Vissza

A spárga

A spárga

A spárga
2019. április 20.

Viszonylag kevésbé ismert tavaszi zöldségünk a spárga vagy aszparágusz, népi nevén a csirág. Nyugat-Európában, főleg Németországban nagy kultusza van a növény fogyasztásának, hazai népszerűsége ezzel szemben méltánytalanul kicsi, pedig Magyarország spárgatermesztő nagyhatalomnak számít. Ebből következik, hogy a hazai termés legnagyobb része Németországban és Ausztriában talál vevőre. Tény, hogy nem éppen olcsó zöldségről van szó, viszont koraisága, fogyasztásának kedvező élettani hatásai (vizelethajtó hatású, sok A, B1, B2, C, E-vitamint és folsavat tartalmaz) miatt mindenképpen ajánlott a menübe illeszteni, amikor szezonja van.

A spárga Európában és Ázsiában őshonos növény, vad változatát már az ókori egyiptomiak, görögök és rómaiak is fogyasztották. Tudatosan termeszteni a XV-XVI. század körül kezdték, üzemi termesztése pedig csak a XX. század elejére alakult ki.

 A spárga évelő növény, friss, zsenge hajtását, a „spárgasípot” fogyasztjuk („asparagos” görögül fiatal hajtást (is) jelent), ami lehet fehér vagy zöld. Rendkívül gyorsan nő, ideális körülmények között akár 6 cm-t is naponta, tehát gyakran kell szedni és mivel nagy a víztartalma, ezért azonnal hűteni kell, nehogy megfonnyadjon. A spárgát szedés vagy vásárlás után lehetőleg azonnal fel kell használni, szükség esetén nedves ruhába csavarva, egy-két napig hűtőszekrényben eltartható.

A jó minőségű spárgasíp kemény, nem fonnyadt, egységes színű (enyhén lilás lehet a fejnél), egyenletesen vastag, nem fás, lehetőleg egyenes, a fej szorosan zárt, a hajtás nem kinyílott. Egészséges, nincsenek rajta repedések, rozsdás elszíneződések.

Az előkészítést úgy kezdjük, hogy a síp alsó végéből 2-3 cm-t vágjunk le, mert ez az alsó rész általában túl rostos. Ezután a fehér spárgát hosszában éles késsel vagy zöldséghámozóval meg kell hámozni, a fej alól kiindulva (a fejet nem kell, az mindig zsenge). A zöld spárgát nem kell hámozni, legfeljebb az alsó részét, ezután mehet a főzővízbe. Az enyhén sós-cukros vízben kis lángon, lefedve főzzük a spárgát, a zöldet kb. 5 percig, a fehéret kicsit tovább, 8-10 percig. A spárgát lehet még vajon párolni, sőt Spanyolországban grillezni is szokták, számtalan recept található az interneten vagy szakácskönyvekben.
Átlagos (0 Szavazatok)

Meddig hat? - Új ismeretterjesztő program és honlap indult az antibiotikum-rezisztencia elleni küzdelem jegyében
2019. szeptember 13, péntek

Meddig hat? - Új ismeretterjesztő program és honlap indult az antibiotikum-rezisztencia elleni küzdelem jegyében

Az antibiotikum-rezisztencia világszerte egyre nagyobb gondot okoz a humán és az állategészségügy területén egyaránt. A probléma súlyosságát felismerve, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az Agrárminisztériummal közösen elindította a „Meddig hat?” című ismeretterjesztő és szemléletformáló programot, valamint az ahhoz kapcsolódó tematikus honlapot. Az új kezdeményezés célja, hogy a laikus érdeklődők hiteles szakmai forrásokból kaphassanak információkat az antibiotium-rezisztencia mindannyiunkat érintő veszélyeiről.

