null Megtéríti a GMO-szennyezésében érintett gazdálkodók kárát a Kormány

Megtéríti a GMO-szennyezésében érintett gazdálkodók kárát a Kormány

2011. július 27, szerda

A GMO-szennyezett vetőmag felhasználása miatt szükségessé vált intézkedésekről tartott sajtótájékoztatót Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár és Bognár Lajos élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkár.

Kovács Zoltán hangsúlyozta, hogy Magyarország számára továbbra is nemzetstratégiai érdek a génmódosított szervezetektől (GMO) való mentesség fenntartása. Az államtitkár ismertette: a Kormány az elmúlt hetek eseményei nyomán hétfőn döntött arról, hogy a GMO-szennyezett vetőmagokat alkalmazók illetve forgalomba hozók, valamint a szennyezést elkövetők 50 ezertől 2 milliárd forintig terjedő bírságra számíthatnak.

Emellett a Kormány döntött arról is, hogy az elmúlt hetek GMO-szennyezésében érintett gazdálkodók kárát megtéríti, valamint vállalja, hogy a felelősökkel szemben fellép jogi úton – hangsúlyozta az államtitkár.

Kovács Zoltán elmondta: a Kormány határozott arról is, hogy a büntető törvénykönyv (Btk.) módosítása mellett a GMO-szabályozás területét újra kell gondolni. Ennek a szabályozásnak a tervezete várhatóan az őszi törvényalkotási folyamat során kerülhet az Országgyűlés elé.

Az államtitkár felhívta rá a figyelmet, hogy a génmódosított szervezettel (GMO) szennyezett vetőmagot vagy szaporítóanyagot Magyarország területén tilos forgalomba hozni, a Kormány ebben a kérdésben a zéró toleranciát kívánja érvényesíteni.

Bognár Lajos helyettes államtitkár a részletekről szólva elmondta: a kártalanítási igényt vagy a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalhoz, vagy az illetékes megyei Kormányhivatal növénytermesztési hatóságához kell 2011. szeptember 30-ig benyújtani, melynek alapján vagy a Vidékfejlesztési Minisztérium, vagy az általa megbízott szerv 2011. november 15-ig megköti az engedményezési szerződést a termelővel. A termelők az év végéig mindenképpen megkapják a kárpótlást, és lényegében teljes kártérítésre számíthatnak - mutatott rá a helyettes államtitkár.

Bognár Lajos hozzáfűzte: a magyarországi előállítású vetőmag esetén annak előállítója, más esetben az első magyarországi forgalmazó felel a vetőmag GMO-mentességéért.

A helyettes államtitkár felidézte, hogy a génszennyezés ötezer hektárnyi területet érint jelenleg, és eddig már mintegy 1.400 hektáron semmisítették meg a szennyezett növényi kultúrát. A vizsgálatok hatékonysága érdekében a laboratóriumi kapacitást megduplázták, ennek köszönhetően a tervek szerint jövő hét elejére befejeződik a 80 feldolgozásra váró minta vizsgálata.

A vizsgálóhelyek eredményei hitelesek, eddig 15 pozitív mintát találtak - mutatott rá az élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkár.

A megsemmisítés vetőmagok esetén a fajtatulajdonos, míg a növényi állomány esetén a gazdálkodó kötelezettsége. A mostani ügyben fajtatulajdonosként a Monsanto és a Pioneer cég érintett.

 


Képgaléria


Friss hírek

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „fehér könyvről" (2024.03.21.)

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.03.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >