Veszélyzóna

Vissza

Részletes információk

perfluoroktán-szulfonsav (PFOS)
kémiai
perfluoralkil anyagok

A vegyület a perfluoralkil anyagok (PFAS) csoportjába tartozó, hidrofób alkil-láncból és hidrofil végcsoportból álló felületaktív anyagok. Az 1940-es évektől a perflouralkil vegyületeket számos területen használták pl. textil-, szőnyeg-, bőrimpregnálásra (víz- és szennyeződésálló kezelés/réteg); tűzoltó habokban, zsírpapír készítésénél. A széleskörű felhasználás és perzisztens tulajdonságuk következtében a környezetben szennyeződésként megtalálhatók. Az élelmiszerekbe a vízi és szárazföldi élelmiszerláncban történő bioakkumuláció révén és élelmiszerrel érintkező (pl. csomagoló) anyagokból kerülhetnek. Biomonitoring során a PFOS és PFOA csaknem minden vizsgált ember vérében kimutatható volt. A vegyületek becsült humán felezési ideje 5 év (PFOS) ill. 2-4 év (PFOA). Az EFSA 2018-ban értékelte az élelmiszerekben található PFOS és PFOA miatti humán egészségügyi kockázatokat. A PFOS bevitel fő forrásai a halak és más tengeri élelmiszerek, húsok és húskészítmények, tojás és tojástermékek. A PFOA főként tej és tejtermékek, ivóvíz valamint halak és más tengeri élelmiszerek fogyasztásával jut a szervezetbe. A tolerálható bevitel (TWI) PFOS esetén 13 ng/ttkg/hét, a PFOA-ra 6 ng/ttkg/hét. A lakosság jelentős részénél a bevitel meghaladja az egészségügyi referencia értékeket mindkét vegyület esetén.

További információk: