Leírás
A
hepatitis A megbetegedést a hepatitis A vírus (HAV) okozza. A HAV
a Picornaviridae család enterovírus csoportjába, a Hepatovirus
nemzetségbe tartozik. Egy ellenálló organizmus, amely szennyezett
élelmiszerrel, vízzel, környezeti felületekkel (pl. szennyezett
asztallap, főzőedény), valamint közvetlen vagy közvetett emberi
kontaktus útján terjedhet. Bár a HAV nem tud növekedni a
környezetben, rendkívül ellenálló számos környezeti körülmény
között, beleértve a fagyást, a magas hőmérsékletet (de főzéssel
inaktiválódik) , a vegyszereket és a kiszáradást. Az általánosan
használt fertőtlenítőszerek koncentrációja nem hatékony a vírussal szemben.
A
felvágottak és szendvicsek; a gyümölcsök és gyümölcslevek; tej és
tejtermékek; zöldségek; és a jeges italok gyakran szerepet
játszanak a járvány kitörésében, de a víz; a kagyló és a saláták a
leggyakoribb forrásai a fertőzésnek. A rossz közegészségügyi
feltételekkel rendelkező országok magas kockázatúak, ezért az
utazóknak fel kell készülniük, hogy ezekben az országokban a víz
is szennyezett lehet.
A
betegség általában enyhe, a tünetek körülbelül 2-4 héttel a
szennyezett étel vagy víz elfogyasztása után jelennek meg, és 1-2
héten belül magától elmúlnak. Előfordulhat azonban, hogy a
betegség akár 6 hónapig is eltarthat. A HAV-fertőzéssel
kapcsolatos tünetek közé tartozik a láz, étvágytalanság,
hányinger, hányás, hasmenés, izomfájdalom, valamint a szemfehérje
és a bőr sárgulása (sárgaság), és a májgyulladás. Ritkább esetben
a betegség súlyossá válhat, és májkárosodáshoz, majd halálhoz vezethet.
A
betegség ellen védőoltás létezik.
További információ: