null Nagyságrendekkel elmaradt az előírt minőségi feltételektől egy mikrobiológiai készítmény

Nagyságrendekkel elmaradt az előírt minőségi feltételektől egy mikrobiológiai készítmény

Nagyságrendekkel elmaradt az előírt minőségi feltételektől egy mikrobiológiai készítmény
2016. március 5, szombat

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Pécsi Talajbiológiai Laboratóriuma megállapította, hogy a Greenman Agro mikrobiológiai készítmény az engedélyokiratban előírt minőségi feltételekhez képest a laboratórium által mért összes élő csíraszám és gombaszám nagyságrendekkel kevesebb. Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság a készítmény forgalomba hozatalát azonnali hatállyal megtiltotta.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) laboratóriuma februárban megállapította, hogy a Greenman Agro és Greenman Floralia (1,0 literes kiszerelésű) megnevezésű termékek összes élő csíra- és gombaszám tartalma jelentősen eltért a gyártó által garantált mennyiségtől: az előírt 107 CFU/1 cm3 összcsíraszám tartalom helyett a Greenman Agro készítményben 104 CFU/1 cm3; míg a Greenman Floralia esetében csupán 103-on CFU/1 cm3 nagyságrendet mutattak ki. A gombaszám meghatározásánál a forgalomba hozatali és felhasználási engedélyokiratban foglalt 106-on CFU/1 cm3 helyett 102-on CFU/1 cm3 nagyságrendű eredményt kaptak.

(CFU/1 cm3  =  élő sejtek száma 1 cm3 készítményben)

 

A megvizsgált két kereskedelmi nevű mikrobiológiai termésnövelő készítmény leírása szerint javítja a talaj minőségi állapotát, növeli a talajélet aktivitását, helyreállítja annak mikroflóráját. Fokozza a fotoszintetizációs folyamatokat, erőteljesebb lesz a csírázóképesség, elősegíti a gyökér- és hajtásképzést. Egyenletes terméskötődést és érést, valamint kiegyenlített, nagyobb termésmennyiséget biztosít. A termék csökkent élő mikroorganizmus szám mellett nem fejti ki a növények fejlődésére és a talaj kedvező mikrobiológiai állapotára gyakorolt elvárt jótékony hatást.

 

Miért javasolt a termésnövelő anyagok használata? A mezőgazdaságban felhasznált termésnövelő anyagok kétség kívül hatással vannak az asztalunkra kerülő élelmiszerek minőségére. A tudatosan megválasztott agrotechnikával, biológiai növényvédelemmel, termésnövelő anyagok helyes használatával javítható a mezőgazdaságban termesztett kultúrnövények egészségi állapota, „fitnesze”. Egy erősebb, egészségesebb növényi állomány ellenállóbb lesz a különböző károsítókkal szemben, ezáltal kevesebb növényvédő szeres beavatkozás szükséges a termelők számára.

 

A növénytermesztők, kertészkedők érdekeinek védelme, valamint a tisztességes kereskedelmi gyakorlat biztosítása érdekében a NÉBIH a jövőben is kiemelt figyelmet fordít a termésnövelő anyagok minőségi megfelelőségének ellenőrzésére.

 

 

 

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság

Kapcsolódó anyagok:
a közlemény letölthető formában


Friss hírek

Botulizmusban szenvedő vadmadarakat mentett az Állami Halőri Szolgálat a Velencei-tavon
2021. szeptember 15, szerda

Botulizmusban szenvedő vadmadarakat mentett az Állami Halőri Szolgálat a Velencei-tavon

Augusztus végén, több napon át folytatott ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata a Velencei-tavon. A halőrök első ízben egy, a part menti sávban agonizáló, mozgásképtelen tőkés récére lettek figyelmesek, néhány nappal később pedig 8 darab bénulásos tüneteket produkáló, fiatal sárgalábú sirályt észleltek a tó szigetein. A szakemberek a beteg madarakat begyűjtötték és a lehető leggyorsabban eljuttatták a Tollas Barát Madármentés Alapítvány dunaharaszti telephelyére, valamint a Sukorói Vadmadárkórházba. A gyors és szakszerű intézkedésnek köszönhetően a legtöbb állat túlélte a laboratóriumi vizsgálatok által igazolt botulintoxin-mérgezést, és rövidesen visszanyerhetik a szabadságukat.

Tovább >

Gyógy- és fűszernövény palánta előállító és forgalmazó üzem engedélyezése (területmódosítás, adatmódosítás és engedély-visszavonás)
2021. szeptember 13, hétfő

Gyógy- és fűszernövény palánta előállító és forgalmazó üzem engedélyezése (területmódosítás, adatmódosítás és engedély-visszavonás)

Gyógy- és fűszernövény palánta forgalmazásához abban az esetben lehet szükség a növénytermesztési hatóság engedélyére, ha a forgalomba hozott palánta fajtája a Nemzeti Fajtajegyzék – Gyógy- és fűszernövények A és B fejezeteiben államilag elismert fajtaként van feltüntetve (fakultatív fajták) és a palánta hazai előállítású. A fajta nélküli palánta engedély nélkül is forgalomba hozható. A fűszerként, élelmezési célból forgalomba hozott gyógy- és fűszernövények nem szaporítóanyagok, ezért azokat az alábbi szabályozás nem érinti.

Tovább >