null Tovabbra is bemutathatoak elektronikusan az allatorvosi venyek

Továbbra is bemutathatóak elektronikusan az állatorvosi vények

Továbbra is bemutathatóak elektronikusan az állatorvosi vények
2020. október 1, csütörtök

A tavaszi járványidőszakban a Nébih engedélyezte, hogy a társállatok kezelésére szolgáló vényköteles állatgyógyászati készítmények kiváltásához elég a vényt elektronikus formában (pl. e-mailben, okostelefonon) bemutatni. A hatóság felhívja az érintettek figyelmét, hogy a járványhelyzet alakulása indokolttá teszi az intézkedés fenntartását, így a patikákban továbbra is lehetséges a vények elektronikus úton történő bemutatása. Fontos, hogy a könnyítés nem vonatkozik az antibiotikumokra, valamint a kábítószerként kezelendő állatgyógyászati készítményekre!

A Nébih szakemberei tavasszal átfogó ellenőrzést tartottak az állatpatikákban, amelynek – a hiányosságok feltárása és kijavítása mellett – deklarált célja volt a hatósági támogatási lehetőségek kidolgozása. A járványhelyzetre tekintettel a hatóság engedélyezte, hogy a társállatok kezelésére szolgáló vényköteles állatgyógyászati készítmények kiváltásához elég legyen a vényt elektronikus formában (pl. e-mailben, okostelefonon) bemutatni. Így olyan esetekben, amikor nem feltétlenül szükséges az állat állatorvos általi fizikai vizsgálata, kevesebb utánajárással is megoldható az állat gyógykezelése, illetve a paraziták elleni védekezés.  
 
A járványhelyzet alakulása indokolttá teszi az intézkedés fenntartását, így a patikákban továbbra is lehetséges a vények elektronikus úton történő bemutatása. A könnyítés nem vonatkozik az antibiotikumokra, valamint a kábítószerként kezelendő állatgyógyászati készítményekre, amelyek szigorú ellenőrzése közegészségügyi és állategészségügyi szempontból egyaránt kulcsfontosságú.


Friss hírek

Változás az állatgyógyászati készítmények  forgalomba hozatali engedélye érvényességében
2021. július 6, kedd

Változás az állatgyógyászati készítmények forgalomba hozatali engedélye érvényességében

Az állatgyógyászati készítmények forgalomba hozatali engedélyeinek megújítása 2022. január 28-át követően megszűnik. Az ezután kiadott forgalomba hozatali engedélyek korlátlan ideig érvényesek lesznek.

Tovább >

Állattartók figyelem: állatorvosi készítményt csak legális forrásból szabad beszerezni!
2020. október 6, kedd

Állattartók figyelem: állatorvosi készítményt csak legális forrásból szabad beszerezni!

Az utóbbi időszakban a közösségi felületeken terjedő privát ajánlatok miatt felhívjuk a hobbi- és haszonállattartók figyelmét, hogy állatgyógyászati készítményt kizárólag legális forrásból szabad beszerezniük, a vényköteles szerek felírására pedig csak az állatorvos jogosult! A nem legális forrásból származó, valamint a rosszul megválasztott és helytelenül adagolt készítmények rendkívül kockázatosak lehetnek az állatok egészségére, ezért az alkalmazásuk semmiképpen sem javasolt, és mindezek mellett jogszabályba is ütközik!

Tovább >