Bőrcsomósodáskór

 • Mi az a bőrcsomósodáskór és mi okozza?

  A bőrcsomósodáskór szarvasmarhákat, bivalyokat megbetegítő himlővírusos betegség melyet vérszívó ízeltlábúak terjesztenek. A betegség nevét onnan kapta, hogy a megbetegedett állatok fején, nyakán, hátán, lábain, tőgyén, valamint a farok tájékon lévő bőrfelületen 2-5 cm-es csomók jelennek meg.

 • Hol fordul elő?

  A betegség eddig főleg Afrikában és a Közel-Keleten fordult elő, de 2015-ben megjelent Görögországban is. 2016-ban átterjedt Bulgáriára, Szerbiára és a Balkán-félsziget több más országára is.

  Eddig Magyarországon nem fordult elő a betegség, de a terjedését figyelembe véve, hazánkban is hamarosan megjelenhet. 

 • Milyen állatokat betegít meg?

  A bőrcsomósodáskór a szarvasmarhákat és a bivalyokat betegíti meg.

 • Mitől betegedhetnek meg az állataim?

  A betegséget fertőzött állatok terjesztik.

  A betegség elsődlegesen vérszívó ízeltlábúakkal terjed (pl.: szúnyogok, legyek vagy kullancsok) melyek fertőzött állatok vérével táplálkoztak. Ritka esetekben közvetlen úton is terjedhet a betegség, például a fertőzött állatokról leváló pörkkel, nyállal, orrváladékkal, tejjel vagy ondóval.

 • Tényleg jelentős bevételkieséssel jár a fertőzés?

  A bőrcsomósodáskór komoly gazdasági károkat okozhat, mivel a fertőzött állomány teljes felszámolásával jár. Az egyes állatok esetén tejtermelés-csökkenést, a bőr károsodását és a betegség miatti szövődményeket okoz, de ennél sokkal jelentősebb a korlátozások miatti közvetlen bevételkiesés.

  Közvetett gazdasági kár az adott régióra kiszabott Európai Uniós (élőállat és termék kivitelének) korlátozásból fakad. Ennél súlyosabb kárt okozhat a harmadik országokkal történő kereskedelem ideiglenes vagy tartós leállása mind régiós, mind országos szinten.

 • Emberre is veszélyes a betegség?

  Nem. Sem a bőrcsomósodákórral fertőzött állat, sem a fertőzött állatból származó élelmiszer nem jelent semmilyen veszélyt az emberre, viszont a betegség megjelenése rendkívül súlyos gazdasági károkat okozhat.

 • Kinek kell szólnom, ha bőrcsomósdoádkórra gyanakszom?

  Haladéktalanul értesítse szolgáltató állatorvosát vagy közvetlenül az illetékes hatósági állatorvost.

 • Mit tehetek a betegség terjedése ellen?

  Mivel vérszívó ízeltlábúakkal terjedő betegségről van szó, a betegség megelőzését segítheti az állatok szúnyog és légy elleni szerekkel történő kezelése, a vérszívók gyérítése az állatok közvetlen környezetében, a szaporodóhelyek (pangó víz, trágyalé stb.) felszámolása. Nagyon fontos, hogy kerülni kell az egészséges állományokba ismeretlen eredetű, egészségi állapotú állatok beszállítását, elkerülve ezzel a betegség behurcolását. A betegséggel kapcsolatban a legfontosabb a MEGELŐZÉS!

 • Beoltathatom az állataimat a betegség ellen?

  Megelőző vakcinázásra az országos főállatorvos döntése alapján, annak szükségessége esetén, hatóságilag lesz lehetőség. Az ezzel kapcsolatos aktuális információkért keresse az illetékes hatósági állatorvost.

 • Mit kell tenni a megbetegedett állatokkal?

  A betegség megállapítása esetén az érintett állományban lévő összes fogékony állatot állami kártalanítás mellett haladéktalanul le kell ölni. Az állatok tetemeit és termékeit meg kell semmisíteni. A telepen szigorított fertőtlenítést kell végrehajtani.