null Import engedély iránti kérelem nem harmonizált állati eredetű termék és élőállat behozatalához

Import engedély iránti kérelem nem harmonizált állati eredetű termék és élőállat behozatalához

Import engedély iránti kérelem nem harmonizált állati eredetű termék és élőállat behozatalához

Alapesetben más tagállamokból, illetve harmadik országokból történő élő állat és állati termék behozatal EU szinten harmonizált, egységes jogszabályok által történik. Bizonyos élő állatokra és állati termékekre vonatkozóan azonban az EU nem határozott meg közös behozatali feltételeket, így az egyes tagállamoknak továbbra is lehetőségük van arra, hogy ezen esetekben nemzeti szabályaik szerint engedélyezzék a behozatalt. Ilyen terület a nem harmonizált állati eredetű termék behozatala. Ezek engedélyezése külön eljárásban a mellékelt nyomtatvány benyújtását követően történik.

Oldalt utoljára frissítették: 2020. november 26.

 

Alapesetben más tagállamokból, illetve harmadik országokból történő élő állat és állati termék behozatal EU szinten harmonizált, egységes jogszabályok által történik. Az EU-s jogszabályok meghatározzák ezen élő állatok és állati termékek behozatalához szükséges állategészségügyi feltételeket, illetve az alkalmazandó bizonyítványmintákat. Harmadik országból az Európai Unióba történő élő állat és állati termék behozatal kizárólag az ITT felsorolt jóváhagyott állategészségügyi határállomásokon keresztül lehetséges.

Bizonyos élő állatokra és állati termékekre vonatkozóan azonban az EU nem határozott meg közös behozatali feltételeket, így az egyes tagállamoknak továbbra is lehetőségük van arra, hogy ezen esetekben nemzeti szabályaik szerint engedélyezzék a behozatalt. Ilyen terület a nem harmonizált állati eredetű termékek és élő állatok behozatala. Ezek engedélyezése külön eljárásban a mellékelt nyomtatvány benyújtását követően történik.

Ezen élő állatok és állati termékek jellemzően például állatkerti állatfajok, gerinctelen állatok (orvosi pióca), nem patás állatokból származó szőrmék (pl. csincsillaprém) illetve vadásztrófeák, valamint oktatási, kutatási, diagnosztikai célra felhasználni kívánt laboratóriumi minták (pl. vérsavó, szervminták).

Fontos leszögezni, hogy harmadik országból történő behozatal ezen élő állatok és állati termékek esetében is kizárólag erre jóváhagyott állategészségügyi határállomásokon keresztül történhet, azonban ezen esetekben a behozatali szabályok nemzeti hatáskörben kerülnek megállapításra, így amennyiben más tagállamon keresztül kívánja importálni ugyanezen szállítmányát, úgy a behozatali szabályok tagállamonként eltérőek lehetnek. Nem harmonizált élő állatok és állati termékek, oktatási, kutatási vagy diagnosztikai minták behozatalára vonatkozó importengedély iránti kérelmet a mellékelt minták alapján kell kitölteni és a NÉBIH Állat-egészségügyi és Állatvédelmi Igazgatóságára (továbbiakban: Igazgatóság) beadni.

 

2017. január 1-től a NÉBIH Állategészségügyi és Állatvédelmi Igazgatósága által kiadott engedélyek a nem-harmonizált állatfajokra vonatkozóan megszűnnek, azonban az egyes nem-harmonizált állatfajok és termékek import szállítmányai esetében továbbra is a nemzeti hatáskörben meghatározott állategészségügyi importbizonyítványoknak kell kísérniük ezen szállítmányokat. A nemzeti hatáskörben meghatározottt, az egyes nem-harmonizált élő állatokra és termékekre vonatkozó állategészségügyi import bizonyítványok az oldal alján megtalálhatóak és letölthetőek. Amennyiben nem található a szállítmányra releváns alkalmazandó importbizonyítvány, kérjük vegye fel a kapcsolatot a NÉBIH Állategészségügyi és Állatvédelmi Igazgatóságával (aai@nebih.gov.hu). A fentiek nem vonatkoznak az oktatási, kutatási vagy diagnosztikai célból behozni kívánt laboratóriumi mintákra, azokra az Igazgatóság változatlan eljárásrend szerint kérelemre továbbra is a kétnyelvű behozatali engedélyt ad ki a Hivatalhoz történő beérkezést követő 21 napon belül.

