A békés megye cimkéjű tartalom.

Békés megye - 22. vizsgálat - Tótkomlós - Szlovák Két Tanítási nyelvű Általános Iskola és Óvoda

Békés megye - 22. vizsgálat - Tótkomlós - Szlovák Két Tanítási nyelvű Általános Iskola és Óvoda

Békés megye - 22. vizsgálat - Tótkomlós - Szlovák Két Tanítási nyelvű Általános Iskola és Óvoda

22. számú vizsgálat - Mintavétel helye (tálalókonyha):
Szlovák Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda (Tótkomlós Földvár u. 1.)

A menü minősítése:

kiválóan megfelelt

ÁTLAG FELETTI

átlagos

átlag alatti

nem
megfelelő

 

Menü: Húsleves, meggyszósz, pirított dara, párolt darálthús, kenyér

 

Mintavétel ideje: 2015. március 31.

Napi adag: 725 adag/ebéd

Főzőkonyha: Farbung-Gastro Kft. Napközi konyha

(Tótkomlós Kossuth u. 12.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Húsleves (0,3 l/adag)

Külső megjelenés:

Hígan folyó sárgás barna lében különböző méretű és formájú zöldségek vannak: sárgarépa, fehérrépa, karalábé, karfiol és 2db kelbimbó, világossárga eperlevél tésztával. Tetején megfelelő mennyiségű zsiradékkal.

Állomány:

A zöldségek kissé túlfőttek. A tészta kellően átfőtt.

Illat:

Zöldséges illatú, jellegzetes. Minden idegen szagtól mentes.

Íz:

Zöldséges ízű, minden idegen íztől mentes.

 

Meggyszósz, pirított dara, párolt darálthús (0,3 l, 0,05 kg, 0,03 kg/adag)

Külső megjelenés:

Sötétrózsaszín színű, sűrű puding állagú szószban sötétbordó, magozott meggyszemek láthatók. A dara aranybarnára pirított, a hús drappos színű.

Állomány:

A dara jól szóródó, néhány könnyen szétnyomható kisebb csomót tartalmaz. A hús és a meggy puha, kellően átfőtt.

Illat:

A szósz jellemző, édeskés illatú. A dara pirított illatú. A hús kissé állott, nem teljesen harmónikus. Minden idegen szagtól mentes.

Íz:

A szósz jellemző, édeskés-savanykás ízű. A dara pirított ízű. A hús kissé állott, nem teljesen harmonikus. Minden idegen íztől mentes.

 

Kenyér (0,05 kg/adag)

Külső megjelenés:

2 db kb. 10,5x8x1,5 cm nagyságú kenyérszelet. Héja arany barnára sült, fényes felületű, tésztája világossárga. Szabadon vetett vekniből szelt.

Állomány:

Kellően lazított, rugalmas. Apró légbuborékok láthatók.

Illat:

Jellegzetes, minden idegen szagtól mentes.

Íz:

Fehér kenyérre jellemző, minden idegen íztől mentes.

Részletes összetétel/anyaghányad:

Húsleves

petrezselyemgyökér – 0,07 kg-

petrezselyem zöld – 0,01 kg-

sárgarépa – 0,08 kg-

vöröshagyma – 0,03 kg-

fokhagymakrém – 0,005 kg-

zeller – 0,04 kg-

karalábé – 0,04 kg-

karfiol – 0,05 kg-

lecsó konzerv – 0,03 kg-

mir. paprika – 0,03 kg-

só – 0,02 kg-

olaj – 0,01 l-

delikát (sómentes) – 0,012 kg-

fehér bors – 0,001 kg-

víz – 0,25 l-

 

Meggyszósz, pirított dara, párolt darálthús

mir. meggy – 1,2 kg-

tejföl 12% -0,25 l –

só – 0,01 kg-

kristálycukor – 0,13 kg-

vaniliás cukor – 0,02 kg-

fahéj – 0,001 kg-

citromlé – 0,06 l-

búzaliszt – 0,25 kg-

vaniliás pudinpor – 0,02 kg

szegfűszeg – 0,0005 kg-

víz – 0,25 l-

 

sertéscomb -0,8 kg-

 

búzadara – 0,2 kg-

kristálycukor – 0,01 kg-

olaj – 0,03 l-

só – 0,001 kg-


Friss hírek

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „fehér könyvről" (2024.03.21.)

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.03.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)

Békés megye - 21. vizsgálat - Szeghalom - Tálalókonyha

Békés megye - 21. vizsgálat - Szeghalom - Tálalókonyha

Békés megye - 21. vizsgálat - Szeghalom - Tálalókonyha

21. számú vizsgálat - Mintavétel helye (tálalókonyha):
Tálalókonyha (5520 Szeghalom, Dózsa Gy. út 9-11.)

A menü minősítése:

kiválóan megfelelt

ÁTLAG FELETTI

átlagos

átlag alatti

nem
megfelelő

 

Menü: Köménymagleves kenyér kockával, mustáros sertéshús, orsótészta

 

Mintavétel ideje: 2015. március 31.

Napi adag: n.a./ebéd

Főzőkonyha: Szeghalom Város Önkormányzat Intézményműködtető Központja (Szeghalaom Tildy Z. u. 19-21.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Köménymagleves kenyérkockával (0,2 l/adag)

Külső megjelenés:

Narancsos-barna opálos lében néhány zöld fűszerszemcse látható. Tetején kevés pirosas zsírcsepp. A pirított kenyérkockák kb.1,5x1,5cm-es nagyságúak, színük közép barnától a sötétbarnáig terjed.

Állomány:

A leves hígan folyó, a kenyér ropogós.

Illat:

A leves köményre, a kenyér pirítottra jellemző illatú. Minden idegen szagtól mentes.

Íz:

A leves köményes ízű, kellően sós. A kenyér kissé kesernyés utóízű. Minden idegen íztől mentes.

 

Mustáros sertéshús, orsótészta (0,08 kg + 0,15 kg/adag)

Külső megjelenés:

Mustársárga szószban különböző méretű húsdarabok (2-4cm). A tészta sárgás színű orsótészta, korpafoltok láthatók rajta.

Állomány:

Közepesen hígan folyó szósz. A hús és a tészta kellően átfőtt.

Illat:

Kellemes, mustáros, édeskés illatú a szósz. A tészta tiszta, jellegzetes. Minden idegen szagtól mentes.

Íz:

Kellemes, mustáros, édeskés, harmónikus ízű a szósz. A tészta jellegzetes. Minden idegen íztől mentes.

Részletes összetétel/anyaghányad:

Köménymagleves kenyérkockával (10 adag)

ételízesítő – 0,07 kg-

folyékony édesítő – 0,1 l-

fűszerpaprika – 0,005 kg-

ő. köménymag – 0,005 kg-

liszt – 0,1 kg-

marhahúsleves alap – 0,02 kg-

olaj – 0,07 l-

só – 0,02 kg-

vöröshagyma -0,1 kg-

 

Mustáros sertéshús, orsótészta (10 adag)

olaj – 0,12 l-

só – 0,02 kg-

száraztészta – 0,8 kg-

 

babérlevél – 0,001 kg-

ő. bors – 0,001 kg-

kenyér (fehér) – 0,003 kg-

ő. köménymag – 0,001 kg-

kristálycukor – 0,04 kg-

liszt – 0,12 kg-

mustár – 0,1 kg-

olaj – 0,04 l-

sertés comb – 0,6 kg-

só – 0,015 kg-

tejföl 20% - 0,3 l-

vöröshagyma – 0,15 kg-


Friss hírek

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „fehér könyvről" (2024.03.21.)

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.03.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)

Békés megye - 19. vizsgálat - Békés - Szegedi Kis István Általános Iskola és Kollégium

Békés megye - 19. vizsgálat - Békés - Szegedi Kis István Általános Iskola és Kollégium

Békés megye - 19. vizsgálat - Békés - Szegedi Kis István Általános Iskola és Kollégium

19. számú vizsgálat - Mintavétel helye (tálalókonyha):
Szegedi Kis István Általános Iskola és Kollégium (5630 Békés, Petőfi u. 11-13.)

.A menü minősítése:

kiválóan megfelelt

ÁTLAG FELETTI

átlagos

átlag
alatti

nem
megfelelő

 

Menü: Hamis gulyásleves, tökfőzelék vagdalt, szeletelt búzakenyér

Mintavétel ideje: 2015. március 2.

Napi adag: 337 adag/ebéd

Főzőkonyha: Junior Vendéglátó Zrt. kórházi főzőkonyha (5600 Békéscsaba Gyulai út 18.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Hamis gulyásleves (0,3 l/adag)

Külső megjelenés:

Barnás-narancsos lében burgonyakockák, apró sárgarépa darabkák és különböző méretű galuskák, és 1 db kb. 5x5 cm nagyságú paprikaszelet van egybefőzve. Tetején kevés mennyiségű zsiradék látható.

Állomány:

 

Leve hígan folyó, a burgonya és a tészta kellően átfőtt, a sárgarépa kissé túlfőtt.

Illat:

 

Gulyásra emlékeztető, köményes, burgonyás, minden idegen szagtól mentes.

Íz:

 

Jellegzetes, harmonikus, minden idegen íztől mentes.

 

Tökfőzelék, vagdalt (0,3 l + 1 szelet/adag)

Külső megjelenés:

Csont fehér színű szószban gyalult tök darabok vannak apró zöld fűszerdarabkával. A vagdalt kb. 6 cm átmérőjű, sötét vörösesbarna húsgombóc, felülete zsiradéktól kissé fényes.

Állomány:

 

A főzelékben a szósz sima, csomómentes, sűrűn folyó, a tök kissé túlfőtt. A vagdalt durvára darált húsgombóc, kellően átsült.

Illat:

 

A főzelék jellegzetesen kapros illatú, a vagdalt sült, fűszeres harmonikus illatú, minden idegen szagtól mentes.

Íz:

 

A főzelék édeskés-savanykás, kapros, a vagdalt megfelelően sós, fűszeres, harmonikus, minden idegen íztől mentes.

Szeletelt búzakenyér (0,05 kg/adag)

Külső megjelenés:

2 db 8x10 cm-es nagyságú, és 1,5 cm vastag kenyérszelet. A héja arany barnára sült, fényes felületű, repedezett. Bélzete homogén, egyenletesen lazított, tört fehér színű.

Állomány:

 

Rugalmas, friss, puha.

Illat:

 

Friss kenyérre jellemző illatú, minden idegen szagtól mentes.

Íz:

 

Friss kenyérre jellemező, tiszta, minden idegen íztől mentes.

Részletes összetétel/anyaghányad:

Hamis gulyásleves (10 adag)

olaj -0,06l, tojás 1 db, liszt – 0,1 kg, csemege fűszerpaprika – 0,02 kg, só – 0,02 kg, ételízesítő – 0,01 kg, burgonya -1,14 kg, gyökér – 0,08 kg, sárgarépa – 0,19 kg, vöröshagyma – 0,11 kg

 

 

Tökfőzelék, vagdalt (10 adag)

sertés színhús -0,6 kg, olaj – 0,05 l, tojás – 1,4 db, zsemlemorzsa – 0,05 kg, kenyér – 0,1 kg, csemege fűszerpaprika – 0,01 kg, só – 0,03 kg, fokhagyma – 0,01 kg, olaj – 0,06 l, tej 1, 5% - 0,2 l, tejföl 12% - 0,2 l, liszt – 0,12 kg, kristálycukor -0,1 kg, só – 0,02 kg, ecet – 0,02 l, vöröshagyma – 0,05kg, mirelit gyalult tök – 1,32 kg


Friss hírek

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „fehér könyvről" (2024.03.21.)

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.03.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)

Békés megye - 18. vizsgálat - Békés - Fürkész Központi Óvoda

Békés megye - 18. vizsgálat - Békés - Fürkész Központi Óvoda

Békés megye - 18. vizsgálat - Békés - Fürkész Központi Óvoda

18. számú vizsgálat - Mintavétel helye (tálalókonyha):
Fürkész Központi Óvoda (5630 Békés, Baky u. 4.)

.A menü minősítése:

kiválóan megfelelt

ÁTLAG FELETTI

átlagos

átlag
alatti

nem
megfelelő

 

Menü: Fokhagyma krémleves, levesgyöngy, Ketchupos csirkecomb, párolt zöldség, párolt rizs

Mintavétel ideje: 2015. március 12.

Napi adag: 129 adag/ebéd

Főzőkonyha: Békési Kistérségi Óvoda és Bölcsőde (5630 Békés Baky u. 4.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Fokhagymakrémleves, levesgyöngy (0,25 l + 1 kanál/adag)

Külső megjelenés:

Csontfehér színű átlátszatlan lében apró fűszerszemcsékkel (zöld, piros) tarkítva fehér, apró fokhagyma darabkák vannak. Tetején kevés zsiradék látható. A levegyöngy közel azonos méretű, és formájú, nem teljesen egyenletes világosbarnára pirított.

Állomány:

 

Sűrűn folyó krémszerű. A levesgyöngy ropogósra sült, enyhén zsíros tapintású.

Illat:

 

Fokhagymára jellemző, harmonikus. A levesgyöngy enyhén olajos illatú. Minden idegen szagtól mentes.

Íz:

 

Fokhagymás, jellegzetes, harmonikus. A levesgyöngy kellemesen sült, tiszta, idegen íztől menetes.

 

Ketchupos csirkecomb, párolt zöldség, párolt rizs (1 szelet, 0,075+0,075 kg/adag)

Külső megjelenés:

1 db 13x6 cm nagyságú sült csirke alsócomb, és 1 db 8x8 cm nagyságú sült csirke felsőcomb, melyek felülete pirosra színezett ketchup-al, és zöld fűszerszemcsékkel tarkított. A hús belseje jellegzetes barnás-rózsaszínű. A rizs törtfehér színű, néhány barna foltos, csíkos szemmel. A párolt zöldség pirosas színű sárgarépa karikákból, sárgarépa kockákból, élénkzöld színű zöldborsószemekből, jellegzetes színű karfiol, és brokkoli rózsákból, és élénksárga kukoricaszemekből.

Állomány:

 

A hús kellően átsült, puha, a rizs pergő. A zöldségek puhák, a karfiol és a brokkoli kissé széteső, túlfőtt.

Illat:

 

A hús, a rizs, a zöldségek illata egyaránt jellegzetes, harmonikus, minden idegen szagtól mentes.

Íz:

 

A rizs jellegzetes, főtt, natúr. A zöldségek kellemesen harmonikus ízűek. A hús kellemes, enyhén ízesített, minden idegen íztől mentes.

Részletes összetétel/anyaghányad:

Fokhagymakrémleves, levesgyöngy

liszt, tej (2,5%), tejföl(12%), petr. zöld, delikát, fokhagymakrém leves alap, levesgyöngy, só, étolaj, fokhagyma

 

 

Ketchupos csirkecomb, párolt zöldség, párolt csirkecomb

rizs, olaj, só, mir. brokkoli, étolaj, mir. mexikói keverék, ketchup, grill fűszersó, egész csirkecomb, étolaj


Friss hírek

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „fehér könyvről" (2024.03.21.)

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.03.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)

Békés megye - 17. vizsgálat - Gyula - Göndöcs Benedek Középiskola

Békés megye - 17. vizsgálat - Gyula - Göndöcs Benedek Középiskola

Békés megye - 17. vizsgálat - Gyula - Göndöcs Benedek Középiskola

17. számú vizsgálat - Mintavétel helye (tálalókonyha):
Göndöcs Benedek Középiskola (5700 Gyula, Kossuth u. 26.)

.A menü minősítése:

kiválóan megfelelt

átlag feletti

ÁTLAGOS

átlag
alatti

nem
megfelelő

 

Menü: Kertészleves, Baconbe tekert pulykamell, párolt rizs, kukorica saláta, kenyér

Mintavétel ideje: 2015. március 12.

Napi adag: 280 adag/ebéd

Főzőkonyha: Göndöcs Benedek Középiskola (5700 Gyula, Kossuth u. 26.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Kertészleves (n.a. l/adag)

Külső megjelenés:

Barnáspiros színű, opálos lében. Jellegzetes színű, darabolt zöldségalkotók: sárgarépa, fehérrépa, valamint gomba szeletkék, és zöldborsószemek, továbbá zöld színű fűszerlevél darabkák vannak egybefőzve. A zöldbab között hosszában szétesett darabkák találhatók. Felületét arányos mennyiségű paprikától pirosas zsiradék díszíti.

Állomány:

 

Leve hígan folyó, a zöldbab kissé elpuhult, a többi alkotórész kellően puha a benne található zöld színű petrezselyem szárdarabkákat kivéve, amelyek kemények maradtak.

Illat:

 

Intenzíven zöldséges, minden idegen szagtól mentes.

Íz:

 

Harmonikus, gyengén sózott, zöldséges, minden idegen íztől mentes.

 

Baconba tekert pulykamell, párolt rizs, kukorica saláta (n.a./adag)

Külső megjelenés:

A rizsköret csontfehér színű, hosszúkás szemű, pergős, a rizsszemek felülete a zsiradéktól kissé fénylő, zöld színű petrezselyemlevél darabkák díszítik. A kukoricasaláta halvány, sárgásfehér színű szószból és a benne eloszlatott világossárga színű kukoricaszemekből, valamint a zöld petrezselyemlevél darabkákból áll. A hús kb. 11x3 cm nagyságú hústekercs, felületén húsos rész nélküli szalonna szeletkével körbevéve. A hús kívül vörösesbarnára sütött, metszéslapján világos barnás rózsaszínes. Belsejében rózsaszínes felvágott és sárga sajt található feltekert alakban.

Állomány:

 

A rizsszemek között kevésbé átfőtt, kissé kemény, roppanós belsejűek is maradtak. A kukoricasaláta szósza hígabban folyó, a kukoricaszemek puhák, jól rághatók. A hússzelet kellően átsült, belseje puha, felülete kissé kiszáradt, keményebb.

Illat:

 

A rizs illata tiszta, jellegzetes, a kukorica savanykás, tejfölös-majonézes, a hús füstölt szalonnás sült húsra jellemző, minden idegen szagtól mentes.

Íz:

 

A rizs jellegzetes, a kukoricasaláta jellegzetes, kukoricás-majonézes, a hústekercs jellegzetes sült húsos, enyhén füstölt, harmonikusan fűszerezett, minden idegen íztől mentes.

 

Kenyér (n.a./adag)

Külső megjelenés:

 

Négy szelet kenyér, eltérő kenyerekből, kb. 1-2 cm vastagságúra szeletelten. Egy darab, 10x11x1 cm nagyságú, szabadon vetett vekniből szelt, sárgásfehér bélzetű, aranybarna, fényes kissé repedezett héjú fehér kenyér. Két darab kb. 12x9 cm nagyságú és 1 illetve 2 cm vastagságú, formában sültek, világosbarna bélzetűek, sötétbarna, matt, repedezett héjúak. Egy darab halvány drapp színű, magvakkal tarkított bélzetű, formában sült, matt, aranybarna héjú.

Állomány:

 

A fehér kenyér kevésbé egyenletes lazítottságú, néhány nagyobb légbuborékkal, puha, rugalmas. A két egyforma barna kenyérszelet egyenletesen lazított, nyomásra összetapadó, a vékonyabb szelet egyik oldala kissé megszáradt. A magvas kenyérszelet egyenletesen lazított, puha, nyomásra összetapadó.

Illat:

 

Jellegüknek megfelelő, kellemes illatú az összes kenyérszelet.

Íz:

 

A fehér kenyér jellegzetes, tiszta, friss érzetű, a barna kenyér jellegzetes, enyhén savanykás, édeskés, búzacsírára emlékezető ízű, a magvas kenyér harmonikus jellegzetes, friss érzetű. Idegen ízektől mentes valamennyi kenyérszelet.

Részletes összetétel/anyaghányad:

Kertészleves (10 adag)

bors 0,005 kg, finomliszt – 0,1 kg, gomba – 0,1 kg, karfiol – 0,1 kg, saját lecsó – 0,1 kg, olaj – 0,02 l, petrezselyemgyökér – 0,1 kg, sárgarépa 0,1 kg, só – 0,02 kg, vöröshagyma – 0,1 kg, zellergumó – 0,05 kg, mir. zöldbab – 0,2 kg, mir. zöldborsó – 0,2 kg

 

Baconbe tekert pulykamell, párolt rizs, kukorica saláta (10 adag)

citrom – 0,01 kg, tejes kukorica – 0,6 kg, majonéz – 0,1 kg, mustár – 0,01 l, tejföl – 0,1 l, olaj – 0,03 l, ő. bors – 0,01 kg, párizsi, krinolin, szafaládé – 0,2 kg, pulykahús – 0,1 kg, rakotthús – 0,2 kg, só – 0,01 kg, trappista sajt – 0,2 kg, rizs


Friss hírek

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „fehér könyvről" (2024.03.21.)

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.03.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)