null Ősszel a szabadban kedvenceinkkel

Ősszel a szabadban kedvenceinkkel

Ősszel a szabadban kedvenceinkkel

A gyönyörű őszi erdő sokakat a szabadba csalogat. Használjuk hát ki a lehetőséget, és menjünk kedvencünkkel együtt túrázni, kirándulni vagy csak sétálni egy nagyot a sárgás falevelek árnyékában.

Az ősz talán a kirándulásra legalkalmasabb időszak. Ilyenkor sokan igyekeznek a szabadba, hogy élvezzék a természet szépségét, kihasználják az őszi melengető napsugarak jótékony hatását, ami, valljuk be, nem csak a testnek, hanem a léleknek is jót tesz.

Felelős állattartóként ebben az időszakban is számos dologra kell odafigyelnünk, kedvenceink jólléte érdekében. A legtöbb kutyafajta évente kétszer, tavasszal és ősszel vált bundát. Ezt az időszakos váltást a külső hőmérséklet és a nappalok hosszának megváltozása idézi elő. Sokat segíthetünk négylábú barátainknak a vedlési időszakban, az elhalt szőrök kifésülésével. Az új szőrtakaró növekedésére rengeteg energia és tápanyag használódik fel, így ilyenkor bőségesebb táplálékot kell biztosítanunk az etetések során. A kutya szőrzetét nemcsak azért kell ápolni, hogy mutatósabb legyen, hanem a bőr egészsége és tisztasága érdekében is. Kertben tartott ebek esetében nagyon komoly problémát okozhat, ha nincs kifésülve bundájukból az elhalt szőrzet. Az így becsomósodó bunda esőben átnedvesedik, nem tud kiszellőzni, és az emiatt bepállott bőr súlyos bakteriális és gombás fertőzéseket szenvedhet el. A szőr rendszeres ápolása a paraziták elleni védekezésben is jelentős szerepet játszik.

Sajnos már egész évben beszélhetünk kullancsveszélyről, így folyamatosan kell védekeznünk. Nem csak azért, mert ezek a külső élősködők folyamatos irritációt okoznak a gazdaállatnak, hanem mert igen komoly betegségeket is terjesztenek.

Manapság kullanccsal már szinte bárhol lehet találkozni, ahol legalább egy fűcsomó megterem. Kedvencünk könnyen áldozattá válhat a kertben, séta közben vagy akár kirándulás alkalmával, ezért fontos, hogy mindig kéznél legyen egy kullancskiszedő csipesz vagy kullancskanál. Ezekkel könnyedén eltávolíthatjuk a nemkívánatos betolakodókat. Hosszabb kirándulások alkalmával, érdemes menet közben többször is ellenőrizni kutyánkat, hiszen minél korábban távolítjuk el a kullancsokat, annál kisebb a fertőzés valószínűsége. Ilyen betegség például a Babesiosis és a Lyme-kór. Egy jól ápolt bundából sokkal könnyebben megtalálhatóak és eltávolíthatóak ezek az apró lények.

Kullancs és bolha elleni védekezésben segítséget nyújthatnak az úgynevezett Spot-On készítmények, amelyek a bőrre csepegtetve néhány hetes védettséget nyújtanak. Hasonló feladatot hivatottak ellátni a bolhanyakörvek is. Ne felejtsük el, hogy ezek nem nyújtanak 100%-os védelmet! A szőrzet rendszeres ellenőrzése használatuk esetén is szükséges. 

 

Forrás: Konyhasziget Magazin


Friss hírek

Külföldre vinné kedvencét? Ne felejtse el kikérni kisállata útlevelét!
2022. augusztus 2, kedd

Külföldre vinné kedvencét? Ne felejtse el kikérni kisállata útlevelét!

Sokan szeretnék házi kedvencüket magukkal vinni a külföldi nyaralásra. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a kisállat utaztatásra is léteznek egységes Európai Uniós szabályok, a különböző országok pedig speciális feltételeket is előírhatnak. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat a kutyák, macskák és görények külföldi utaztatásáról.

Tovább >

Rendhagyó Szupermenta termékteszt – omega-3 zsírsavkapszulák a középpontban
2022. július 19, kedd

Rendhagyó Szupermenta termékteszt – omega-3 zsírsavkapszulák a középpontban

A Szupermenta termékteszt programban étrend-kiegészítőket vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. A laboratóriumi vizsgálatok szerint a csomagoláson ígért omega-3 zsírsavak mennyisége minden étrend-kiegészítő esetében megfelelt a jelölt értéknek. A 21 tesztelt termék közül azonban 17-nél fordultak elő jelölési hibák, és több esetben a felhasznált adalékanyagok minősége sem felelt meg az uniós specifikációs rendelet előírásainak.

Tovább >