null Forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező tétel megbontása, módosítása

Forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező tétel megbontása, módosítása

Forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező tétel megbontása, módosítása

Egy forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező bortétel további feldolgozása, illetve több tételre bontása esetén a borászati hatóságtól kérelmezni kell a borászati termék forgalomba hozatali engedélyének módosítását.

A 127/2009. (IX.29.) FVM rendelet 39/A. §-a szerint egy forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező bortétel további feldolgozás céljából történő több bortételre bontása esetén a borászati üzem köteles a további feldolgozás megkezdése előtt 3 munkanappal a forgalomba hozatali engedélyről szóló határozat módosítását kérni a NÉBIH-től a bortétel következő adatainak közlésével:

- a forgalomba hozatali engedély száma/azonosítója

- a változatlan formában forgalmazni kívánt

- a bortétel pontos tárolásának helye

Az 5056. számú kitöltött nyomtatvánnyal benyújtott kérelem alapján a NÉBIH az eredeti forgalomba hozatali engedélyben szereplő mennyiséget a bejelentett mennyiségre csökkenti, és az erről szóló határozatot 15 napon belül közli a forgalomba hozóval, valamint a hegybíróval.

A további feldolgozásra szánt bortételről a NÉBIH legkésőbb a határozat meghozatalával egyidejűleg a rendelet 10. számú melléklete „B” része szerinti adattartalommal a forgalomba hozó részére igazolást ad ki. A további feldolgozásra szánt bortétel bor származási bizonyítványát a  kiadott igazolással kell kérelmezni az illetékes hegybírónál.

 

Letölthető nyomtatvány
5056 – Kérelem forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező tétel módosításáról


Friss hírek

A „chia mag” (aztékzsályamag) forgalmazásának szabályai
2020. július 3, péntek

A „chia mag” (aztékzsályamag) forgalmazásának szabályai

Az utóbbi évek egyik slágerterméke, a „chia mag” (aztékzsályamag) az Európai Unióban új élelmiszernek (novel food) minősül, ezért kizárólag az új élelmiszerekre vonatkozó előírásoknak megfelelően forgalmazható. Az alábbiakban összefoglaljuk az aztékzsályamag forgalmazásának aktuális speciális feltételeit.

Tovább >

Hamisított élelmiszereket vont ki a forgalomból a Nébih
2020. június 15, hétfő

Hamisított élelmiszereket vont ki a forgalomból a Nébih

Egy fővárosi, egyebek mellett élelmiszert is árusító üzlet ellenőrzése során számos, jogellenesen meghosszabbított minőségmegőrzési idejű, ezért hamisítottnak minősülő élelmiszert vontak ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei.

Tovább >