A sertés vágott test minősítés szabályainak 2012. július 1-től érvénybe lépő változásairól
A sertés vágott test minősítés nemzeti szabályozását a 75/2003. (VII.4.) FVM rendelet a vágóállatok vágás utáni minősítéséről, és a 136/2011. (XII.22.) VM rendelet a vágósertések vágás utáni minősítéséről és a hasított féltestek kereskedelmi osztályba sorolásáról szóló jogszabályok tartalmazzák. A jogszabályok módosítását az indokolta, hogy 2010-ben kidolgozásra került egy új sertés színhúst becslő egyenlet, amely lehetővé tette a hazai sertésállomány vágóhídi minősítésének pontosabb becslését és az elhasználódott, alkalmatlanná vált műszerpark cseréjét. Az eljárás során figyelembe vettük az EU referencia előkészítési módszert, amely a sokat vitatott háj és rekeszizom kérdésére tett pontot.