null Műanyag spagetti szedő kanalat kell kivonni a forgalomból nitrogén tartalmú vegyület kioldódás miatt

Műanyag spagetti szedő kanalat kell kivonni a forgalomból nitrogén tartalmú vegyület kioldódás miatt

2016. május 18, szerda

Kínai eredetű, műanyag, spagetti szedő kanalat vonnak ki a forgalomból határérték feletti, primer aromás amin (PAA) kioldódás miatt. A NÉBIH kéri a vásárlókat, hogy akinek van a mellékelt képeken szereplő, Bergner márkajelzéssel forgalmazott, fekete színű, nylon műanyag bevonatú spagetti szedő kanala, az ne használja.

A Kínai Népköztársaságból és Hongkong Különleges Közigazgatási Területről származó poliamid és melamin műanyag konyhai eszközök EU-ba történő behozatalára speciális előírások vonatkoznak. A poliamid konyhai eszközök esetében a szállítmányt olyan vizsgálati eredmények kell, hogy kísérjék, amelyek igazolják, hogy azokból nem oldódhatnak ki kimutatható mennyiségű primer aromás aminok.

A RASFF gyors riasztási rendszeren érkezett információk szerint, a cseh hatóság piaci ellenőrzés során két mintában 0,03 és 0,04 mg/kg mennyiségben mutatta ki a PAAk kioldódását. A határérték 0,01 mg/kg.

A vonatkozó jogszabályok értelmében az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak nem változtathatják meg az élelmiszer összetételét vagy érzékszervi tulajdonságait, ezért a NÉBIH kéri a vásárlókat, hogy aki rendelkezik háztartásában a képeken szereplő fekete színű, nylon műanyag bevonatú spagetti szedő kanállal, az ne használja.

A primer aromás aminok

A primer aromás aminok (PAA) aminocsoportot és egy aromás szénhidrogén csoportot tartalmazó szerves vegyületek. A legegyszerűbb primer aromás amin a fenil-amin, más néven anilin. Az aminok egyes képviselőit műanyaggyártásban, festékgyártásban használják.

Az élelmiszerekbe kerülhetnek PAA-k a velük érintkezésbe kerülő anyagokból, pl. papír csomagolóanyagok feliratához használt tintából is.

A vegyületeknek egy része rákkeltő, másik részük pedig feltehetően rákkeltő hatású, ugyanakkor több PAA vegyület esetében nem merült fel aggály a karcinogén hatás kapcsán.



Friss hírek

2025. december 12, péntek

Karácsonyi gasztroajándékok biztonságosan a Nébih tanácsaival

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja a karácsonyi ünnepek közeledtével a házi gasztroajándékok készítésének alapvető tudnivalóit gyűjtötte össze. Az ünnepi időszak közeledtével ugyanis egyre többen választják a személyre szabott, házilag készített gasztroajándékokat: lekvárokat, krémlikőröket, süteményeket vagy éppen ízesített olajokat. A házilag készített finomságok esetében azonban nem elég csak az ízekre és a csomagolásra figyelni, első az élelmiszerbiztonság!

Tovább >

2025. december 11, csütörtök

A Nébih 2025-ben is célzott helyszíni ellenőrzésekkel támogatta a jogszerű hazai drónos növényvédelmet

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2025-ben is elvégezte a drónos növényvédelmi tevékenységet reklámozó magánszemélyek és vállalkozások támogató jellegű, helyszíni ellenőrzését. Bár a vizsgálatok az idei évben is vegyes eredményekkel zárultak, a szakemberek ugyanakkor fejlődést tapasztaltak.

Tovább >