A tájékoztatás cimkéjű tartalom.

Módosult ügyeleti rend a Nébih ügyfélszolgálatán

Módosult ügyeleti rend a Nébih ügyfélszolgálatán

2023. március 21, kedd

2023. március 24-én (pénteken) a Nébih általános (06-1-336-9000), ENAR (06-1/336-90-50), Felügyeleti Díj (06-1-336-9024), valamint Zöldszám ügyfélszolgálata (06-80-263-244) továbbképzés miatt csökkentett kapacitással fog működni az alábbiak szerint.

•    Az élelmiszerbiztonsági problémák bejelentésére szolgáló Zöldszámon üzenetrögzítő fogadja majd a hívásokat.
 
•    Az emailen érkező megkereséseket változatlan ütemben dolgozzuk fel, ezért - a hatékony ügyintézés érdekében - elsősorban az alábbi csatornák használatát javasoljuk:
ugyfelszolgalat@nebih.gov.hu
enarufsz@nebihggov.hu
felugyeletidij@nebih.gov.hu

•    A Lóútlevél Iroda Ügyfélszolgálatának munkarendje változatlan marad, kollégáink rendelkezésre állnak telefonon (06-1/316-06-63), illetve emailen keresztül loutleveliroda@nebih.gov.hu egyaránt.


Köszönjük megértő türelmüket!
Nébih Ügyfélszolgálat
 


Friss hírek

2024. április 25, csütörtök

„Kukába az élelmiszerpazarlással” – plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

A Fenntarthatósági Témahét alkalmából „Kukába az élelmiszerpazarlással” címmel indít plakáttervező pályázatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja. Az április 25-től június 21-ig tartó pályázat során olyan műveket várnak, amelyek figyelemfelkeltő módon szemléltetik az élelmiszerpazarlás problémakörét, hangsúlyozva a fogyasztók egyéni felelősségét. A legérdekesebb alkotások készítőit értékes nyereményekkel díjazzák, valamint műveik a tervek szerint oktatási intézményekben jelennek majd meg országszerte a következő tanévtől.

Tovább >

2024. április 24, szerda

A tavaszi esőzés egy vármegye kivételével elmosta a tűzgyújtási tilalmat

Az ország keleti részén lehullott csapadéknak köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal egyeztetve 2024. április 25-től három vármegyében is visszavonja a tűzgyújtási tilalmat. Bács-Kiskun vármegyében azonban továbbra is érvényben marad a tilalom.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)

Lakossági tájékoztatás dioxin gyanús ír sertéshús és hústermékek ügyében

Lakossági tájékoztatás dioxin gyanús ír sertéshús és hústermékek ügyében

2008. december 15, hétfő

2008.12.12-én (pénteken) a magyar hatóság tájékoztatást kapott, hogy Lengyelországból ír eredetű sertészsír érkezet hazánkba. A Nutrifer Kft-nek leszállított 10.500 kg ír sertészsír a Del Pierre Central Europe Kft. tulajdonát képezi; a hatóság négy tétel sertészsírt zárolt, összesen 14.985 kg-ot.

A Hungarocasing Kft. részére a riasztás szerint 31.560 kg sertészsír került leszállításra. A hatóság 9.150 kg 250g kiszerelésű sertészsírt zárolt. A vállalkozás értesítette vevőit a már kiszállított termékek visszahívásáról.

Az EU gyorsriasztási rendszerében Magyarország tájékoztatást kapott a hétvégén, hogy további négy, ír eredetű sertéshús szállítmány érkezett Magyarországra. A hétvégi riasztásban jelzett ír sertéshús Németországon keresztül, egy ottani nagykereskedő révén került továbbértékesítésre egy Komárom-Esztergom megyei, két Pest megyei és egy Győr-Moson-Sopron megyei vállalat részére; különböző időpontokban, 2008.09.29 és 2008.11.18. között.

A hétvégi riasztást követően az élelmiszerlánc-biztonsági szerv munkatársai haladéktalanul megkezdték az esetek kivizsgálását.

A Komárom-Esztergom megyei Palatin Kft. részére 2008.09.28-án feladott 1.998 kg sertés karaj egynegyedét kolbásszal töltött karajnak az üzem feldolgozta, a még készleten lévő 1.350 kg-ot a hatósági állatorvosok zárolták. A legyártott késztermékből 200 kg szintén megtalálható volt a cég raktárában - kereskedelmi forgalomba körülbelül 400 kg került. A gyártási dokumentációt, valamint az elosztási listát a megyei hatósági szakemberei jelenleg is vizsgálják.

Pest megyébe a Prémium Meat Kft-hez 2008.11.03-án feladott 20.949 kg és a Global Meat Kft. részére 2008.11.18-án szállított 21.771 kg sertéshús, valamint a Győr-Moson-Sopron megyébe a Kaiser Food Kft. részére 2008.10.13-án feladott 6.995 kg sertéshús szállítmányokat, azok lehetséges feldolgozását, kiszállítását a hatósági állatorvosok jelenleg is vizsgálják.


Friss hírek

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „fehér könyvről" (2024.03.21.)

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.03.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)

Fagykár felmérés

Fagykár felmérés

2011. május 10, kedd

Május 5-től 8-ig terjedő időszakban bekövetkezett, az ország egyes részeit ért fagykárokról a megyei Kormányhivatalok FM Igazgatóságai gyorsjelentése alapján az alábbi tájékoztatást adjuk.

A kár felmérése folyamatban van, jelenleg még sem a nagyságrendet, sem az okozott kár %-os mértékét nem lehet megmondani pontosan. A károsodás jelei az elkövetkezendő 3-4 napban lesznek mérhetőek. A károk az ültetvényeken kívül a szántóföldi kultúrák közül leginkább a korai előhajtatott burgonyát is károsították. A termelői bejelentések nagyobbik része az elkövetkezendő 10-15 napon belül várható.
A felmérés jelenlegi állapotát az alábbi adatok tükrözik.
 
Gyümölcsös ültetvényeket összességében mintegy 13 ezer  hektáron ért jelentősebb fagykár.

  • Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 3.500-4.000 ha gyümölcsöst ért fagykár.

  • A Beregi, Balkányi, Szatmári térségben a fagykár 90-100%-os. Érintett gyümölcsfajok: alma, csonthéjasok, héjasok, bogyósok.

  • Pest megyében 2.357 ha gyümölcsöst ért fagykár. Ebből 766 ha meggy, 577 ha alma, 527 ha kajszi,180 ha őszibarack.

  • Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 2.300 ha gyümölcsöst ért  80-100%-os kár, ebből alma 1220 ha, körte 438 ha, szilva 110 ha, dió 153 ha, meggy 164 ha, kajszi 204 ha.

  • Hajdú-Bihar megyében mintegy 2.000 ha gyümölcsöst ért fagykár, a kár mértéke még nem megállapítható. Károsodott gyümölcsfajok: 800 ha alma, 800 ha meggy, szilva, cseresznye.

  • Heves megyében 920 hektáron keletkezett 40-100%-os kár,  ebből 360 ha alma, 120 ha meggy, 120 ha szilva ültetvény.

  • Somogy megyében 400-500 ha gyümölcsöst ért 50-100%-os kár.

  • Vas megyében 138 ha-t ért fagykár, ebből 66 ha dió, 59 ha alma, a kár mértéke 10-50%-ra tehető.

  • Fejér megyében 100-120 ha gyümölcsöst ért 50-80%-os fagykár alma, őszibarack, meggy, dió kultúrákban.

  • Komárom-Esztergom megyében 110 ha almaültetvény 90%-ban szenvedett fagykárt.

  • Jász-Nagykun-Szolnok megyében 114 hektáron különböző mértékű károk keletkeztek a gyümölcsösökben.

  • Győr-Moson-Sopron megyében 20 ha dió 65-70%-ban fagyott le.

  • Tolna megyében 9 ha dió és alma 70%-os kárt szenvedett.

  • Bács-Kiskun megyében is jelentős fagykár keletkezett 6.110 ha területű gyümölcsösben. Ebből mintegy 3.000 hektáron valószínűsíthető 50% feletti fagykár. Ebből 940 hektár alma, 800 hektár meggy, 680 hektár szilva, 450 hektár kajszi ültetvény.

  • Nógrád megyében mintegy 501 hektáron keletkezett fagykár, amelyből az almatermésűek nagysága 125 hektár, továbbá 113 ha szilva, 56 hektár meggy és 35 ha bodza ültetvény.

 
A szőlő ültetvényeket összességében mintegy 904 hektáron ért jelentősebb fagykár, illetve 16.500 hektár szőlőterületet érintett.

  • Bács-Kiskun megyében az összes szőlőterületből (mintegy 22 ezer ha) 16.500 hektár szőlő terület vonatkozásában jelentkezik valamilyen szintű fagykár. Ebből 8.500 hektáron a károsodás mértéke 50% felettire becsülhető.

  • Jász-Nagykun-Szolnok megyében 315 hektáron, Pest megyében 262 hektáron, Vas megyében 12 hektáron, Tolna megyében 55 hektáron, Győr-Moson-Sopron megyében 55 hektáron, Fejér megyében 20 hektáron, Veszprém 50 hektáron, Nógrád megyében 135 hektáron jelentkezett kár.

A többi megyében nem vagy csak kisebb mértékű fagykárok léptek fel.


Friss hírek

2024. április 19, péntek

Májusban fontos határidő érkezik a szőlő-szaporítóanyagot termesztők és forgalmazók számára

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a szőlő-szaporítóanyagok előállításával és forgalmazásával foglalkozók figyelmét, hogy a tevékenységük bejelentésének határideje 2024. május 20.

Tovább >

2024. április 16, kedd

Vetőburgonya-vásárláskor kizárólag fémzárolt vetőgumók közül érdemes választani

Jó minőségű, biztos termést hozó, egészséges vetőgumók ültetéséhez csak fémzárolt tételt érdemes vásárolni, melyek elsősorban gazdaboltokban, nagyobb áruházakban, szakáruházakban érhetőek el. A Nébih összefoglalta, mire érdemes vásárláskor ügyelni, valamint a hatósági címke bemutatásával is segítséget kíván nyújtani a burgonyát ültetők számára a magas minőségű, egészséges termés elérése érdekében.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)

Vendéglátók meghívása a 62/2011-es rendeletről szóló tájékoztatóra

Vendéglátók meghívása a 62/2011-es rendeletről szóló tájékoztatóra

2011. szeptember 1, csütörtök

Valamennyi vendéglátóipari vállalkozó és szakmai szervezeteik vezetője részére; Élelmezésvezetők Országos Szövetsége, Közétkeztetők Országos Szövetsége, Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete, Magyar Gasztronómiai Egyesület, Magyar Vendéglátók Ipartestülete, Turisztika és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége

Tisztelt Asszonyom/Uram!
 
A Vidékfejlesztési Minisztérium és a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal tájékoztatást tart a közelmúltban hatályba lépett, a vendéglátó-ipari termékek előállításának és forgalomba hozatalának élelmiszerbiztonsági feltételeiről szóló 62/2011. (VI. 30.) VM rendelettel, illetve a vendéglátásra vonatkozó, jelenleg készülő Jó Higiéniai Gyakorlati Útmutatóval kapcsolatban.

A vállalkozás tájékoztatása mellett célunk az egységes jogértelmezés elősegítése.
 
A rendezvény időpontja:
2011. szeptember 20. (kedd) 10-14 óra
(a regisztráció 9 órától kezdődik)

A rendezvény helyszíne:
Vidékfejlesztési Minisztérium Színházterme
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 11.
 
A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, melyet a VM színházterem befókadóképességének erejéig áll módunkban fogadni.

Az előadásokra jelentkezni legkésőbb 2011. szeptember 15-ig lehet az adam.szepesi@vm.gov.hu címen. A jelentkezéshez kérjük, adja meg nevét, elérhetőségét, valamint az Ön által képviselt civil szervezet nevét.


 
Üdvözlettel
Dr. Kardeván Endre


Friss hírek

2024. április 4, csütörtök

Önellenőrzési rendelet - útmutató

Az élelmiszer-vállalkozások által működtetendő önellenőrzési rendszerre vonatkozó követelményekről szóló 28/2017. (V. 30.) FM rendelet (a továbbiakban: rendelet) 2023 novemberi módosítása komoly változást jelent a közép- és nagyvállalkozások önellenőrzési tevékenységében.

Tovább >

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „fehér könyvről" (2024.03.21.)

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)

Tájékoztatás franciaországi botulizmus megbetegedésekről

Tájékoztatás franciaországi botulizmus megbetegedésekről

2011. szeptember 9, péntek

Az Európai Unió élelmiszerre és takarmányra vonatkozó gyorsriasztási rendszerén (RASFF) és az Egészségügyi Világszervezet INFOSAN rendszerén keresztül is tájékoztatást kaptunk arról, hogy Franciaországban nyolc főnél okozott botulizmust élelmiszer fogyasztása. A botulizmus olyan, embereket és állatokat egyaránt érintő bakteriális eredetű súlyos, esetenként halálos ételmérgezés, amit a Clostridium botulinum által termelt mérgező anyagcseretermék, az ún. botulotoxin élelmiszer útján történő elfogyasztása okoz.

A franciaországi megbetegedéseket a La Ruche gyártótól származó kétféle termékben, őrölt olivából készült mandulás (tapenade), valamint szárított paradicsomból készült krémben (tartinade) kimutatott botulotoxinnal hozzák összefüggésbe. A gyártó e kétféle konzerv élelmiszeren kívül pástétomokat, ajókakrémet, szárított paradicsomot, kaviárt, padlizsánt, pestot, articsókát és más termékeket is előállít. Termékei három különböző márkanév (Les Delices de Marie-Claire, Les Secrets d’Anaïs és Terre de Mistral) alatt kerülnek értékesítésre.

Noha az eddigi vizsgálatok kizárólag a mandula- és paradicsomkrém esetében igazolták a botulotoxin jelenlétét, a francia hatóságok elővigyázatosságból a gyártó mindhárom márkanév alatt forgalmazott valamennyi termékére visszahívást rendeltek el, és felfüggesztették az előállító üzem működését is.

Az Európai Unió élelmiszerre és takarmányra vonatkozó gyorsriasztási rendszerén (RASFF) és az Egészségügyi Világszervezet INFOSAN rendszerén keresztül is tájékoztatást kaptunk arról, hogy Franciaországban nyolc főnél okozott botulizmust élelmiszer fogyasztása. A botulizmus olyan, embereket és állatokat egyaránt érintő bakteriális eredetű súlyos, esetenként halálos ételmérgezés, amit a által termelt mérgező anyagcseretermék, az ún. botulotoxin élelmiszer útján történő elfogyasztása okoz. A franciaországi megbetegedéseket a La Ruche gyártótól származó kétféle termékben, őrölt olivából készült mandulás (tapenade), valamint szárított paradicsomból készült krémben (tartinade) kimutatott botulotoxinnal hozzák összefüggésbe. A gyártó e kétféle konzerv élelmiszeren kívül pástétomokat, ajókakrémet, szárított paradicsomot, kaviárt, padlizsánt, pestot, articsókát és más termékeket is előállít. Termékei három különböző márkanév alatt kerülnek értékesítésre. Noha az eddigi vizsgálatok kizárólag a mandula- és paradicsomkrém esetében igazolták a botulotoxin jelenlétét, a francia hatóságok elővigyázatosságból a gyártó mindhárom márkanév alatt forgalmazott valamennyi termékére visszahívást rendeltek el, és felfüggesztették az előállító üzem működését is.

A jelenleg rendelkezésünkre álló információk alapján a szóban forgó konzerv termékek kizárólag Franciaországban kerültek forgalomba, külföldre, így Magyarországra nem szállítottak belőlük. Tekintettel arra, hogy a megbetegedéseket a turisztikailag igen kedvelt franciaországi régiókból jelezték, felhívjuk a hazai fogyasztók figyelmét arra, hogy amennyiben valaki franciaországi utazása során vásárolt a La Ruche fent említett három márkanév alatt forgalmazott termékeiből, úgy azokat ne fogyassza el.


Friss hírek

2024. április 4, csütörtök

Önellenőrzési rendelet - útmutató

Az élelmiszer-vállalkozások által működtetendő önellenőrzési rendszerre vonatkozó követelményekről szóló 28/2017. (V. 30.) FM rendelet (a továbbiakban: rendelet) 2023 novemberi módosítása komoly változást jelent a közép- és nagyvállalkozások önellenőrzési tevékenységében.

Tovább >

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „fehér könyvről" (2024.03.21.)

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)