 

Fentiek alapján összegezve:

  • Nem harmonizált élőállatok és állati termékek esetén  az Igazgatóság külön engedélyét már nem kell kérni a behozatalhoz 2017. január 1-től (amennyiben a szállítás már 2017. évben történik)
  • Az egyes import szállítmányokhoz azonban továbbra is mellékelni szükséges az oldal aljáról letölthető bizonyítványminták egyikét, melyet a származási ország hatósági állatorvosa tölt majd ki. Ennek a kitöltött dokumentumnak kell kísérnie a szállítmányt a feladás helyétől egészen a beléptető állategészslgügyi határállomásig, ahol a dokumentumot ellenőrizni fogják.
  • Az oktatási, kutatási vagy diagnosztikai célra behozni kívánt minták esetében továbbra is az  oldal aljána letölthető kérelem minta alapján adja ki az Igazgatóság a kétnyelvű engedélyt. Ebben az esetben nincs alkalmazandó bizonyítványminta, kizárólag a kétnyelvű engedélyt kell határellenőrzéskor bemutatni. 
  • A Brexit-et követően az oktatási, kutatási vagy diagnosztikai célra behozni kívánt minták esetében továbbra is a megszokott eljárásrend alapján fog történni az engedély kiadás, azonban az Egyesült Királyságra az engedélyekben már harmadik országoknak megfelelően fogunk utalni.

 

Amennyiben a kérelemből megállapítható, hogy azon áru behozatalára vonatkozóan EU szinten harmonizált jogszabály(ok) szerint kell eljárni, úgy arról az Igazgatóság az ügyfélnek értesítést küld. Ilyen esetekben külön importengedély Igazgatóságunktól nem szükséges, a megadott EU jogszabályban leírtak szerint kell eljárni, illetve a jogszabály mellékletében meghatározott (a származási harmadik ország hatósági állatorvosa által kitöltött és leigazolt) EU importbizonyítványnak kell a szállítmányt kísérnie. Az Igazgatóság a kérelemben szereplő áru behozatalának tilalmáról szintén értesítést küld (pl.: kutya-, macskaprém behozatali tilalma).

 

Letölthető kétnyelvű kérelem minta/Downloadable application for import permit

Oktatási, kutatási vagy diagnosztikai célú minta behozatal (doc)

 

Letölthető nemzeti állategészségügyi importbizonyítványok/ National veterinary import certificates 

Laboratóriumi állatok, spermák, petesejtek és embriók/ Laboratory animals, semen, ova and embryos (pdf)

Díszmadarak kiállítás céljára/ Birds for exhibitions (pdf)

Húsevő emlősállatok (kivéve a kutyákat, macskákat, görényeket)/ Carnivores (other than dogs, cats, ferrets) (Kitölthető dokumentum)

Csincsilla/ Chinchilla (pdf)

Csincsilla prém (Hides of chinchillas) (pdf)

Patásállatoktól és madaraktól eltérő állati trófea/ Treated and untreated game trophies of animals other than ungulates and birds (pdf)

Kutyasperma/ Canine sperm (pdf)

Főemlősök/ Primates (pdf)

Hullajtott szarvasagancs/ Shed deer antler (pdf)

Kisemlősök (kivéve húsevőket)/ Small mammals (except Carnivora) (pdf)

Galambok cirkuszi bemutatás, versenyeztetés, kiállítás céljából/ Pigeons for competitions or exhibitions  (pdf)

Akváriumi és/vagy terráriumi állatok/ Aquarium and / or vivarium animals (pdf)

Denevérek/ Bats(pdf)

Élő éti csigák/ Live edible snails (pdf)

Élő piócák/ Live leeches (pdf)

Gyűrűsférgek / Phylum Annelida (pdf)

Kiolvasztott állati zsiradék/ Rendered animal fat (pdf)

Vadmadár természetvédelmi program keretein belül/ Birds imported for conservation programmes (pdf)

Állatkerti madarak/ Zoo birds (pdf)

Medvék/ Bear species (pdf)

Kedvtelésből tartott rágcsálók, hüllők, kétéltűek, nyúlalakúak, halak/ Pet animals of Rodentia, Reptilia, Amphibia, Lagomorpha, Pisces (pdf)

Sórák peték/ Brine shrimp eggs (pdf)

Tenyésztett prémes állatok prémje/ Fur of kept fur animals (pdf)


Friss hírek

Fokozottan ellenőrzi ősszel a mikotoxinokat vizsgáló laborokat a Nébih
2021. október 20, szerda

Fokozottan ellenőrzi ősszel a mikotoxinokat vizsgáló laborokat a Nébih

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei ősszel – a fokozott kockázat miatt – a mikotoxinokat vizsgáló egységekre kiemelten fókuszálnak majd.

Tovább >

Közlemény visszavont „zöld könyvről”
2021. október 20, szerda

Közlemény visszavont „zöld könyvről”

A Békés Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása

Tovább >