null Részletes jelentés a NÉBIH 2015-ös évéről

Részletes jelentés a NÉBIH 2015-ös évéről

Részletes jelentés a NÉBIH 2015-ös évéről
2016. október 6., csütörtök

Elkészült az országos főállatorvos élelmiszerlánc-biztonságról és a felügyeleti díj felhasználásáról szóló éves beszámolója. A 2015-ös év adatait összefoglaló dokumentum átfogó képet nyújt az élelmiszerlánc-felügyeletről és a Földművelésügyi Minisztérium (FM) háttérintézményeként működő Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) tevékenységéről. A tavalyi év mérlege többek között csaknem hárommillió laborvizsgálat, 1,2 milliárd forint bírság és 2 milliárd forint ÁFA - adóelkerülés megelőzése.

A Földművelésügyi Minisztérium elkötelezett amellett, hogy a magyar emberek asztalára kiváló minőségű, biztonságos élelmiszerek kerüljenek. A terület szakpolitikai irányításáért felelős Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság munkája során törekszik arra, hogy az ágazgat szereplői számára stabil és támogató jogi környezetet teremtsen. Éppen ezért a rendeletalkotások vagy módosítások során az államtitkárság a szakmai észrevételek, javaslatok figyelembe vételével dönt. Az FM mellett az élelmiszerlánc-biztonság felett annak háttérintézménye, a NÉBIH őrködik.

Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj 2012-es bevezetés óta az országos főállatorvos minden évben elkészíti jelentését a díj felhasználásról, valamint – a NÉBIH munkáján keresztül – az élelmiszerlánc-biztonság helyzetéről. A hivatal a talajvédelemtől a növényvédelmen és az állategészségügyön át a vendéglátásig 2015-ben is folyamatosan ellenőrizte és felügyelte a vállalkozások tevékenységét és létesítményeit. Az összefoglaló ágazati bontásban mutatja be a szakterületek tevékenységét és eredményeit.

A hivatal laboratóriumaiban több mint egymillió mintából csaknem hárommillió vizsgálatot végeztek tavaly. A laboratóriumi háttér hatékony működése kulcsfontosságú az eredményes ellenőrzési rendszer működtetéséhez. Ezt a hatékonyságot biztosítja, hogy hazánkban az élelmiszerlánchoz kapcsolódó laboratóriumok nem széttagoltan, hanem egy szervezeten, a NÉBIH-en belül működnek. A 2015-ben végzett újraakkreditálási eljárások minden esetben sikeresen zárultak és a hivatal laboratóriumai kiváló eredménnyel vettek részt nemzetközi körvizsgálatokon is.

A tavalyi év kiemelt szakmai eredményei között említhető a kéknyelv-járvány megfékezése. Szintén jelentős siker a minőségvezérelt közétkeztetés projekt elindítása, amelynek során 400 000 ember ellátásáért felelős 723 közétkeztető főzőkonyhát minősítettek élelmiszerbiztonsági és minőségi szempontok alapján a hatóság szakemberei. Rövid idő alatt bizonyította hatékonyságát a 2015. május 1-je óta működő Állami Halőri Szolgálat is. A NÉBIH halőrei tavaly több mint 130 jogsértő horgásszal és halásszal szemben indítottak eljárást és mintegy 2 millió forint halvédelmi bírságot szabtak ki.

A NÉBIH élelmiszerhamisítás és feketegazdaság felderítéséért felelős, központi ellenőrzési csoportja 90%-os hatékonysággal, 703 vizsgálatot végzett és több mint 2 000 tonna terméket vont ki a forgalomból. Az operatív csoport szakemberei több alkalommal ellenőriztek illegális vágóhidakat és húsfeldolgozó üzemeket, valamint reformterméket gyártó vállalkozásokat. Az élelmiszerhamisítás terén a tavalyi év legjelentősebb esete egy libamáj hamisítási ügy volt, amelynek végén mintegy 5 tonna (harmincmillió forint értékű) hamis terméket foglaltak le és tízmilliós nagyságrendű bírságot szabtak ki.

A tisztességtelen forgalmazói magatartás vizsgálatára a hivatal szakemberei 91 ellenőrzést indítottak, köztük több célellenőrzést is. Utóbbi területei között megjelent például a sertéshús beszerzési ár alatti értékesítése, a progresszív bónusz alkalmazása és a diszkriminatív árképzés tilalmának megsértése. A 39 lezárt vizsgálatból 11 zárult figyelmeztetéssel vagy bírsággal. A 2015-ben kiszabott termékpálya-felügyeleti bírság összege meghaladta a 150 millió forintot.

Az Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégiában megfogalmazott céloknak megfelelően a NÉBIH partnerségre törekszik az élelmiszerlánc szereplőivel, azaz nem csak ellenőriz, hanem oktatással, tanácsadással is segíti a termelőket, vállalkozásokat. Ennek egyik jó példája az ún. harmadik országba irányuló élelmiszerexport területe, melynek során 66 ellenőrzést tartottak és a hivatal által felkészített vállalkozások mindegyike sikeresen teljesítette az előírásokat. Ennek köszönhetően a vállalkozások elnyerték például annak lehetőségét, hogy Kínába marhahúst, illetve Oroszországba szarvasmarha-belsőséget exportáljanak.

Az élelmiszer-biztonság kockázatainak csökkentésében kulcsszerepe van a vásárlói tudatosságnak is. A NÉBIH szemléletformáló kampányaival és aktív sajtójelenlétével is arra törekszik, hogy felhívja a lakosság figyelmét az élelmiszerláncban betöltött szerepére, valamint az információk, ismeretek megosztásával felkészítse az embereket a veszélyek elkerülésére. Ennek szellemében működött tavaly is a minőségi termékek választását segítő Szupermenta kampány, a konyhatechnológiai ismereteket bemutató Ételt csak okosan és a felelős állattartást népszerűsítő Szabad a gazdi kampány is. 2015-ben indult a látótárs Projekt, ami a vakvezető és más segítő kutyák kiképzésének fontosságára hívja fel a figyelmet.

A hivatal ügyfélszolgálatára mintegy 2400 telefonhívás és 4500 elektronikus megkeresés érkezett tavaly. A NÉBIH zöldszámát több mint 12 ezren keresték fel, amiből 1300 hívás volt közérdekű bejelentés. A zöldszámhoz kapcsolódó NÉBIH Navigátor 2015-ös fejlesztésének köszönhetően már nemcsak bejelentést tehetnek a felhasználók az applikáción keresztül, hanem több adatbázishoz is hozzáférnek.

A jelentés letölthető formában: Országos Főállatorvosi Jelentés 2015. 

(FM Sajtóiroda)

Kapcsolódó anyagok:
2012. évi jelentés
2013. évi jelentés
2014. évi jelentés


Friss hírek

Az idei évtől már a torma felvásárlására irányuló szerződéseket is kötelező írásba foglalni
2021. július 23., péntek

Az idei évtől már a torma felvásárlására irányuló szerződéseket is kötelező írásba foglalni

A meggy és az alma mellett idén már a torma felvásárlására is kötelező szerződést kötni. A Magyarországon megtermelt torma felvásárlásához szükséges szerződéseket 2021. augusztus 1-jéig írásba kell foglalni, melynek a felvásárolni kívánt torma teljes mennyiségét le kell fednie. A szerződéskötési kötelezettség betartását a hatóság ellenőrzi. Ez alól akkor van kivétel, ha a tormát közvetlenül a fogyasztónak vagy a nagybani piacon értékesítik.

Tovább >

Afrikai sertéspestis kampány: még több országban hívja fel a figyelmet az EFSA
2021. július 22., csütörtök

Afrikai sertéspestis kampány: még több országban hívja fel a figyelmet az EFSA

Az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság, European Food Safety Authority) további kilenc országra, köztük Magyarországra is kiterjeszti az afrikai sertéspestis (ASP, African Swine Fever) Európai terjedésének megállítása érdekében indított kampányát.

Tovább >