A trichinellózis cimkéjű tartalom.

Megfelelő higiéniával és célzott állatorvosi vizsgálattal védekezhetünk a trichinellózis ellen

Megfelelő higiéniával és célzott állatorvosi vizsgálattal védekezhetünk a trichinellózis ellen

Megfelelő higiéniával és célzott állatorvosi vizsgálattal védekezhetünk a trichinellózis ellen
2019. január 28.

A téli hónapok kedveznek a vadászatnak, egyben ez a hagyományos disznóvágások jellemző időszaka. A sertések és vaddisznók házi körülmények között történő feldolgozása azonban veszélyeket is rejthet, amelyekre érdemes odafigyelnünk az egészségünk megóvása érdekében. E veszélyek egyike a trichinellózis (izomférgesség), amellyel kapcsolatban összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

A Trichinella spiralis a házi és vadon élő sertéseket egyaránt megbetegítő parazita, amely a fertőzött állat nyers vagy nem megfelelően hőkezelt húsának (pl. vaddisznókolbász, füstölt sonka) elfogyasztásával az emberben (és a kedvtelésből tartott húsevő állatokban) is megbetegedést okoz. Az élősködőről, valamint az általa terjesztett betegségről honlapunk ezen cikkében olvashatnak további részleteket.

Magyarországon az utóbbi években ritkán fordult elő a betegség. A fokozott odafigyelés azonban továbbra is indokolt: 2019. január 15-én nagyfokú Trichinella fertőzöttséget mutatott ki a Baranya Megyei Kormányhivatal laboratóriuma egy Baranya megyéből származó vaddisznóból.

Fontos tudni, hogy a közfogyasztásra szánt házi sertések és vaddisznók húsvizsgálata során a vágóhidakon és a vadfeldolgozókban a hatósági állatorvosok trichinella-vizsgálat céljára minden állati testből mintát vesznek. Ezekből a létesítményekből kizárólag trichinella-negatív eredményű hús kerülhet ki. A házi sertésvágások, valamint a vaddisznók otthoni, magáncélú feldolgozása során a trichinella-vizsgálat elvégeztetése csak ajánlott, mely közegészségügyi kockázatot hordoz magában. Aki biztos akar lenni afelől, hogy a levágott sertés vagy a kilőtt vaddisznó izomféreggel nem fertőzött, kérheti a trichinella-vizsgálat elvégzését.

A parazita csak nyers vagy nem megfelelően hőkezelt húsok fogyasztásakor jelent veszélyt, mivel alapos sütés, főzés (pl. 60°C, 10 perc), illetve fagyasztás (-15°C-on, 20-30 nap alatt) hatására elpusztul. Gondoljunk erre akkor is, amikor nyers húst kóstolgatunk, például a hurka vagy a kolbász ízesítésénél!

A legfontosabb, hogy otthon is csak egészséges állatot szabad levágni, feldolgozni. Kérjük az állattartókat, hogy a trichinellózis és más járványos állatbetegségek terjedésének megakadályozása érdekében továbbra is fordítsanak kiemelt figyelmet az alapvető járványvédelmi és higiéniai intézkedések betartására, például a rágcsálómentes környezet fenntartására.

Kapcsolódó anyagok:
Kérdezz-felelek a trichinellózisról 
Jó tanácsok házi disznóvágáshoz


Átlagos (0 Szavazatok)

Friss hírek

Visszatérően is ellenőriz az EUTR hatóság
2019. december 10, kedd

Visszatérően is ellenőriz az EUTR hatóság

Bővült az ASP miatti fertőzött terület Pest megyében
2019. december 6, péntek

Bővült az ASP miatti fertőzött terület Pest megyében

Küszöbön az új növényegészségügyi szabályozással összefüggő végrehajtási rendelet megjelenése
2019. december 6, péntek

Küszöbön az új növényegészségügyi szabályozással összefüggő végrehajtási rendelet megjelenése

Elismert tenyésztő szervezetek
2019. december 2, hétfő

Elismert tenyésztő szervezetek

Téli szezonális kontroll az élelmiszer-biztonságért
2019. december 2, hétfő

Téli szezonális kontroll az élelmiszer-biztonságért

Fertőző kevésvérűséget igazolt a Nébih két Pest megyei lónál
2019. november 26, kedd

Fertőző kevésvérűséget igazolt a Nébih két Pest megyei lónál

Áldatlan állapotok egy csepeli pékségben
2019. november 26, kedd

Áldatlan állapotok egy csepeli pékségben

Hamis gyümölcs- és szőlőoltványokat talált a Nébih
2019. november 22, péntek

Hamis gyümölcs- és szőlőoltványokat talált a Nébih

104-ből 100 sertés fennakadt a Nébih rostáján
2019. november 21, csütörtök

104-ből 100 sertés fennakadt a Nébih rostáján

Kiemelten ellenőrzi a Nébih a pálinka-előállítókat és -forgalmazókat
2019. november 18, hétfő

Kiemelten ellenőrzi a Nébih a pálinka-előállítókat és -forgalmazókat

Nehézfémeket mutattak ki Hamánek bébiételben
2019. november 18, hétfő

Nehézfémeket mutattak ki Hamánek bébiételben

Az új növényegészségügyi szabályozás miatt változik a vállalkozók nyilvántartási kötelezettsége
2019. november 14, csütörtök

Az új növényegészségügyi szabályozás miatt változik a vállalkozók nyilvántartási kötelezettsége

KÖSZ 2019-2020 – megvannak a döntősök
2019. november 12, kedd

KÖSZ 2019-2020 – megvannak a döntősök

A Dunától keletre fekvő borvidékeken is megjelent a szőlő aranyszínű sárgaság betegsége
2019. november 4, hétfő

A Dunától keletre fekvő borvidékeken is megjelent a szőlő aranyszínű sárgaság betegsége

A hamarosan életbe lépő növényegészségügyi szabályozás újabb alappillére jelenik meg novemberben
2019. november 4, hétfő

A hamarosan életbe lépő növényegészségügyi szabályozás újabb alappillére jelenik meg novemberben

Új rendelettel egészül ki a hamarosan életbe lépő növényegészségügyi szabályozás
2019. november 4, hétfő

Új rendelettel egészül ki a hamarosan életbe lépő növényegészségügyi szabályozás