null Szántóföldi fajtaelismerő díszokiratok átadása

Szántóföldi fajtaelismerő díszokiratok átadása

Szántóföldi fajtaelismerő díszokiratok átadása
2021. november 26, péntek

Ünnepélyes keretek között adta át a fajtaelismerő díszokiratokat 19 fajtanemesítő cég képviselőjének dr. Nagy István agrárminiszter, Erdős Norbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár és dr. Oravecz Márton, a Nébih elnöke. A Zamárdiban tartott rendezvényt országos szakembertalálkozó kísérte, valamint kihelyezett ülést tartott a Fajtaminősítő Bizottság Szántóföldi Szekciója.

Az elmúlt hat évben az Európai Unió Közösségi Fajtalistáján a regisztrált fajták száma folyamatos növekedést mutatott. Mára ez a szám meghaladja a 25 ezret, amelyből több mint 1.300 a hazai szántóföldi fajtajegyzéken szereplő fajták száma. Az összes vizsgált fajta 40%-át az új bejelentések adják, ami átlagosan 260 új fajtajelöltet jelent évente. Ebből minden évben stabilan 35-37%-os az elismerésben részesülő fajták aránya, amely szám szerint átlagosan 94 fajtát jelent.

A Zamárdiban megrendezett ünnepélyes díszokirat-átadásra a vírushelyzet miatt két és fél évet vártak az érintettek. Ezalatt négyszer ülésezett a Fajtaminősítő Bizottság, amely a Nébih által mindösszesen előterjesztett fajtajelöltekből – a bizottság Szántóföldi Szekciójának állásfoglalása alapján – 18 szántóföldi faj 209 fajtáját részesítette állami elismerésben. Az érintett 33 nemesítőház közül 19 képviselője jelent meg személyesen az átadó ünnepségen.

A hazai vizsgálatok alapján köztermesztésbe kerülő növényfajták jelentik a garanciát arra, hogy a termelők, gazdálkodók gazdaságosan, a környezetet és az egészséget kímélő fajtákat termesszenek. Az élelmiszerlánc első elemeként ez az alapja annak, hogy egészséges, jóízű élelmiszerek kerüljenek a fogyasztók asztalára. 

A fajtanemesítők elhivatott munkájához gratulálunk, és kívánjuk, hogy továbbra is sikeresen szolgálják a magyar növénytermesztés jövőjét! Előremutató gondolkodásukért, példamutató szorgalmukért köszönettel tartozunk!Friss hírek

Antibiotikum bejelentő rendszer indult az állatorvosoknak és a nagykereskedőknek
2022. január 28, péntek

Antibiotikum bejelentő rendszer indult az állatorvosoknak és a nagykereskedőknek

Az antimikrobiális-rezisztencia elleni küzdelem és a felelős gyógyszerhasználat érdekében 2022. január 28-tól az állatorvosoknak havonta jelentést kell készíteniük az élelmiszertermelő állatoknál felhasznált antibiotikumokról. A kötelezettség teljesítéséhez már elérhető a Nébih új elektronikus bejelentő felülete. Szintén újdonság, hogy ezentúl a nagykereskedők is ezen rendszerben adhatják le a forgalmazásra vonatkozó éves beszámolójukat.

Tovább >

Nagylétszámú tojótyúk-állományon söpört végig a madárinfluenza Bács-Kiskun megyében
2022. január 27, csütörtök

Nagylétszámú tojótyúk-állományon söpört végig a madárinfluenza Bács-Kiskun megyében

Magas patogenitású madárinfluenzát mutatott ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma egy 121.000 tojótyúkot tartó gazdaságban, Kunszálláson. A gazdaság felszámolása haladéktalanul megkezdődött, megakadályozandó a járvány továbbterjedését. Ez az eset is megerősíti, hogy a járványvédelmi fegyelem lazításának még nem érkezett el az ideje hazánkban.

Tovább >