Veszélyzóna

Vissza

Részletes információk

Ftalátok
Kémiai
élelmiszerekkel érintkezésben használt anyagokból

Ftalátok (ftálsav-észterek)

A ftalátokat a műanyagipar lágyítószerként és technológiai segédanyagként használja. A széleskörű alkalmazásnak köszönhetően a ftalátok többféle módon is az emberi szervezetbe kerülhetnek, pl. élelmiszerekkel, porral, a tárgyak bőrrel vagy nyálkahártyával való érintkezése útján.

A ftalátok bekerülhetnek az élelmiszerekbe a környezetből vagy az élelmiszerekkel érintkező anyagokból, mivel néhány ftalát felhasználható bizonyos élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő műanyagokban. Mivel a ftalátok a műanyagból beoldódhatnak az élelmiszerbe, maximálisan megengedett kioldódásuk jogszabályban rögzített.

Bár a különböző ftalátok eltérő módon hathatnak a szervezetre, egyes ftalátokról állatkísérletekben kimutatták, hogy a hormonrendszerre, a reproduktív szervekre, a fejlődő magzatra valamint a májra káros hatást gyakorolhatnak.

A változatos frissen készített étrenddel, kevesebb félkész étel fogyasztásával, valamint a különböző márkájú termékek váltogatásával csökkenthetjük az elfogyasztott ftalátok mennyiségét. Fontos, hogy a kisgyermeknek csak olyan tárgyakat engedjünk szájba venni, melyeket erre a célra gyártottak.

További információk: