null Veszprém megye – 70. számú vizsgálat – Csillag úti Körzeti Óvoda - Veszprém

Veszprém megye – 70. számú vizsgálat – Csillag úti Körzeti Óvoda - Veszprém

Veszprém megye – 70. számú vizsgálat – Csillag úti Körzeti Óvoda - Veszprém

Veszprém megye – 70. számú vizsgálat – Csillag úti Körzeti Óvoda - Veszprém

70. számú vizsgálat – (tálalókonyha)

A mintavétel helye:

Csillag úti Körzeti Óvoda Tálalókonyha
(8200 Veszprém, Csillag út 24.)

 

A menü minősítése:

ÁTLAGOS 15,1

 

Menü: Jókai bableves, teljeskiőrlésű kenyér, Morzsás nudli, barackvelő, Alma

 

 

Mintavétel ideje: 2017. október 25.

Mintavételi alap :  160 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: óvodás

Főzőkonyha: Bakony Gaszt Egyetemi Étterem
(8200 Veszprém, Hóvirág u. 6.)

 

Részletes érzékszervi minősítés:

 

Jókai bableves + teljes kiőrlésű kenyér (2 dl/adag)

Külső megjelenés: Barnás-sárga színű alaplében barna színű babszemek, sárgarépa kockák és szétfőtt darabkák, rózsaszín sonka kockák, törtfehér csipetke tészta, néhány zöld fűszernövény darabka.Felületén apró, narancsos- piros zsiradék cseppek. Szabadon vetett kenyérből vágott kenyérszelet héja világosbarna, bélzete törtfehér színű.
Állomány: Az alaplé kellően sűrű, benne néhány, apró sűrítőanyag csomó. A zöldségek túlfőttek, elpuhultak, a sonka kellően puha. A kenyér jól lazított, csomómentes, közepes pórusfalú, állománya rugalmas.
Illat: A leves bablevesre jellemző illatú, a füstölt sonka illata gyengén érezhető. A kenyér kissé aromaszegény. Idegen szagtól mentes.
Íz: A leves bablevesre jellemző zamatú, a füstölt íz nem tolakodó. A kenyér aromaszegény. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Morzsás nudli barackvelő (2 dl  /adag)

 

Külső megjelenés: Különböző hosszúságú, hengeres alakú, barna színűre pirított zsemlemorzsával kevésbé egyenletesen fedett tészta darabok. Tetején narancssárga színű gyümölcsvelő. A gyümölcsvelő tésztához viszonyított mennyisége kevés.
Állomány: A nudli kevésbé laza, kissé tömör szerkezetű, a darabok egy része kevésbé főtt át. Rágáskor kissé összeáll, kissé ragad. A morzsa kellően pirított, a gyümölcsvelő kissé híg.
Illat: Jellegzetes pirított morzsa illatú, a gyümölcsvelő illata kevésbé érezhető. Idegen szagtól mentes.
Íz:
Pirított morzsás burgonyás tészta íze dominál. A gyümölcsvelő kellően édes, zamata gyenge. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alma (1 db/adag)

 

Külső megjelenés: Ép, egészséges, szennyeződéstől és kártevőktől mentes, gömbölyded alakú.
Állomány: Sima felületű, megfelelően érett, harapáskor roppanó, lédús. Héja jellegzetesen kemény, de jól rágható.
Illat: Kellemesen édeskés-savanykás, aromás, érett gyümölcsre jellemző. Idegen szagtól mentes.
Íz: Harmonikus, édeskés - savanykás, érett gyümölcsre jellemző, zamatos. Idegen íztől mentes.

 

Részletes összetétel/anyaghányad 100 adag :

Jókai bableves
Só 0,036 kg
Liszt 0,35 kg
gyökér kocka mirelit 0,7 kg
Zeller kocka mirelit 0,2 kg
Fejtett bab mirelit 2,85 kg
Babérlevél 0,007 kg
Fkete őrölt bors 0,007 kg
Fűszerpaprika 0,03 kg
Olaj 0,4 l
Sárgarépa 1,4 kg
Vöröshagyma 0,4 kg
Füstölt comb, tarja 3,5 kg
Tejföl 12% 1 l
Reszelt részta 0,28 kg
Fokhagyma mirelit 0,04 kg

Nudli
mirelit nudli 18 kg
Zsemlemorzsa 2,5 kg
Só 0,06 kg
Olaj 0,6 l

Barackvelő
Sárgabarack mirelit 2 kg
Sárgabarack lekvár 1 kg
Étkezési keményítő 0,25 kg
Kristálycukor 0,8 kg
 


Friss hírek

Palántázás a koronavírus járvány idején? Lehetséges!
2020. április 2, csütörtök

Palántázás a koronavírus járvány idején? Lehetséges!

A koronavírus járvány bizonyára elgondolkodtatja a konyhakerti kertészkedőket, mit kell másképpen csinálniuk, mint ahogyan szokták. Ebben a rendkívüli helyzetben valóban fontos a veszélyek tudatosítása és elkerülése, ennek érdekében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei csokorba szedtek néhány hasznos tippet a veteményezők és palántázók részére.

Tovább >

Az antibiotikum rezisztencia helyzete az EU-ban: egyre nehezebb az élelmiszer eredetű fertőzések kezelése
2020. március 5, csütörtök

Az antibiotikum rezisztencia helyzete az EU-ban: egyre nehezebb az élelmiszer eredetű fertőzések kezelése

Az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) és az ECDC (Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ) a 2017-2018-as tagállami adatok alapján készített közös jelentése szerint a különböző betegségek kezelésére használt antibiotikumok egyre kevésbé hatékonyak olyan betegségek esetében, melyek emberek és állatok között is terjedhetnek, mint pl. a campylobacteriosis vagy a salmonellosis.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)