Vissza

Részletes információk

Nem
2019.03.25.
yummy house aszalt édesburgonya
Nem jelölt allergén (szulfit)
Nem

A dán hatóság ellenőrzése során kínai, aszalt édesburgonyában nem jelölt és a jelölési határértéket többszörösen meghaladó mennyiségben jelenlévő szulfitot mutatott ki. A termékből Hollandián keresztül csaknem 20 európai országba szállítottak, köztük hazánkba is. A Nébih a RASFF-on keresztül értesült az ügyről.

A termék azonosító adatai:

  • A termék neve: dried sweet potato (aszalt édesburgonya)
  • Márka: yummy house
  • Minőség-megőrzési idő: 15/01/2020 
  • Kiszerelés: 260 g
  • RASFF referenciaszám: 2019.1043

A holland hatóság partnereitől visszahívja a terméket.

A Nébih tájékoztatja a lakosságot, hogy a termék a szulfitra érzékeny fogyasztóknál allergiás reakciókat válthat ki, ezért esetükben a fogyasztása kerülendő.

Az allergénekről

Allergénnek nevezünk minden olyan anyagot, amely szervezetünkben túlérzékenységi, azaz allergiás reakciót válthat ki. Az allergiás reakció az immunrendszer nem megfelelő válasza, amelynek során valamely, a szervezetünkre egyébként veszélyt nem jelentő anyag ellen ellenanyagot termel. Az Európai Unióban jogszabály írja élő, hogy az élelmiszerek címkéjén fel kell tüntetni a leggyakrabban allergiát vagy intoleranciát okozó összetevőket, így a szulfitot is.

A kén-dioxid és szulfitok (E 220-228) élelmiszer adalékanyagokat többek között tartósítószerként adják élelmiszerekhez. Arra érzékeny embereknél allergiás (esetenként súlyos) reakciót okozhat, ezért a címkén a 10 mg/kg, illetve 10 mg/liter összkoncentrációt meghaladó mennyiségű jelenlétét mindig jelölni kell.

A témával kapcsolatban további információk érhetők el a Nébih honlapján.