A kiadvány cimkéjű tartalom.

Karácsonyi jó tanácsok a NÉBIH-től

Karácsonyi jó tanácsok a NÉBIH-től

Karácsonyi jó tanácsok a NÉBIH-től
2016. december 20, kedd

Az ünnepek velejárói a családi vagy baráti körben elköltött ízletes ételek. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) összegyűjtötte a legpraktikusabb tudnivalókat, hogy élelmiszerbiztonsági szempontból gondtalanul telhessen a karácsony. A NÉBIH kiadványaiban a bevásárlástól az ételkészítésen át egészen a tárolásig sorra veszi a legfontosabb tudnivalókat.

Egyre közelebb a karácsonyhoz sokan már az ünnepi fogásokon gondolkoznak, fontolgatják, milyen finomságokkal lephetnék meg rokonaikat, barátaikat. A karácsonyi rohanásban azonban sok minden elkerülheti a figyelmünket. A tökéletes ünnepi vacsorához megfelelő alapanyagok szükségesek. Fontos, hogy az ételkészítéshez mindig megbízható helyről vásároljunk, nézzük meg a csomagolást, ellenőrizzük a termék frissességét.

Ahhoz, hogy a közös ünneplés a legtökéletesebben sikerüljön, és betegség nélkül teljenek el az ünnepek, érdemes pár alapszabályt betartanunk az ételkészítés során is. Ezek közé tartozik a megfelelő higiénia; az alapanyagok elkülönítése, az alapos sütés, főzés és a gyors lehűtés és hűtött tárolás.

Az ünnepek után járjunk el körültekintően a megmaradt ételeket fogyasztásakor. Alapszabály, hogy ne pazaroljunk, de legyünk óvatosak. A hűtést nem igénylő ételek, mint pl. bejgli, pogácsa, szinte bármeddig fogyaszthatóak, ha megelőzzük kiszáradásukat. A megszáradt kenyérből csinálhatunk zsemlemorzsát, száraz kifliből pl. mákos gubát, de felhasználhatjuk ezeket fasírthoz, sültek töltelékéhez is, vagy kenyérpudinghoz, felfújtakhoz. A hűtést igénylő, romlandó ételek veszélyesebbek lehetnek, de nem egyforma mértékben. 2-3 napnál tovább még hűtőszekrényben se tároljuk ezeket a készételeket! A maradék ételt mindig forrósítsuk át fogyasztás előtt. 

Kapcsolódó anyagok:
közlemény letölthető formában
Élelmiszerbiztonsági jótanácsok karácsonyi bevásárláshoz
Élelmiszerbiztonsági jó tanácsok karácsonyi sütés-főzéshez
Élelmiszer-biztonsági jótanácsok karácsony után

Letölthető anyagok:
Élelmiszerbiztonsági jótanácsok karácsonyi bevásárláshoz - kiadvány
Élelmiszerbiztonsági jó tanácsok karácsonyi sütés-főzéshez - kiadvány
Élelmiszer-biztonsági jótanácsok karácsony után - kiadvány


Friss hírek

Madárinfluenza vírusával fertőzött vadmadarat találtak Hollandiában
2020. október 22, csütörtök

Madárinfluenza vírusával fertőzött vadmadarat találtak Hollandiában

Magas patogenitású madárinfluenza vírust (H5N8) mutattak ki egy bütykös hattyúból vett mintában, Hollandiában. Ez az eset is rávilágít, hogy a betegség továbbra is fokozott és folyamatos veszélyt jelent a baromfiállományokra. A Nébih felhívja az állattartók figyelmét, hogy állataik védelme érdekében kiemelten fontos a járványügyi előírások betartása.

Tovább >

Két nap alatt több mint másfélezer igazolatlan származású oltványt foglalt le a Nébih
2020. október 21, szerda

Két nap alatt több mint másfélezer igazolatlan származású oltványt foglalt le a Nébih

1551 db igazolatlan származású szőlő- és gyümölcsoltványt foglaltak le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei a 2020. október 11-én és 18-án tartott országos szaporítóanyagellenőrzési akció során. A hatósági zár alá vont oltványok – összesen 12 szőlőfajta (558 db) és 10 gyümölcsfaj (993 db) – együttes piaci értéke meghaladja az egymillió forintot.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)