A gomba cimkéjű tartalom.

Vadon termő gomba felhasználása, fogyasztása előtt mindenki kérje szakellenőr vizsgálatát!

Vadon termő gomba felhasználása, fogyasztása előtt mindenki kérje szakellenőr vizsgálatát!

Vadon termő gomba felhasználása, fogyasztása előtt mindenki kérje szakellenőr vizsgálatát!
2015. október 9, péntek

Többen megbetegedtek egy budapesti vendéglőben elfogyasztott erdei gombás polenta (puliszka) fogyasztása után. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) felhívja a vendéglátó egységet üzemeltetők figyelmét, hogy vadon termő gombát kizárólag akkor használhatnak fel, ha a tételről szakellenőri igazolással is rendelkeznek. A lakosság, különösen a kirándulók és gombagyűjtők számára is kiemelten fontos, hogy – saját és családjuk egészsége érdekében – kizárólag gombaszakellenőr által megvizsgált gombát fogyasszanak el.

A jelenlegi időjárás különösen kedvez a gombák növekedésének, és a nem kifejezetten gombatermő területeken is nagy mennyiségben megjelentek a vadon termő gombák. Az elmúlt napokban történt megbetegedésben érintett vendéglő jogsértően, gombaszakellenőri igazolás nélkül vásárolt házhoz szállított vadon termő gyűrűs tuskógombát és abból készített polentát. A gyűrűs tuskógomba,  a nagy őzlábgomba, a pereszkék, a gévagomba, és a kucsmagombák ehetők, ugyanakkor ezek vizsgálatakor a szakellenőrnek  kötelessége felhívni a figyelmet arra, hogy elkészítésükkor 20 percig tartó hőkezelés szükséges, mivel  ennél rövidebb idő esetén emésztőszervi tünetek jelentkezhetnek. Éppen ezért a lakosság, különösen a kirándulók és gombagyűjtők számára kiemelten fontos, hogy – saját és családjuk egészsége érdekében – kizárólag gombaszakellenőr által megvizsgált gombát fogyasszanak el.

A NÉBIH felhívja a vendéglátók figyelmét a vadon gyűjtött gomba felhasználásának szigorú szabályaira. Jogszabály írja ugyanis elő, hogy vendéglátásban tilos vadon termő gombát szakellenőri igazolás hiányában felhasználni! A szakellenőri igazoláson kötelezően fel kell tüntetni az említett gombák esetében, hogy 20 percig tartó hőkezelés szükséges, továbbá előírás az is, hogy a szakellenőri igazolást a vendéglátásban 1 hónapig meg kell őrizni.

A NÉBIH honlapján megtalálható a nyilvántartott gombaszakellenőrök, valamint a gombaszakellenőrt alkalmazó piacok listája, továbbá a gyűjtők és fogyasztók figyelmébe ajánljuk a leggyakoribb ehető és a hozzá hasonló mérgező gombafajok fotóit.

Néhány további hasznos tanács:

  • Házalótól, ismerőstől gyűjtött gombát ne fogadjon el!
  • 6 év alatti gyermeknek gombás ételt ne tálaljon fel!
  • A gombás ételt elkészülte után a lehető legrövidebb időn belül fogyassza el, ha teheti, ne tárolja.
  • Játszótereken, udvarokon a kisgyermekek védelme érdekében fokozottan vizsgálja át a füves és bokros területeket, megelőzve azt, hogy a kíváncsi gyermek az ott növő gombát megkóstolja.

Kapcsolódó anyagok:
Közlemény letölthető formában


Friss hírek

Növényvédelmi drónpilótákat képző intézményeket jelölt ki a Nébih
2022. május 23, hétfő

Növényvédelmi drónpilótákat képző intézményeket jelölt ki a Nébih

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatja a permetező drónnal dolgozni kívánó szakembereket, hogy elérhetővé vált honlapján a növényvédelmi drónpilóta képzőintézmények nyilvántartása.

Tovább >

Ismét sikeres alapképzést szervezett a MATE és a Nébih
2022. május 23, hétfő

Ismét sikeres alapképzést szervezett a MATE és a Nébih

A résztvevők értékelése alapján szakmailag előremutató, számos újdonsággal és érdekességgel szolgáló, jó hangulatú alapképzést szervezett a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a használatban lévő növényvédelmi gépek időszakos műszaki felülvizsgálatára jogosultságot szerezni kívánó magánszemélyek és cégek képviselői részére.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)