Vissza

Vegyél számba! – a csúnya zöldség is lehet finom

Vegyél számba! – a csúnya zöldség is lehet finom

Vegyél számba! – a csúnya zöldség is lehet finom
2019. július 3.

Tudta, hogy évente mintegy 6 kg zöldséget és gyümölcsöt dobunk ki fejenként, sokszor csupán esztétikai okokból? Ezen a felesleges pazarláson szeretne csökkenteni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) napokban indult új, szemléletformáló kampánya, a „Vegyél számba!”.

A Nébih legfrissebb kutatási eredményei szerint Magyarországon fejenként, csaknem 6 kg zöldséget és gyümölcsöt dobunk ki évente. Ennek egy részét pusztán azért, mert az étel „nem tökéletes”, alakhibás, vagy a szállításból, esetleg a tárolásból fakadóan esztétikai hibás.

A Nébih „Vegyél számba!” kampánya hármas célt kíván elérni: felhívni a vásárlók figyelmét arra, hogy

  1. nem csak a legfrissebb, legszabályosabb, legesztétikusabb zöldség-gyümölcs tápláló,
  2. a zöldség-gyümölcs fogyaszthatósági ideje meghosszabbítható a megfelelő élelmiszerbolti, illetve otthoni tárolással,
  3. érdemes hazai termékeket vásárolni, mert azok garantáltan frissebbek, frissességük „kevésbé időzített”.

A kampány edukációs anyagaival elsősorban a Nébih Maradék Nélkül élelmiszerpazarlás elleni programjának felületein (web, social media, youtube) találkozhatnak az érdeklődők. Emellett a hivatal saját csatornáin és egyéb tematikus oldalain is megjelennek majd a praktikus tudnivalók. A jövőben pedig a programhoz kapcsolódó rendezvényekre, izgalmas aktivitásokra is számíthatnak a vásárlók.

A „Vegyél számba!” kampány eddigi anyagait a http://maradeknelkul.hu/vegyel-szamba/ honlapon olvashatják az érdeklődők.

 

Háttérinformációk a program fő témáiról

Attól, hogy másmilyen, még nem lesz rosszabb!
Nem csak a legfrissebb, legszabályosabb, legesztétikusabb zöldség-gyümölcs ehető.

Sokan elfordulnak a szokatlan alakú zöldségektől, gyümölcsöktől, amik sokszor kisebbek vagy nagyobbak, olykor különös, szokatlan alakúak, így nem felelnek meg az előírásnak vagy a fogyasztói elvárásoknak. Ezek a termények azonban csak másmilyenek, de nem feltétlenül rosszabbak!

A pusztán alakhibás zöldség és gyümölcs előkészítést követően ugyanúgy fogyasztható, mégis sokszor – érdemtelenül – a szemétben végzi. A „Vegyél számba!” bemutatja azokat a „hibákat”, melyek nem befolyásolják a fogyaszthatóságot, de kis kompromisszummal felhasználhatók, természetesen egy alacsonyabb ár mellett. Ennek tudatosítása ugyanis pont annyira fontos, mint a tárolás megfelelő formájának kiválasztása.

 

Ha jól tárolod, tovább élvezheted
A zöldség-gyümölcs fogyaszthatósági ideje meghosszabbítható a megfelelő élelmiszerbolti, illetve otthoni tárolással.

Bizonyos gyümölcsök, zöldségek érési folyamata a betakarítás után is folytatódik, azaz a szállítás és tárolás során is tovább érnek. Épp ezért vásárláskor figyelembe kell venni, hogy mikor szeretnénk felhasználni. Jó tudni, hogy a friss gyümölcs és zöldség esetében az érési folyamat a legtöbbször lassítható a hűtőben való tárolással. A félbevágott, feldarabolt terményeknél pedig kiemelten fontos a hűtés, hisz feldolgozott állapotban felgyorsulnak a romlási folyamatok.

Tudta-e például, hogy a sárgarépa a hűtőben fagyási sérülést szenvedhet? Vagy azt, hogy a banán hamarabb barnul a hűtőszekrényben? Esetleg azt, hogy a szilva gyorsabban érik, ha a banán társaságába kerül? Ezek a körülmények mind befolyásolják a fogyaszthatóság időt, éppen úgy, ahogy a termék szállítása is.

