Veszélyzóna

Vissza

Részletes információk

koffein
kémiai
alkaloidok

A koffein természetben (pl. kávé, kakaóbab, tealevél, kóladió) előforduló purinvázas alkaloid, melyet az emberiség régóta és világszerte fogyaszt élelmiszerekkel. A legenda szerint egy etióp kecskepásztor, Káldi, fedezte fel, hogy kecskéi a kávécserje termésének fogyasztása után örömükben táncra perdültek. Később saját magán is kipróbálta, és tapasztalta élénkítő hatását. A koffein a központi idegrendszerre izgató hatást fejt ki, fokozza a szellemi aktivitást, növeli a pulzusszámot, fokozza a vizelet kiválasztást. Túlzott mennyiségben fogyasztva alvászavart, nyugtalanságot, remegést, görcsöket, hányingert, szédülést, hosszútávon szívpanaszokat okozhat. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság véleménye szerint egészséges felnőttek számára egyszerre 200 mg koffein (kb. két csésze kávé), a teljes nap folyamán pedig 400 mg koffein fogyasztása nem jelent kockázatot. Egészséges terhes és szoptató nők esetén napi 200 mg koffein megengedhető. Nem javasolt olyan termék (zsírégető étrend-kiegészítő) fogyasztása, amely koffeint is és szinefrint (keserű narancs héjában található anyag) együtt tartalmaz, mert ezek egymás hatását nagymértékben felerősíthetik, szívritmuszavart okozhatnak, a vérnyomást nagymértékben emelhetik.

A koffein több gyógyszer-kombináció pl. enyhe fájdalomcsillapítók alkotórésze. Kozmetikumokban is használják.

További információk: