Vissza

Hazai fűszerpaprikák az élvonalban - háttéranyag

Hazai fűszerpaprikák az élvonalban - háttéranyag

Hazai fűszerpaprikák az élvonalban - háttéranyag
2014. december 11.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal 2014. október-novemberében fűszerpaprika-őrleményre vonatkozó célellenőrzést végzett.

A NÉBIH Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatósága nagyobb áruházláncokban és kisebb kereskedelmi egységekben illetve internetes rendelés során végzett hatósági mintavételt. Az ellenőrzés során vett fűszerpaprika-őrlemények tekintetében különös figyelmet fordítottak arra, hogy a minták reprezentálják a hazai boltokban található kínálatot. 46 db fűszerpaprika-őrlemény hatósági mintavétele történt meg.

 

A célellenőrzés a fűszerpaprika-őrlemények biztonsági, valamint minőségi tulajdonságaira egyaránt kiterjedt.

A Fűszerpaprika-őrleményről szóló 2-8720 számú irányelvet 2013-ban felváltotta a Fűszerpaprika-őrleményről szóló 2-211 számú irányelv és a Megkülönböztető minőségi jelöléssel ellátott fűszerpaprika-őrleményről szóló 2-108 számú irányelv.

Lényeges a különbség a „régi” és az „új” előírás szerinti paprikák között. Az üzletek polcain 2016. június 30-ig mind a kétféle paprikát megtalálhatjuk.

 

A „régi” és az „új” szabályozás szerint a fűszerpaprika-őrleményeket a minőségük alapján (pl. a színezőanyag-tartalom) a következő minőségi csoportokba kell sorolni:

„Régi”

 MÉ 2-8720

„Új”

MÉ 2-108 és MÉ 2-211

Színezőanyag-tartalom (minimum ASTA)

 
 

Különleges
(I. osztályú)

Különleges
(termőhelytől függetlenül)

120

 

Csemege
(II. osztályú)

I. osztályú

Ha termőhelye kizárólag Magyarország, akkor a „Csemege” is feltüntethető.

100

 

Édesnemes
(III. osztályú)

II. osztályú

Ha termőhelye kizárólag Magyarország, akkor az „Édesnemes” is feltüntethető.

80

 

Rózsa
(IV. osztályú)

megszűnt

60

 

 

 

A termőhely(ek)et a jelenlegi szabályozás szerint is fel kell tüntetni a csomagoláson a mennyiségek csökkenő sorrendjében. A 2016. június 30-a után kötelezően alkalmazandó új szabályozás szerint, amennyiben több termőhelyről származik a fűszerpaprika, akkor a termőhely jelölésénél az adott termőhelyekről származó fűszerpaprika(őrlemény) tömegszázalékban kifejezett mennyiségét is jelölni kell: pl. Magyarország (70%), Spanyolország (20% ), Kína (10%). Amennyiben az őrlemény alapjául szolgáló fűszerpaprika egy termőhelyről származik, a termék megnevezésében is lehet utalni arra az országra, ahol a fűszerpaprikát termesztették, pl. I. osztályú magyar fűszerpaprika-őrlemény.

Származásukat tekintve az ellenőrzött fűszerpaprika termékek 48%-a kevert (Magyarország és más uniós ország), 39%-a magyar, 9%-a harmadik ország (Peru és Kína) és 2%-a uniós tagállamból származott. 1 terméken pedig nem jelölték a fűszerpaprika termőhelyét. A vizsgálat alapján megállapítható, hogy a vizsgált fűszerpaprika-őrlemények közül a legtöbbet magyar és spanyol paprikából kevertek.

A célellenőrzés folyamán minden termék esetében elvégeztük a Magyar Élelmiszerkönyvekben szereplő paraméterek (természetes színezőanyag-tartalom, nedvességtartalom, összes hamu, savban oldhatatlan hamu) vizsgálatát.

A vizsgálat során bebizonyosodott, hogy nem mindegyik termék felelt meg az előírásoknak. 2 termék esetében a mért érték meghaladta a maximálisan előírt, szárazanyagra számított összes hamu értéket (mely a fűszerpaprika idegen szennyező anyagainak és a rostosabb, keményebb szerves anyagoknak a jellemző értéke), 3 termék esetében a természetes színezőanyag-tartalomra vonatkozó mért érték nem érte el a minimumértéket, illetve 2 termék nedvességtartalma is határérték felett volt.

 

A mikotoxinok között az aflatoxinokat tekintik a legveszélyesebb méreganyagnak, mivel már nagyon kis mennyiségben is mérgező. Emiatt világszerte, így az Európai Unióban is szigorú szabályozás és ellenőrzés alá esnek.

A laboratóriumban mind a 46 termék esetében megtörtént az aflatoxin B1, az összes aflatoxin (B1, B2, G1 és G2 összege) illetve az Ochratoxin-A vizsgálata is, a mért eredmények alapján kiderült, hogy minden termék megfelelt a jogszabályban előírtaknak. 2015. január 1-jétől szigorúbb határértékeket írnak elő a fűszerpaprika-őrlemények Ochratoxin-A tartalmát tekintve, de a jelenleg végzett vizsgálatok alapján már ezeknek az értékeknek is megfelelnek a termékek.

Az előírásokban szereplő határértékek ellenőrzése céljából elvégezték a termékek kapszaicinoid-tartalmának vizsgálatát. A vizsgálat alapján megállapítható, hogy két termék nem felelt meg az előírásnak. Az egyik terméket „csípős” kategóriának jelöltek, a mért kapszaicinoid-tartalma alapján a „nagyon csípős” kategóriába tartozott volna. A másik fűszerpaprika-őrleményt „csípős”-nek nevezték, míg a mért érték alapján az „enyhén csípős” kategóriának felelt meg.

A termékek besugárzottság vizsgálatát tekintve megállapítható, hogy egyik fűszerpaprika-őrleményt sem vetették alá ionizáló energiával való kezelésnek.

 

A növényvédőszer maradék vizsgálat során kiderült, hogy minden termék megfelelt az előírásoknak. Az alkalmazott szűrővizsgálati programmal mintegy 200 különböző hatóanyag és azok bomlástermékeinek vizsgálatára került sor.

A vizsgált 46 db hatósági minta megnyugtató módon nem tartalmazott határérték feletti mennyiségben szermaradékot, a minták mintegy 35%-a (16 db minta) tartalmazott gombaölő szer hatóanyagokat (flutriafol, karbendazim és propamokarb) kimutatható mennyiségben, de ezek határérték alatti értékek.

Európa-szerte egyre nagyobb hatékonysággal igyekeznek bevezetni az ún. növényvédőszer nyomonkövethetőség (pesticide traceability) gyakorlatát, amellyel nem a mezőgazdasági termelési- és forgalmazási lánc végén próbálják a növényvédőszer-maradékot megtalálni, hanem a folyamat elején, a termelés-biztonság szigorításával és dokumentálásával.

 

Elvégeztük a minták tiltott színezék (Para Red, Sudan Red I., Sudan Red II., Sudan Red III., Sudan Red IV., Sudan orange G) vizsgálatát. A vizsgálat során egyik terméknél sem mutatott ki a laboratórium tiltott színezék tartalmat.

 

A jogszabályokban előírt jelölési követelmények minden megmintázott terméknél ellenőrzésre kerültek.

Az ellenőrzés során a 46 termékből 2 termék esetében csak jelölési hibát, hiányosságot állapítottak meg. Hibának számított, ha a termék gyártóját vagy forgalmazóját nem tüntették fel. Egy esetben a termék csomagolásán nem jelölték a Magyar Élelmiszerkönyv előírásának megfelelően a minőségi osztályt és a termőhelyet.

 

A 46 termékből 11 terméknél történt meg a hatósági eljárás megindítása. Az élelmiszer-ellenőrzési bírságok várható összege az előzetes adatok alapján kb. 1.600.000 Ft lesz, amelyek a fentiekben részletezett minőségi hibák miatt kerülnek kiszabásra.


Átlagos (0 Szavazatok)

Friss hírek

Második fordulójához érkezett az EFSA új kampánya
2019. május 6, hétfő

Második fordulójához érkezett az EFSA új kampánya

Bemutatkozik az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság
2019. április 30, kedd

Bemutatkozik az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság

Tavaszi különlegesség a kucsmagomba
2019. április 18, csütörtök

Tavaszi különlegesség a kucsmagomba

Nem állami laboratórium engedélyezése vagy nyilvántartásba vétele
2019. március 12, kedd

Nem állami laboratórium engedélyezése vagy nyilvántartásba vétele

A jód élettani jelentősége és túladagolásának kockázatai
2018. szeptember 11, kedd

A jód élettani jelentősége és túladagolásának kockázatai

Tropán alkaloidok
2018. március 22, csütörtök

Tropán alkaloidok

Az amigdalin
2018. március 20, kedd

Az amigdalin

Magyarországra is érkezett fipronillal szennyezett tojás és tojástermék
2017. augusztus 15, kedd

Magyarországra is érkezett fipronillal szennyezett tojás és tojástermék

Kérdezz-felelek a fipronilról és a holland tojásszennyezési esetről
2017. augusztus 10, csütörtök

Kérdezz-felelek a fipronilról és a holland tojásszennyezési esetről

Élelmiszer-biztonsági fogalommeghatározások
2017. január 24, kedd

Élelmiszer-biztonsági fogalommeghatározások

Az érzékszervi vizsgálatok szerepe és jelentősége
2016. november 15, kedd

Az érzékszervi vizsgálatok szerepe és jelentősége

Az e-kereskedelem előnyei és kockázatai
2016. szeptember 28, szerda

Az e-kereskedelem előnyei és kockázatai

Burgonyatermesztésünk védelme érdekében 100 tonna fertőzött lengyel burgonyát semmisített meg a NÉBIH
2016. május 2, hétfő

Burgonyatermesztésünk védelme érdekében 100 tonna fertőzött lengyel burgonyát semmisített meg a NÉBIH

Nem jelölt tejtartalom egy belga csokoládéban
2016. április 28, csütörtök

Nem jelölt tejtartalom egy belga csokoládéban

Fémdarabot találtak croissantban
2016. április 22, péntek

Fémdarabot találtak croissantban

Nem engedélyezett új élelmiszer összetevő (creatin származék) étrendkiegészítőben az USA-ból
2016. április 22, péntek

Nem engedélyezett új élelmiszer összetevő (creatin származék) étrendkiegészítőben az USA-ból