gabona, szarvasmarha

A TRACES rendszer

A TRACES (TRAde Control and Expert System) az Európai Bizottság online webalapú rendszere, amely nyomon követi az állatok, élelmiszerek, takarmányok és növények mozgását az Európai Unión kívülről, vagy az EU tagállamai között. Jelenleg több mint 26.000 felhasználó több mint 70 országból csatlakozik világszerte  a TRACES-hez, mely 33 nyelven, a nap 24 órájában, a hét 7 napján elérhető. Ha probléma merül fel egy állat, növény vagy termék esetében, a TRACES alapján gyorsan visszavezethető a probléma az eredeti forráshoz. Ez jelentős előrelépést jelent például állat-, és növénybetegségek megfigyelése és a csalás elleni küzdelem terén, miközben jelentősen felgyorsítja az adminisztratív eljárásokat. TRACES a fogyasztók védelme melett, a kereskedelem könnyítését is szolgálja. Működtetését az Európai Bizottság Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatósága végzi (DG Health and Consumers).

A TRACES hagymányos ('TRACES Classic') verziója helyett bevezetésre került a TRACES új ('TRACES-NT, TRACES- New Technologies') változata. Ezt kell már kötelező módon használni az ökológiai gazdálkodás alá tartozó termékek (COI modul) valamint az import beléptetések (CHED, Common Health Entry Document, például nem állati eredetű élelmiszerek CHED-D, vagy növényi termékek CHED-PP) eseteiben.  
A rendszert nem csak EU tagállamok és EFTA tagok használják. A 28 tagállamon és a 4 EFTA tagon kívül 31 harmadik ország nyújtja be EU-ba irányuló export szállítmányaik bizonyítványait elektronikusan (is) a TRACES segítségével. A TRACES kereskedelmi céllal indított szállítmányok esetében használatos:

A Bizottság ülésén már elfogadta azt a javaslatot, és tájékoztattak is róla, hogy az INTRA bizonyítványok és TRACES Classic INTRA moduljának használatát meghosszabbítják 2021. október 17-ig.

Élő állat, állati és nem állati termékek

Növényegészségügy

Növények, növényi termékek

Öko termékek

Kapcsolódó tartalmak