A szőlőültetvény cimkéjű tartalom.

A szőlőfajták és –klónok hazai szaporítási és –forgalmazási feltételei

A szőlőfajták és –klónok hazai szaporítási és –forgalmazási feltételei

2020. április 21, kedd

Tájékoztatjuk a szőlőszaporítással foglalkozókat, hogy a hatályos jogszabályok értelmében Magyarországon állami elismerésben kell részesíteni azokat a szőlőfajtákat és –klónokat, amelyek nem szerepelnek sem a Közösségi Fajtajegyzékben, sem az EU bármely tagállamának fajta (klón) jegyzékében. Erre az eljárásra azért van szükség, hogy a szőlőfajták államilag elismert fajtaként a Nemzeti Fajtajegyzékbe kerülhessenek, s ezáltal lehetővé váljon a szaporításuk és a hazai forgalomba hozataluk.

A témában készült részletes szakmai összefoglalónkat a Nébih honlapján olvashatják az érdeklődők: 
https://portal.nebih.gov.hu/-/tudnivalok-a-szolofajtak-es-klonok-hazai-szaporitasi-es-forgalmazasi-felteteleirol


Friss hírek

2024. április 22, hétfő

Figyelem: Sok használt növényvédő gép tanúsító matricája lejárhatott a közelmúltban

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) figyelmezteti a növényvédő gépet üzemeltető termelőket, hogy a kötelező felülvizsgálati rendszer bevezetése óta már másodszor volt esedékes az 5 évnél idősebb gépek 3 évente kötelező műszaki felülvizsgálata. Ha egy permetezőgép nem felel meg az előírásoknak, a hatóság a munka beszüntetésére kötelezheti a gazdálkodót, valamint pénzbírságot is kiszabhat.

Tovább >

2024. április 22, hétfő

Vegyes eredményekkel és számos szankcióval zárult az idei tavaszi szezonális ellenőrzés

Március 1. és április 1. között tavaszi szezonális ellenőrzés zajlott az egész országban. A Nébih irányításával az élelmiszerlánc-felügyeleti szervek 2420 ellenőrzést végeztek, több mint 15 millió forint értékben szabtak ki bírságot, és mintegy 13 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból. A hatósági felügyelők leggyakrabban higiéniai, nyomonkövethetőségi és a dolgozók egészségügyi alkalmasságával kapcsolatos hiányosságokat tapasztaltak. Laboratóriumi vizsgálat céljából a húsvéti időszak népszerű termékeit: a tormákat és a sonkákat vették górcső alá. A cél az volt, hogy az ünnepek alatt is kizárólag biztonságos élelmiszerek kerüljenek a családok asztalára.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)