null Baranya megyében is lecsapott a Nébih

Baranya megyében is lecsapott a Nébih

2019. május 6, hétfő

Erősen kifogásolható élelmiszer-higiéniai körülményekkel, valamint súlyos nyomon követési hiányosságokkal szembesültek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei egy Baranya megyei élelmiszer-előállító létesítmény ellenőrzésekor, áprilisban. A szakemberek olyan súlyos higiéniai hiányosságokat állapítottak meg, amelyek miatt azonnali hatállyal felfüggesztették az üzem működését. Ezen túlmenően, a feltárt nyomon követési hiányosságokra, illetve lejárt fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idejükre való tekintettel 28,5 tonna terméket vontak ki a forgalomból.

Súlyosan megsértette a hatályos jogszabályi előírásokat az a Baranya megyei élelmiszer-előállító létesítmény, ahol áprilisban folytattak élelmiszer-higiéniai ellenőrzést és nyomon követési vizsgálatot a Nébih szakemberei.

Az ellenőrök az üzem egész területén a padozat, a fal, a mennyezet, valamint az eszközök, berendezések erős szennyezettségét tapasztalták, melyet az is tetézett, hogy a darabolásra használt helyiségben nem működtek az eszközfertőtlenítők. Különösen szennyezettek voltak a vágóhíd szennyes-övezeti dolgozói részére kialakított folyosók és helyiségek, ahol még mumifikálódott békatetemeket is találtak a hatóság képviselői.

A helyszíni vizsgálat 6 sertés esetében, a vágóhídi kábítást, szúrást és perzselést követően állapította meg, hogy az állatok jelöletlenek voltak (nem látható rajtuk a jelölőkalapács nyoma), tehát a leölt sertések eredete nem igazolt, továbbá származási dokumentációval sem feleltethetőek meg.

A Nébih az üzem telephelyén, továbbá egy másik, kapacitás hiányában használt, ugyanakkor nem engedélyezett telephelyen – ahol az előállított termékek füstölése, valamint tárolás is történt – mindösszesen megközelítőleg 28,5 tonna jelöletlen, nem nyomon követhető, lejárt fogyaszthatósági idejű, valamint lejárt minőségmegőrzési idejű terméket talált.

A szakemberek a részletezett okok miatt valamennyi terméket azonnali hatállyal kivonták a forgalomból, az élelmiszer- és takarmányláncból. Egyúttal az állati eredetű termékek esetében azok megsemmisítését is elrendelték.

A Nébih a súlyos élelmiszer-higiéniai hiányosságokra való tekintettel azonnali hatállyal felfüggesztette az üzem működését. Az egység az élelmiszer-higiéniai és nyomon követési hiányosságok maradéktalan kijavítása után, a hatóság újabb, kedvező eredményű helyszíni szemléjét követően folytathatta tevékenységét.

Az eljárás folyamatban van, az ügyben milliós nagyságrendű bírság várható. A vállalkozás adatai elérhetőek a jogsértések listáján.

Kapcsolódó anyagok:
közlemény letölthető formában
képek tömörítve

Az ellenőrzés közben feltárt hibákat, hiányosságokat bemutató videó a cikkben leírtak vizuális bemutatására szolgál, többletinformációt nem tartalmaz.


Az ellenőrzés során készült fényképek


Friss hírek

2024. április 22, hétfő

Figyelem: Sok használt növényvédő gép tanúsító matricája lejárhatott a közelmúltban

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) figyelmezteti a növényvédő gépet üzemeltető termelőket, hogy a kötelező felülvizsgálati rendszer bevezetése óta már másodszor volt esedékes az 5 évnél idősebb gépek 3 évente kötelező műszaki felülvizsgálata. Ha egy permetezőgép nem felel meg az előírásoknak, a hatóság a munka beszüntetésére kötelezheti a gazdálkodót, valamint pénzbírságot is kiszabhat.

Tovább >

2024. április 22, hétfő

Vegyes eredményekkel és számos szankcióval zárult az idei tavaszi szezonális ellenőrzés

Március 1. és április 1. között tavaszi szezonális ellenőrzés zajlott az egész országban. A Nébih irányításával az élelmiszerlánc-felügyeleti szervek 2420 ellenőrzést végeztek, több mint 15 millió forint értékben szabtak ki bírságot, és mintegy 13 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból. A hatósági felügyelők leggyakrabban higiéniai, nyomonkövethetőségi és a dolgozók egészségügyi alkalmasságával kapcsolatos hiányosságokat tapasztaltak. Laboratóriumi vizsgálat céljából a húsvéti időszak népszerű termékeit: a tormákat és a sonkákat vették górcső alá. A cél az volt, hogy az ünnepek alatt is kizárólag biztonságos élelmiszerek kerüljenek a családok asztalára.

Tovább >