Termékvisszahívások

Vissza

Részletes információk

2020-02-12
LOLO tomato veggie snack
Magasan a határérték feletti és nem jelölt kén adalékanyag (allergén)

A Nébih kockázatbecslésen alapuló éves monitoring mintavételi terve alapján megmintázta az alábbi paradicsom chipset.

A termék adatai:

  • Termék neve: LOLO tomato veggie snack (paradicsom chips, szárított paradicsom)
  • Márka: LOLO
  • Csomagolás: védőgázas csomagolásban
  • A termék jelölésén szereplő forgalmazó: Lolo Snack Kft. (Kaposvár)
  • Gyártó: Opti-Cost Kft. (Kaposvár)

A laboratóriumi vizsgálat magasan a határérték feletti, kén tartalmú adalékanyagot mutatott ki a termékből. A hozzáadott, allergén anyagnak számító, kén tartalmú adalékanyag a jelölésen nem volt feltüntetve.

A csomagoláson „100% natural” (100% természetes), továbbá „no added preservative” (hozzáadott tartósítószer nélkül) szerepel, így a termék jelölése is megtévesztő.

A Nébih minőségmegőrzési időre és kiszerelési egységre való tekintet nélkül, azonnali hatállyal elrendelte a termék forgalomból való kivonását, visszahívását, valamint további hatósági intézkedésig megtiltotta a forgalomba hozatalát.

A forgalmazó jogkövető módon megkezdte a termékek forgalomból való kivonását és a vásárlóktól való visszahívását.

A Nébih és a Lolo Snack Kft. arra kéri a vásárlókat, hogy aki ilyen terméket vásárolt - különösen, aki a kén-dioxidra érzékeny – ne fogyassza el, vigye vissza a terméket a forgalmazó üzletbe, ahol az árát visszafizetik.

Amennyiben a fenti termék forgalmazását észleli, a lakosság egészségének védelme és a gyors hatósági intézkedések érdekében, jelezze azt a Nébih zöldszámán vagy e-mail címén (06-80/263-244, ugyfelszolgalat@nebih.gov.hu).

További információk a jogsértés listán (https://portal.nebih.gov.hu/jogsertesek) olvashatóak.

Az allergénekről

Allergénnek nevezünk minden olyan anyagot, amely szervezetünkben túlérzékenységi, azaz allergiás reakciót válthat ki. Az allergiás reakció az immunrendszer nem megfelelő válasza, amelynek során valamely, a szervezetünkre egyébként veszélyt nem jelentő anyag ellen ellenanyagot termel. Az Európai Unióban jogszabály írja elő, hogy az élelmiszerek címkéjén fel kell tüntetni a leggyakrabban allergiát vagy intoleranciát okozó összetevőket, így a ként is.

A kén-dioxid és szulfitok (E 220-228) élelmiszer-adalékanyagok, többek között tartósítószerként adják az élelmiszerekhez. Az arra érzékeny embereknél allergiás (esetenként súlyos) reakciót okozhat, ezért a címkén a 10mg/kg, illetve 10mg/liter összkoncentrációt meghaladó mennyiségű jelenlétét mindig jelölni kell.

A témával kapcsolatban további információk érhetőek el a Nébih honlapján.