null Megszűntek a madárinfluenza miatti védőkörzetek Magyarországon

Megszűntek a madárinfluenza miatti védőkörzetek Magyarországon

Megszűntek a madárinfluenza miatti védőkörzetek Magyarországon
2020. július 1, szerda

A madárinfluenza járvány felszámolásának újabb fontos állomásához értünk: június 30-án a Nébih elrendelte minden védőkörzet feloldását Magyarországon. Az intézkedésre azért kerülhetett sor, mert június 5-e óta nem regisztráltak új esetet a szakemberek az érintett három megyében.

Hazánkban jelenleg Bács-Kiskun, Békés, valamint Csongrád-Csanád megyét érinti a madárinfluenza járvány. A három megyében június 5-e óta nem fordult elő újabb megbetegedés, amelynek eredményeként június 30-án a Nébih elrendelte a védőkörzetek feloldását. Az érintett telepeken folyamatosan zajlanak a végfertőtlenítések.

A járványügyi helyzet kedvező alakulása a gyors és határozott hatósági intézkedéseknek is köszönhető. Amennyiben ez továbbra is fennmarad, akkor július 9-e után a megfigyelési körzetek feloldására is sor kerülhet, ami egyúttal a belföldi és az unióba irányuló szállítások újraindulását is lehetővé teszi majd.


Friss hírek

Szombattól újra szállíthatók élő állatok Törökországba
2020. augusztus 13, csütörtök

Szombattól újra szállíthatók élő állatok Törökországba

A bolgár időjárás előrejelzés alapján az élelmiszerlánc-felügyeletért államtitkár augusztus 15-től ismét engedélyezi a hosszútávú, Magyarországról Bulgárián keresztül Törökországba tranzit, vagy végső úti célként irányuló kérődző szállítmányok indítását.

Tovább >

Módosultak a H5N8 elleni védintézkedések uniós előírásai
2020. június 26, péntek

Módosultak a H5N8 elleni védintézkedések uniós előírásai

Módosult az Európai Unió H5N8 altípusba tartozó, magas patogenitású madárinfluenzával kapcsolatos védintézkedésekről szóló határozata.

Tovább >