null Élelmiszerbiztonsági helyzetkép az Európai Unióban: elkészült a 2018-as RASFF jelentés

Élelmiszerbiztonsági helyzetkép az Európai Unióban: elkészült a 2018-as RASFF jelentés

2019. szeptember 30, hétfő

Az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerében (RASFF) 2018-ban közzétett csaknem négyezer bejelentésnek csupán 1%-a vonatkozott magyar előállítású termékre – derül ki az Európai Bizottság éves összegzéséből. A 162 hazai vonatkozású ügy főként étrend-kiegészítőkhöz és egyéb speciális élelmiszerekhez; zöldséghez, gyümölcshöz; valamint gabonafélékhez és sütőipari termékekhez kapcsolódott.

A 40 éve működő RASFF célja az uniós tagállamok hatóságai közötti gyors információáramlás. E riasztási rendszernek köszönhetően számos élelmiszerbiztonsági kockázatot még azelőtt sikerült elhárítani, hogy a kifogásolt termék a vásárlóknak gondot okozhatott volna.

Az Európai Bizottság által készített, nemrég közzétett 2018-as összegzés alapján tavaly csaknem 3700 eredeti bejelentés (ebből 1118 riasztás) jelent meg a RASFF-on, amelynek 86%-a élelmiszerekhez kötődött. Az új bejelentések száma valamivel csökkent az előző évhez képest.

Az Unióban gyártott, problémás termékek többségénél ezúttal a patogén mikroorganizmusok (elsősorban baromfi- és hústermékekben), a nem jelölt allergén anyagok (elsősorban tej, glutén, és mogyorófélék), valamint a termékekben lévő idegen anyagok (főként műanyag-, fém-, vagy üvegdarab) jelentettek gondot.

A hazai vonatkozású 162 RASFF ügy 146 esetben élelmiszerrel, 10 esetben takarmánnyal, 6 esetben pedig élelmiszerrel érintkező anyaggal kapcsolatos probléma volt. Itthon leginkább az étrend-kiegészítők és egyéb speciális élelmiszerek; gabonatermékek és sütőipari termékek; tojás és tojástermékek; valamint hús és hústermékek tekintetében adódott gond.

Magyarországon előállított termékkel kapcsolatosan 43 esetben merült fel élelmiszerbiztonsági probléma. Hazánk a tavalyi évben 28 esetben kezdeményezett bejelentést.

A tavalyi év végétől a RASFF rendszerhez csatlakozott az Unió Segítségnyújtási és Együttműködési rendszere (Administrative Assistance and Cooperation System, AAC-AA), amely a nem-megfelelőségekre fókuszál. 2018-ban étrend-kiegészítők és egyéb speciális élelmiszerek; hús és hústermékek; zöldségek és gyümölcsök esetében jelentettek nem- megfelelőséget a rendszerben. A bejelentések oka a legtöbb esetben helytelen címkézés, termékek nem engedélyezett kezelése vagy nem engedélyezett eljárás, valamint egyéb dokumentációs probléma volt. Az AAC rendszer élelmiszercsalásért felelős hálózatának (Food Fraud Network, AAC-FFN) éves jelentése már szintén elérhető.

A Nébih kiemelten kommunikálja a hazai lakosságot érintő ügyeket annak érdekében, hogy a vásárlók minél szélesebb köre időben értesüljön a problémákról. A RASFF rendszeren érkező valamennyi riasztás megtalálható a Nébih honlapján.

 


Friss hírek

2024. április 25, csütörtök

„Kukába az élelmiszerpazarlással” – plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

A Fenntarthatósági Témahét alkalmából „Kukába az élelmiszerpazarlással” címmel indít plakáttervező pályázatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja. Az április 25-től június 21-ig tartó pályázat során olyan műveket várnak, amelyek figyelemfelkeltő módon szemléltetik az élelmiszerpazarlás problémakörét, hangsúlyozva a fogyasztók egyéni felelősségét. A legérdekesebb alkotások készítőit értékes nyereményekkel díjazzák, valamint műveik a tervek szerint oktatási intézményekben jelennek majd meg országszerte a következő tanévtől.

Tovább >

2024. április 24, szerda

A tavaszi esőzés egy vármegye kivételével elmosta a tűzgyújtási tilalmat

Az ország keleti részén lehullott csapadéknak köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal egyeztetve 2024. április 25-től három vármegyében is visszavonja a tűzgyújtási tilalmat. Bács-Kiskun vármegyében azonban továbbra is érvényben marad a tilalom.

Tovább >