null Megjelent a legújabb jelentés a zoonózisokról

Megjelent a legújabb jelentés a zoonózisokról

2019. december 17, kedd

A napokban jelent meg az EFSA és az ECDC legújabb zoonózis jelentése.

A 2018-ban a tagállamok által jelentett adatok alapján elmondható, hogy az Európai Unióban minden harmadik élelmiszer eredetű megbetegedést Salmonella baktérium okozott. Humán vonatkozásban a kampilobakteriózis (246571 eset) után a szalmonellózis (91857 jelentett eset) volt a második leggyakoribb emésztőszervrendszeri fertőzés.

​Magas volt még a shigatoxin-termelő E. coli okozta megbetegedések száma, amely a harmadik leggyakoribb élelmiszer eredetű megbetegedés (8161 eset). A nyugat-nílusi láz tekintetében, amely egy szúnyogok által terjesztett betegség, 2018-ban többszörösére emelkedett a regisztrált esetek száma a 2017-es adatokhoz képest (2018-ban 1605 esetet, míg 2017-ben 212 esetet jelentettek a tagállamok).

További információ: https://www.efsa.europa.eu/en/news/salmonella-most-common-cause-foodborne-outbreaks-european-union


Friss hírek

2024. április 22, hétfő

Figyelem: Sok használt növényvédő gép tanúsító matricája lejárhatott a közelmúltban

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) figyelmezteti a növényvédő gépet üzemeltető termelőket, hogy a kötelező felülvizsgálati rendszer bevezetése óta már másodszor volt esedékes az 5 évnél idősebb gépek 3 évente kötelező műszaki felülvizsgálata. Ha egy permetezőgép nem felel meg az előírásoknak, a hatóság a munka beszüntetésére kötelezheti a gazdálkodót, valamint pénzbírságot is kiszabhat.

Tovább >

2024. április 22, hétfő

Vegyes eredményekkel és számos szankcióval zárult az idei tavaszi szezonális ellenőrzés

Március 1. és április 1. között tavaszi szezonális ellenőrzés zajlott az egész országban. A Nébih irányításával az élelmiszerlánc-felügyeleti szervek 2420 ellenőrzést végeztek, több mint 15 millió forint értékben szabtak ki bírságot, és mintegy 13 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból. A hatósági felügyelők leggyakrabban higiéniai, nyomonkövethetőségi és a dolgozók egészségügyi alkalmasságával kapcsolatos hiányosságokat tapasztaltak. Laboratóriumi vizsgálat céljából a húsvéti időszak népszerű termékeit: a tormákat és a sonkákat vették górcső alá. A cél az volt, hogy az ünnepek alatt is kizárólag biztonságos élelmiszerek kerüljenek a családok asztalára.

Tovább >