 

Előnyben a hazai
Érdemes hazai termékeket vásárolni, mert azok garantáltan frissebbek, frissességük „kevésbé időzített”.

A hazai, helyi termékek frissebbek, mint a távoli országokból hazánkba utaztatott zöldségek-gyümölcsök. A szállítási távolság növekedésével a szén-dioxid kibocsátás jelentősen nőhet és nagyobb a termékek hűtésére fordítandó energiaszükséglet is. Egy tanulmány például kimutatta, hogy a helyi termesztésű almák előállításához, szállításához 87%-kal kevesebb szén-dioxid-kibocsátás köthető, mint a külföldről behozott almákéhoz. Emellett minél messzebbről szállítják a termékeket, annál nagyobb eséllyel nyomódnak és sérülnek meg útközben, amely élelmiszerhulladékok keletkezéséhez vezethet.

Kapcsolódó anyagok:
közlemény letölthető formában



Friss hírek

Bezárt egy házhozszállítást végző pizzériát a Nébih
2020. január 21, kedd

Bezárt egy házhozszállítást végző pizzériát a Nébih

Erdészeti nyomtatványok az NFK honlapján
2020. január 17, péntek

Erdészeti nyomtatványok az NFK honlapján

Elérhetőek a 2019-es téli élelmiszerlánc-ellenőrzés záró eredményei
2020. január 17, péntek

Elérhetőek a 2019-es téli élelmiszerlánc-ellenőrzés záró eredményei

Hogyan védekezzünk a csalók ellen tűzifavásárláskor?
2020. január 15, szerda

Hogyan védekezzünk a csalók ellen tűzifavásárláskor?

Jótanácsok a tűzifavásárláshoz az átverések elkerülése érdekében
2020. január 15, szerda

Jótanácsok a tűzifavásárláshoz az átverések elkerülése érdekében

Hajdú-Bihar megyében is megjelent a madárinfluenza
2020. január 15, szerda

Hajdú-Bihar megyében is megjelent a madárinfluenza

Madárinfluenza egy Komárom-Esztergom megyei baromfiállományban
2020. január 13, hétfő

Madárinfluenza egy Komárom-Esztergom megyei baromfiállományban

Január 31-ig lehet jelentkezni a 2020 szeptemberében induló EU-FORA programra
2020. január 9, csütörtök

Január 31-ig lehet jelentkezni a 2020 szeptemberében induló EU-FORA programra

Elérhetőek a 2019. évi Gazdálkodási Napló „web-GN” és a nitrát adatszolgáltatás nyomtatványai
2020. január 7, kedd

Elérhetőek a 2019. évi Gazdálkodási Napló „web-GN” és a nitrát adatszolgáltatás nyomtatványai

Elérhető az Állati Melléktermék Elektronikus Bejelentési Rendszer (MR)
2020. január 6, hétfő

Elérhető az Állati Melléktermék Elektronikus Bejelentési Rendszer (MR)

A járványvédelmi zártság biztosítása a madárinfluenza megelőzésének záloga
2019. december 30, hétfő

A járványvédelmi zártság biztosítása a madárinfluenza megelőzésének záloga

Tippek gazdiknak: így készüljünk a szilveszterre
2019. december 30, hétfő

Tippek gazdiknak: így készüljünk a szilveszterre

Szarvasmarha gümőkór elleni védekezés útmutatói
2019. december 27, péntek

Szarvasmarha gümőkór elleni védekezés útmutatói

Jelentős változások az ASP miatti kockázati besorolásban
2019. december 23, hétfő

Jelentős változások az ASP miatti kockázati besorolásban

Félidőhöz érkezett a téli szezonális ellenőrzés
2019. december 23, hétfő

Félidőhöz érkezett a téli szezonális ellenőrzés

Decembertől elektronikus úton is benyújtható a „148-as” állategészségügyi szolgáltatásokra vonatkozó jóváhagyási kérelem
2019. december 19, csütörtök

Decembertől elektronikus úton is benyújtható a „148-as” állategészségügyi szolgáltatásokra vonatkozó jóváhagyási kérelem