Vissza

KÖSZ 2019-2020 – megvannak a döntősök

KÖSZ 2019-2020 – megvannak a döntősök

KÖSZ 2019-2020 – megvannak a döntősök
2019. november 12.

Lezárult a Közétkeztetési Szakácsverseny (KÖSZ) 2019-2020 elődöntő szakasza és kiderült, melyik 12 közétkeztető csapat jutott tovább a döntőbe. Az október 12-én és 13-án, valamint november 9-én és 10-én tartott eldöntőkön 39 csapat állt a konyhapultok mögé. Közülük a legjobb 12 vehet részt a döntőben, ami 2020. február 6-án, a Sirha kiállításon lesz.

A KÖSZ 2019-2020 verseny a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV), a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ), valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közös szervezésű szakmai eseménye. A megmérettetés témája ezúttal a „nyári ételek a hagyomány és a megújulás jegyében” volt.

A verseny célja többek között a hagyományos ízek, ételek modernizálása, az étkezési kultúra fejlesztése, valamint az évszakokhoz és szokásokhoz kötődő ételek megismertetése.

A háromfordulós – selejtezőből, elődöntőkből és döntőből álló – versenyre 3+1 fős csapatok (1-1 irányító, szakács, segítő és tartalékos) nevezhettek, a csapattagok között legalább egy 35 év alatti közreműködővel. A versenyzőknek 3 fogásos, a közétkeztetésben is elkészíthető, felnőtteknek szánt menüt kellett megtervezniük, amely előételből vagy levesből, főételből és desszertből áll.

A menüsorok egyik kötelező eleme a friss alapanyagokból készült lecsó (zsiradék, hagyma, paprika, paradicsom), míg az előírt alapanyagok között, a méz mellett, a hazai nyári, friss idényzöldségek és idénygyümölcsök közül kellett felhasználni legalább kettőt. Újdonság, hogy nem csak kötelezően felhasználandó, hanem tiltott alapanyagokat is meghatároztak a szervezők. E körben az édesítőszerek, az ízfokozók, az élelmiszer színezékek, valamint az ezek valamelyikét hozzáadott formában tartalmazó összetett alapanyagok szerepeltek. Az ételsor elkészítéséhez az összes felhasznált alapanyag nettó beszerzési értéke nem haladhatta meg az egy étkezőre jutó nettó 550 Ft‐ot.

Az elődöntőbe összesen 39 csapat jutott be az ország minden szegletéből. Többek között budapesti, győri, hódmezővásárhelyi, kaposvári, nagykanizsai, pécsi és rácalmási szakácsok mérték össze tudásukat. A november 10-én lezárult elődöntő szakasz alapján a legjobb 12 páros vehet részt a döntőben, ha addig legalább 50 adagban a zsűri előtt megfőzik és kitálalják versenymenüjüket. A döntővel párhuzamosan a szervezők a közétkeztetők részére immár hagyományosan szakmai konferenciát tartanak 2020. február 6-án a Sirha Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és Horeca kiállításon.A versenyről további információk olvashatóak oldalunkon: https://portal.nebih.gov.hu/hu/kozetkeztetesi-szakacsverseny

Döntőbe jutott csapatok (a csapattagok neve, a versenymenü és a pontszám a letölthető mellékletben olvasható)

  1. Hungast Bakony Gaszt, Veszprém
  2. Hungast Pécs, Pécs
  3. Melódin Róbert, Budapest XIII.
  4. Hungast Budapest, Budapest
  5. Melódin K&H, Budapest IX.
  6. RC Team, Budapest XXII.
  7. Deutsche Schule, Budapest
  8. Prizma 44, Békéscsaba
  9. Eurest Győr, Győr
  10. Eurest Rácalmás, Rácalmás
  11. Eurest Szeged, Szeged
  12. Zrínyi harcosai, Kaposvár

Tartalék csapatok:

  • GasztVitál Miskolc, Miskolc
  • Szalki csapat, Szalkszentmárton

Kapcsolódó anyagok:
háttéranyag a versenyről
döntőbe jutott csapatok és versenymenüjük
2019.10.12-13. - elődöntő - képek tömörítve
2019.11.09-10. - elődöntő - képek tömörítve


2019.10.12-13-ai elődöntő napok


2019.11.9-10-i elődöntő napok


Átlagos (0 Szavazatok)

Friss hírek

Téli szezonális kontroll az élelmiszer-biztonságért
2019. december 2, hétfő

Téli szezonális kontroll az élelmiszer-biztonságért

Fertőző kevésvérűséget igazolt a Nébih két Pest megyei lónál
2019. november 26, kedd

Fertőző kevésvérűséget igazolt a Nébih két Pest megyei lónál

Áldatlan állapotok egy csepeli pékségben
2019. november 26, kedd

Áldatlan állapotok egy csepeli pékségben

Hamis gyümölcs- és szőlőoltványokat talált a Nébih
2019. november 22, péntek

Hamis gyümölcs- és szőlőoltványokat talált a Nébih

104-ből 100 sertés fennakadt a Nébih rostáján
2019. november 21, csütörtök

104-ből 100 sertés fennakadt a Nébih rostáján

Kiemelten ellenőrzi a Nébih a pálinka-előállítókat és -forgalmazókat
2019. november 18, hétfő

Kiemelten ellenőrzi a Nébih a pálinka-előállítókat és -forgalmazókat

Nehézfémeket mutattak ki Hamánek bébiételben
2019. november 18, hétfő

Nehézfémeket mutattak ki Hamánek bébiételben

Az új növényegészségügyi szabályozás miatt változik a vállalkozók nyilvántartási kötelezettsége
2019. november 14, csütörtök

Az új növényegészségügyi szabályozás miatt változik a vállalkozók nyilvántartási kötelezettsége

A Dunától keletre fekvő borvidékeken is megjelent a szőlő aranyszínű sárgaság betegsége
2019. november 4, hétfő

A Dunától keletre fekvő borvidékeken is megjelent a szőlő aranyszínű sárgaság betegsége

A hamarosan életbe lépő növényegészségügyi szabályozás újabb alappillére jelenik meg novemberben
2019. november 4, hétfő

A hamarosan életbe lépő növényegészségügyi szabályozás újabb alappillére jelenik meg novemberben

Új rendelettel egészül ki a hamarosan életbe lépő növényegészségügyi szabályozás
2019. november 4, hétfő

Új rendelettel egészül ki a hamarosan életbe lépő növényegészségügyi szabályozás

Csaknem 10 liter parlagfüvet tartalmazó, emberi fogyasztásra szánt készítményt zárolt a Nébih
2019. október 30, szerda

Csaknem 10 liter parlagfüvet tartalmazó, emberi fogyasztásra szánt készítményt zárolt a Nébih

Itt van az ősz, itt van újra az őszi lemosó permetezés ideje
2019. október 29, kedd

Itt van az ősz, itt van újra az őszi lemosó permetezés ideje

Ideje felkészülni az őszi lemosó permetezésre
2019. október 29, kedd

Ideje felkészülni az őszi lemosó permetezésre

Tűzgyújtási tilalom Bács-Kiskun és Csongrád megyében
2019. október 25, péntek

Tűzgyújtási tilalom Bács-Kiskun és Csongrád megyében

Befejeződött a gyümölcs-szaporítóanyagok címkézése
2019. október 25, péntek

Befejeződött a gyümölcs-szaporítóanyagok címkézése