Magyarországon egyelőre nincs nyoma a kutyák bélrendszeri megbetegedésének
2019. szeptember 12, csütörtök

Magyarországon egyelőre nincs nyoma a kutyák bélrendszeri megbetegedésének

A norvég élelmiszerlánc-biztonsági hatóság arról tájékoztatta az EU tagállamait, hogy az elmúlt hetekben Norvégiában súlyos bélrendszeri tünetekkel kezeltek jelentős számú kutyát. Magyarországon eddig nem észlelték a betegség megjelenését. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elővigyázatosságból javasolja a kutyatulajdonosoknak, hogy a Norvégiában megrendezendő kutyakiállításokon való részvételt ideiglenesen kerüljék, illetve amennyiben kutyáikon gyorsan romló, hányással, véres hasmenéssel járó tüneteket észlelnek, haladéktalanul forduljanak állatorvoshoz!

Friss hírek

Kérjen ingyenes fertőtlenítőszert az állatorvosától
2019. szeptember 11, szerda

Kérjen ingyenes fertőtlenítőszert az állatorvosától

A trágyafertőtlenítés, hígtrágyakezelés gyakorlati szempontjai
2019. szeptember 11, szerda

A trágyafertőtlenítés, hígtrágyakezelés gyakorlati szempontjai

Csaknem 1 tonna halterméket foglalt le az Állami Halőri Szolgálat
2019. szeptember 9, hétfő

Csaknem 1 tonna halterméket foglalt le az Állami Halőri Szolgálat

Elérhető a növényvédelmi gépfelülvizsgálat végzésére jogosultak listája
2019. szeptember 5, csütörtök

Elérhető a növényvédelmi gépfelülvizsgálat végzésére jogosultak listája

Vegyes tapasztalatokkal zárult a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés
2019. szeptember 4, szerda

Vegyes tapasztalatokkal zárult a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

Szeptemberben két alkalommal indul permetezőgép-felülvizsgálati alapképzés
2019. szeptember 4, szerda

Szeptemberben két alkalommal indul permetezőgép-felülvizsgálati alapképzés

Minden külföldről hazautazót érintenek a szigorodó növényegészségügyi előírások
2019. szeptember 3, kedd

Minden külföldről hazautazót érintenek a szigorodó növényegészségügyi előírások

Magas higanytartalmú étrend-kiegészítő készítményeket árusítanak az interneten
2019. szeptember 2, hétfő

Magas higanytartalmú étrend-kiegészítő készítményeket árusítanak az interneten

Tovább bővült az ASP miatti fertőzött terület
2019. augusztus 29, csütörtök

Tovább bővült az ASP miatti fertőzött terület

Ausztrál feketelistán az ázsiai márványospoloska
2019. augusztus 29, csütörtök

Ausztrál feketelistán az ázsiai márványospoloska

Útmutatókat készített a Nébih az élelmiszerpazarlás mérsékléséért
2019. augusztus 29, csütörtök

Útmutatókat készített a Nébih az élelmiszerpazarlás mérsékléséért

Az afrikai sertéspestis a kedvencként tartott malacokra is veszélyes
2019. augusztus 22, csütörtök

Az afrikai sertéspestis a kedvencként tartott malacokra is veszélyes

Jogszerű faanyag-kereskedelemmel a magyar erdők védelméért
2019. augusztus 21, szerda

Jogszerű faanyag-kereskedelemmel a magyar erdők védelméért

Ismét gyerekeknek szánt „bambusz” étkészletből mértek melaminkioldódást
2019. augusztus 15, csütörtök

Ismét gyerekeknek szánt „bambusz” étkészletből mértek melaminkioldódást

Ne feledkezzünk meg kedvenceinkről az ünnepi tűzijáték alatt!
2019. augusztus 15, csütörtök

Ne feledkezzünk meg kedvenceinkről az ünnepi tűzijáték alatt!

Ismét ingyenesen hozzáférhető a „Parlagfű kisokos”
2019. augusztus 14, szerda

Ismét ingyenesen hozzáférhető a „Parlagfű kisokos”