laboratóriumi munka

E-szám kereső

Napjaink élelmiszer-előállítása elképzelhetetlen adalékanyagok, vagy ismertebb nevükön E-számok nélkül. Az E-számokról számos tévhit kering a mindennapokban, vannak, akik kizárólag E-mentes terméket szeretnének látni a boltok polcain. Pedig tévhit, hogy minden E-szám mesterséges. Az E330 például nem más, mint a citromsav.

Szűrhető, kereshető adatbázisunk segítségével megismerhetik az egyes adalékanyagok fontosabb funkcióit, esetleges kockázataikat, a részletekre kattintva pedig arról is olvashatnak, hogy mely termékekben fordulnak elő leggyakrabban és további szakirodalmat is ajánlunk.

Főbb adalékanyag csoportok

  • élelmiszer-színezékek,
  • édesítőszerek,
  • tartósítószerek,
  • antioxidánsok,
  • savanyúságot szabályozó anyagok,
  • sűrítők,
  • zselésítők,
  • stabilizátorok,
  • ízfokozók és
  • egyéb vegyületek.


E-szám keresőnk a fogyasztók tájékoztatására szolgál. Kérjük, hogy az élelmiszeripari vállalkozók minden esetben az aktuálisan hatályos jogszabályokból, az Európai Parlament és a Tanács 1333/2008/EK rendeletéből, valamint a Bizottság 231/2012/EU rendeletéből tájékozódjanak. A Nébih gondozásában folyamatosan frissülő jogszabálygyűjtemény is segítséget nyújt a jogszabályokban bekövetkező változások nyomonkövetésében.

Mi az E-szám?

Élelmiszer-adalékanyagnak nevezik azt az anyagot, amit – tekintet nélkül arra, hogy van-e tápértéke vagy sem – élelmiszerként önmagában általában nem fogyasztanak, ám az élelmiszerhez technológiai célból hozzáadva annak részévé válik. Általában kis mennyiségben, határozott cél elérésére alkalmazzák a termékekben.

