Vissza

Újabb konyhai eszközt kell kivonni a forgalomból

Újabb konyhai eszközt kell kivonni a forgalomból

Újabb konyhai eszközt kell kivonni a forgalomból
2016. október 7.

Túl magas szerves illó anyag tartalom miatt szilikon sütőforma forgalomból történő kivonását kezdeményezte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. 

Frissítés:

A riasztásban szereplő teljes mennyiséget megtalálták a szakemberek az érintett vállalkozásnál végzett ellenőrzés során. A magyar hatóság a termékeket kivonta a forgalomból, zárlat alá helyezte, és megtiltotta a forgalmazását.

Frissítve: 2016. október 24.

Korábban írtuk:

A riasztás a RASFF rendszeren érkezett. A termékkel kapcsolatos kifogásra a szlovén hatóság laboratóriumi vizsgálatai során derült fény. A készletből Magyarországra is szállítottak.

A termék pontos adatai:

  • Megnevezése: YZJ márkajelzésű Silicone cake mould (260 °C-ig Hőálló szilikon sütőforma)
  • Származási ország: Kína
  • Vonalkód: 8005001016281
  • Termékkód: 16413
  • Kiszerelés: 2 db kék színű, virág alakú sütőforma/ csomagolás

A vonatkozó jogszabályok értelmében az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak nem változtathatják meg az élelmiszer összetételét vagy érzékszervi tulajdonságait, ezért a NÉBIH kéri a lakosságot, hogy aki rendelkezik háztartásában a mellékelt képeken szereplő virág alakú szilikon sütőformával, az elővigyázatosságból élelmiszer készítésére ne használja!

Szilikon polimereket igen gyakran alkalmaznak élelmiszerekkel érintkező anyagok készítésére. A szilikonok molekulaláncai különböznek a műanyagokat felépítő molekuláktól, a szilikon polimerláncok gerincét váltakozva szilícium és oxigén atomok alkotják.

A szilikonokból az élelmiszerbe átjutni képes anyagok legnagyobb csoportját a sziloxán oligomerek alkotják, de adalékanyagok, katalizátorok, bomlástermékek és reakciótermékek is beoldódhatnak az élelmiszerbe. A migráció jelenthet kioldódást, de az illékony szerves anyagok (pl. sokféle sziloxán oligomer) a gázfázison keresztül is átjuthatnak az élelmiszerbe. A szerves illékony komponensek leginkább a nagy zsírtartalmú élelmiszerekbe jutnak át, főleg nagyobb hőmérsékleten.

A kérdéses szilikon tortaforma vizsgálatát a használatnak megfelelő magas hőmérsékleten végezték, a szlovén hatóság által mért illó szerves anyagok pontos összetétele azonban egyelőre nem ismert.




Friss hírek

A spárga
2019. április 20, szombat

A spárga

„Vírus 2019”: járványterjedés megakadályozását modellezték az NKE hallgatói
2019. április 18, csütörtök

„Vírus 2019”: járványterjedés megakadályozását modellezték az NKE hallgatói

Tavaszi különlegesség a kucsmagomba
2019. április 18, csütörtök

Tavaszi különlegesség a kucsmagomba

A Nébih radioanalitikai munkáját vizsgálta az Európai Bizottság
2019. április 17, szerda

A Nébih radioanalitikai munkáját vizsgálta az Európai Bizottság

Végjáték: kijutni a tojásból
2019. április 16, kedd

Végjáték: kijutni a tojásból

A tavaszi élelmiszerellenőrzés első félidejének mérlege: kevesebb súlyos jogsértés és bírság
2019. április 16, kedd

A tavaszi élelmiszerellenőrzés első félidejének mérlege: kevesebb súlyos jogsértés és bírság

Franciaország, Hollandia, Magyarország és Svédország közösen végzi a glifozát hatóanyag következő újraértékelését
2019. április 15, hétfő

Franciaország, Hollandia, Magyarország és Svédország közösen végzi a glifozát hatóanyag következő újraértékelését

Tűzgyújtási tilalom visszavonása az ország teljes területén
2019. április 15, hétfő

Tűzgyújtási tilalom visszavonása az ország teljes területén

Járműátvizsgálás során buktak le a Sajó halállományát fosztogató orvhalászok
2019. április 15, hétfő

Járműátvizsgálás során buktak le a Sajó halállományát fosztogató orvhalászok

Tájékoztatás az ügyfélszolgálat korlátozott elérhetőségéről
2019. április 15, hétfő

Tájékoztatás az ügyfélszolgálat korlátozott elérhetőségéről

Az erdei faválasztékot szállítókat is ellenőrzi a Nébih
2019. április 15, hétfő

Az erdei faválasztékot szállítókat is ellenőrzi a Nébih

Emelt mintaszámmal folytatódik idén a méhkockázati monitoring program
2019. április 15, hétfő

Emelt mintaszámmal folytatódik idén a méhkockázati monitoring program

Újabb hat halfaj fogási tilalma kezdődik április 15-én
2019. április 12, péntek

Újabb hat halfaj fogási tilalma kezdődik április 15-én

Készülni kell a tűzelhalás betegség megjelenésére az almatermésű gyümölcsösökben
2019. április 12, péntek

Készülni kell a tűzelhalás betegség megjelenésére az almatermésű gyümölcsösökben

Még nem késő védekezni a monília ellen
2019. április 11, csütörtök

Még nem késő védekezni a monília ellen

Kötelező, de jól felfogott érdekünk is a beporzó rovarok védelme
2019. április 10, szerda

Kötelező, de jól felfogott érdekünk is a beporzó rovarok védelme