A élelmiszerbiztonság cimkéjű tartalom.

Elindult a tavaszi szezonális élelmiszerellenőrzés

Elindult a tavaszi szezonális élelmiszerellenőrzés

2024. március 7, csütörtök

A közelgő húsvéti ünnepek élelmiszerbiztonsága érdekében elindult a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyet dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára rendelt el. Az országos ellenőrzés hagyományosan a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó élelmiszerek köré fonódik. Az egy hónapig tartó ellenőrzési időszakban a hatóság szakemberei egyebek mellett étkezési tojásokat, különböző húskészítményeket, édesipari termékeket, valamint friss zöldséget, gyümölcsöt és borokat vizsgálnak majd.

Az akció időzítésének és tematikájának célja, hogy a húsvéti időszakban is garantált legyen a fogyasztók védelme, valamint a megfelelő élelmiszerbiztonság és minőség a családok számára. A területi élelmiszerlánc-felügyeleti szervek ellenőrei a Nébih szakembereinek közreműködésével és koordinálásával végzik a március elsejétől április első napjáig ütemezett vizsgálatsorozatot.

Az államtitkár ismertette, hogy a minél szélesebb körű felderítés érdekében a hatóság élelmiszer-előállító és - forgalmazó létesítményekben is végez majd ellenőrzéseket. Az előállítás kapcsán ‒ az általános ellenőrzési szempontok mellett ‒ a Magyar Élelmiszerkönyvnek, valamint az egyéb vonatkozó jogszabályoknak való megfelelést fogják elemezni. A forgalmazók esetében pedig többek között a nyomonkövetésre, valamint a lejárati időre fordítanak figyelmet a szakemberek.

A húsvéthoz kötődő termékkörök átfogó ellenőrzése során a pácolt, füstölt, nyers és főtt húskészítményekre, különösen a sonkákra, a tojásra és a különböző édesipari termékekre, míg a friss zöldségek és gyümölcsök közül elsősorban a primőr import termékekre fókuszálnak a felügyelők. A tavaszi akció hangsúlyos része a piacok ellenőrzése. Ezeken túlmenően borokból, gyöngyözőborokból kerül sor mintavételre, továbbá a laboratóriumi vizsgálatok a húsvéti sonkákra és az ecetes tormákra irányulnak majd ‒ részletezte Nobilis Márton.

A magyar élelmiszerlánc-felügyelet egész éves elkötelezett munkájának egyik kiemelt feladata a tavaszi szezonális ellenőrzés. Fontos ugyanis, hogy az ünnepi időszakban kialakuló nagyobb forgalom ellenére is kizárólag biztonságos élelmiszerek kerüljenek az asztalokra.

(Forrás: AM Sajtóiroda)
 


Friss hírek

2024. április 18, csütörtök

A magyar fogyasztók aflatoxin terhelését vizsgálták a Nébih szakemberei

A Debreceni Egyetem és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közös projektben vett részt: „A magyar fogyasztók rövid és hosszú távú aflatoxin-terhelésének meghatározása a tejtermékláncban és a kockázatkezelő intézkedések megalapozása”-címmel. A szakemberek megállapították, hogy a hazai lakosságot jelenleg nem fenyegeti jelentős aflatoxin egészségügyi kockázat. Bár azonnali ellenintézkedések nem szükségesek, a takarmányok és élelmiszerek folyamatos ellenőrzése a lehetséges aflatoxin szennyeződésekre mégis indokolt és javasolt.

Tovább >

2024. április 16, kedd

Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyét újra elérte a madárinfluenza

Madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegye több állattartó telepén is a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Az érintett állományok felszámolása, valamint a járványügyi nyomozás folyamatban van. A hatóság a madárinfluenza újbóli jelenléte miatt ismételten felhívja az állattartók figyelmét a járvány elleni védekezés fontosságára.

Tovább >