E-szám kereső

E-szám
Név
Leggyakoribb funkció
Esetleges nem kívánt hatások
Részletek
E-szám Név Leggyakoribb funkció Esetleges nem kívánt hatások Részletek
E300 Aszkorbinsav Antioxidáns, lisztkezelőszer, savanyúságot szabályozó anyag
E297 Fumársav Savanyúságot szabályozó anyag
E296 Almasav Savanyúságot szabályozó anyag
E290 Szén-dioxid Csomagológáz, habosítószer, hajtógáz, tartósítószer
E285 Nátrium-tetraborát (bórax) -
E284 Bórsav -
E283 Kálium-propionát Tartósítószer
E282 Kalcium-propionát Tartósítószer
E281 Nátrium-propionát Tartósítószer
E280 Propionsav Tartósítószer
E270 Tejsav Savanyúságot szabályozó anyag
E263 Kalcium-acetát Savanyúságot szabályozó anyag, stabilizátor, tartósítószer
E262 Nátrium-acetátok Kelátképző anyag, savanyúságot szabályozó anyag, tartósítószer
E261 Kálium-acetátok Savanyúságot szabályozó anyag, tartósítószer
E260 Ecetsav Savanyúságot szabályozó anyag, tartósítószer
E252 Kálium-nitrát Tartósítószer A nitrátokat bizonyos baktériumok nitritté alakítják (pl. az emésztőrendszerben), amely élelmiszer-komponensekkel reagálva nitrozaminok képződéséhez vezethet. Csecsemőknek készült élelmiszerekhez nem adható.
E251 Nátrium-nitrát Tartósítószer A nitrátokat bizonyos baktériumok nitritté alakítják (pl. az emésztőrendszerben), amely élelmiszerkomponensekkel reagálva nitrozaminok képződéséhez vezethet. Csecsemőknek készült élelmiszerekhez nem adható.
E250 Nátrium-nitrit Tartósítószer A nitritek használata húskészítményekben nitrozaminok képződéséhez vezethet. Csecsemőknek készült élelmiszerekhez nem adható.
E249 Kálium-nitrit Tartósítószer A nitritek használata húskészítményekben nitrozaminok képződéséhez vezethet. Csecsemőknek készült élelmiszerekhez nem adható.
E243 Etil-lauroil-arginát Tartósítószer
E242 Dimetil-dikarbonát Tartósítószer
E239 Hexametilén-tetramin Tartósítószer
E235 Natamicin Tartósítószer
E234 Nizin Tartósítószer
E228 Kálium-hidrogén-szulfit antioxidáns, tartósítószer Arra érzékeny embereknél (esetenként súlyos) allergiás reakciót okozhat.
E227 Kalcium-hidrogén-szulfit antioxidáns, tartósítószer Arra érzékeny embereknél (esetenként súlyos) allergiás reakciót okozhat.
E226 Kalcium-szulfit antioxidáns, tartósítószer Arra érzékeny embereknél (esetenként súlyos) allergiás reakciót okozhat.
E213 Kalcium-benzoát Tartósítószer Arra érzékeny embereknél allergiás reakció előfordulhat.
E224 Kálium-metabiszulfit antioxidáns, lisztkezelőszer, tartósítószer Arra érzékeny embereknél (esetenként súlyos) allergiás reakciót okozhat.
E223 Nátrium-metabiszulfit antioxidáns, lisztkezelőszer, tartósítószer Arra érzékeny embereknél (esetenként súlyos) allergiás reakciót okozhat.
E222 Nátrium-hidrogén-szulfit antioxidáns, tartósítószer Arra érzékeny embereknél (esetenként súlyos) allergiás reakciót okozhat.
E221 Nátrium-szulfit antioxidáns, lisztkezelőszer, tartósítószer Arra érzékeny embereknél (esetenként súlyos) allergiás reakciót okozhat.
E220 Kén-dioxid Antioxidáns, Lisztkezelőszer, Tartósítószer Arra érzékeny embereknél allergiás (esetenként súlyos) reakciót okozhat.
E219 Nátrium-metil-p-hidroxi-benzoát Tartósítószer Arra érzékeny embereknél allergiás jellegű reakciót okozhat.
E218 Metil-p-hidroxi-benzoát Tartósítószer Arra érzékeny embereknél allergiás jellegű reakciót okozhat.
E215 Nátrium-etil-p-hidroxi-benzoát Tartósítószer Arra érzékeny embereknél allergiás jellegű reakciót okozhat.
E214 Etil-p-hidroxi-benzoát Tartósítószer Arra érzékeny embereknél allergiás jellegű reakciót okozhat.
E212 Kálium-benzoát Tartósítószer Arra érzékeny embereknél allergiás reakció előfordulhat.
E211 Nátrium-benzoát Tartósítószer Arra érzékeny embereknél allergiás reakció előfordulhat.
E210 Benzoesav Tartósítószer Arra érzékeny embereknél allergiás reakció előfordulhat.
E202 Kálium-szorbát Tartósítószer Arra érzékeny embereknél allergiás jellegű reakciót okozhat.
E200 Szorbinsav Tartósítószer Arra érzékeny embereknél allergiás jellegű reakciót okozhat.
E180 Litolrubin BK Színezék
E175 Arany Színezék
E174 Ezüst Színezék
E173 Alumínium Színezék
E172 Vas-oxidok és vas-hidroxidok Kontraszterősítő színezék
E171 Titán-dioxid Színezék genotoxicitás nem zárható ki
E170 Kalcium-karbonát csomósodást gátló anyag lisztkezelő szer savanyúságot szabályozó anyag stabilizátor szilárdító anyag színezék
E163 Antociánok Színezék
E162 Céklavörös, betanin Színezék
E161g Kantaxantin Színezék
E161b Lutein Színezék
E160e béta-apo-8'-Karotinal (C30) Színezék
E160d Likopin Színezék
E160c Paprikakivonat, kapszantin, kapszorubin Színezék
E160b Annatto, bixin, norbixin Színezék Arra érzékeny személyeknél allergiás reakciót válthat ki.
E160a Karotinok Színezék
E155 Barna HT Színezék
E153 Növényi szén Színezék
E151 Brilliánsfekete BN Színezék
E150c Ammóniás karamell Színezék A gyártás során melléktermékként esetlegesen keletkező imidazolszármazék túl nagy mennyiségben az immunrendszerre káros lehet.
E150b Szulfitos karamell Színezék
E150a Karamell Színezék
E142 Zöld S Színezék
E141 Klorofillok és klorofillinek rézkomplexei Színezék
E140 Klorofillok és klorofillinek Színezék
E133 Brilliánskék FCF Színezék
E132 Indigotin, indigókármin Színezék
E131 Patentkék V Színezék
E129 Alluravörös AC Színezék A gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat.
E127 Eritrozin Színezék
E124 Ponceau 4R, Kosnilvörös A Színezék Érzékeny egyéneknél beszámoltak intolerancia reakciók előfordulásáról. A gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat.
E123 Amarant Színezék
E122 Azorubin, karmazsin Színezék A gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat
E120 Kárminsav, kármin Színezék Arra érzékeny embereknél allergiás reakciókat válthat ki.
E110 Sunset Yellow FCF/Narancssárga S Színezék A gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat.
E104 Kinolinsárga Színezék A gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat.
E102 Tartrazin Színezék A lakosság egy kis töredékénél túlérzékenységi reakciót válthat ki. A gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat.
E101 Riboflavin Színezék
E100 Kurkumin Színezék