A higany természetes forrásokból és emberi tevékenység következtében jut a környezetbe és az élelmiszerekbe. A szervezetben felhalmozódni képes, és csak lassan ürül ki. Legfontosabb toxikus hatása a vese, a máj, és a központi idegrendszer károsítása. A szerves higanyvegyületek (mint pl. a metil-higany) lényegesen mérgezőbbek, mint a szervetlenek. A metil-higany főként táplálékkal jut szervezetünkbe, ezek közül is a bevitel fő forrásai a halak és más tengeri élelmiszerek. Ezért a rendszeresen sok halat fogyasztó emberek számára egészségügyi kockázatot jelenthet a túlzott higany bevitel. Az Európai Unióban a halak, halászati termékek és étrend-kiegészítők maximálisan megengedhető higany tartalmára határérték előírások vonatkoznak, melyeket folyamatosan felülvizsgálnak. A szervezetbe került higany átjut az anyatejbe is.
További információk:
https://emergency.cdc.gov/agent/mercury/index.asp
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2012.2985/epdf
http://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/scientific_output/files/main_documents/3982.pdf
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2014.3761/full
http://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/scientific_output/files/main_documents/opinion_contam_01_en1,2.pdf
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0041008X04000432
https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/121220
http://ec.europa.eu/food/safety/chemical_safety/contaminants/catalogue/mercury_en.htm