null Zsigó Róbert: gyerekeknek indul program az élelmiszerpazarlás csökkentésére

Zsigó Róbert: gyerekeknek indul program az élelmiszerpazarlás csökkentésére

2018. március 21, szerda

Komplex oktatási-képzési programot indít a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az óvodások és az általános iskolások számára – jelentette be Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a Budapesten, március 21-én megrendezett sajtótájékoztatón. Az esemény résztvevői betekintést nyerhettek az általános iskolásoknak szánt „Maradék nélkül” tananyagot feldolgozó foglalkozás menetébe is.

Zsigó Róbert az általános iskolák részére készült programot házigazdaként fogadó IX. kerületi Molnár Ferenc Kéttannyelvű Általános Iskolában felidézte: 2016-ban indult a Nébih „Maradék nélkül” elnevezésű programja, amely a háztartások élelmiszerpazarlásának megelőzésére koncentrál. Ezt a programot terjesztik ki most az általános iskolás korosztályra, hiszen a tudatos vásárlással és a környezetvédelemmel kapcsolatos ismeretek a legkönnyebben gyerekkorban sajátíthatók el.

Az államtitkár röviden kitért a Nébih által az óvodások számára készített kampányra is, amelyben „Ételt csak okosan!” címmel tartanak játékos foglalkozásokat a legkisebbeknek. Elmondta továbbá, hogy az általános iskolai program két területet ölel fel, amelyek egyike a most bemutatásra kerülő „Maradék nélkül” program. Az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek által összeállított, tankönyvszerű kiadvány olyan praktikákat mutat be, amelyekkel otthon is csökkenthető az élelmiszerpazarlás. Különösen fontos ez azért, mert Magyarországon évente fejenként 68 kilogramm élelmiszerhulladék keletkezik, és egy átlagos magyar család 50 ezer forint értékű, feleslegesen megvett élelmiszert dob ki.

A gyerekek a „Maradék nélkül” ismeretterjesztő kiadvány és az ahhoz kapcsolódó tematikus tanórák segítségével megszerzett tudást továbbadhatják a szülőknek, így a tudatos és kevésbé pazarló élelmiszerfogyasztás szinte észrevétlenül válhat a családok mindennapjainak részévé – fogalmazott Zsigó Róbert, hozzátéve, hogy újra szeretnék megteremteni az élelmiszerek „erkölcsi elismerését” is!

A Nébih „Maradék nélkül” programjáról a http://maradeknelkul.hu/ oldalon érhető el bővebb információ.

Forrás: MTI/Nébih

Kapcsolódó anyagok:
Maradék nélkül tankönyv
Sajtóanyag


A sajtótájékoztatón és a bemutató tanórán készült fényképek


Friss hírek

2024. március 28, csütörtök

Elérhetőek az első eredmények: a tavalyinál többször volt szükség az élelmiszerbiztonsági felügyelők aktív fellépésére

Március első napján vette kezdetét az idei tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyet dr. Nobilis Márton a húsvéti ünnepek élelmiszerbiztonsága érdekében rendelt el. A március 17-ig tartó első szakaszban a tavalyi évhez képest többször kellett az élelmiszerbiztonsági felügyelőknek intézkedniük annak érdekében, hogy az ünnepi asztalokra kerülő ételek kivétel nélkül biztonságosak és megfelelő minőségűek legyenek. A sok éves múltra visszatekintő, megbízható élelmiszerlánc-felügyeleti hálózat természetesen ezúttal sem hagyta cserben a fogyasztókat, érdekeik védelmében aktívan fellépett a hatóság – hangsúlyozta az élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár.

Tovább >

2024. március 26, kedd

Nyilatkozat a növényvédelmi tevékenység felelőséről

A növényvédelmi szolgáltatási tevékenységről a támogatásokban részesülők szolgáltatnak adatot. Az adatszolgáltatás kötelező jellegű, és a Magyar Államkincstár egységes kérelem benyújtására szolgáló felületén történik.

Tovább >