előírásokat a 2021. szeptember 1-jét követően megkezdett közbeszerzésekre kell alkalmazni.

Tovább >

Tanévzáró értékelést adott ki a Nébih a közétkeztető konyhákról
2016. június 23, csütörtök

Tanévzáró értékelést adott ki a Nébih a közétkeztető konyhákról

1701 főzőkonyhát vizsgáltak meg a minőségvezérelt közétkeztetés program első „tanévében” a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakmai auditorai. A meglepetésszerű helyszíni szemléken a konyhák több mint 7%-a ért el jeles eredményt, ugyanakkor 6%-uk elégtelenre vizsgázott. A gyengébb eredményekért büntetés nem jár, ezeken a helyeken a NÉBIH a hibák javításához és a fejlesztéshez nyújt szakmai segítséget.

Tovább >