Vissza

Tavaszi különlegesség a kucsmagomba

Tavaszi különlegesség a kucsmagomba

Tavaszi különlegesség a kucsmagomba
2019. április 18.

Tavasszal nemcsak a friss zöldségek szezonja indul, hanem megjelennek az erdőn-mezőn gyűjtött finomságok is. A már viszonylag jól ismert és divatos medvehagyma mellett a kucsmagomba is igazi tavaszi különlegességnek számít, bár nem található meg olyan tömegben, mint a medvehagyma. Ha valaki nem biztos magában, akár piacról is beszerezheti, hiszen ott gyűjtött gombát árulni csak előzetes szakellenőri minősítés után és folyamatos felügyelet mellett szabad. Mindemellett – a biztonság kedvéért – vásárláskor ellenőrizzük a gomba mellé kötelezően kihelyezett szakellenőri igazolást!
 

A kucsmagomba a süveg (kucsmagombáknál nem kalap!) báránybőr kucsmára emlékeztető kinézetéről kapta a nevét. A süveg gyűrött vagy méhsejtszerű, az üreges tönkkel részben vagy egészben összenőtt.

Leggyakrabban talán a cseh kucsmagombával lehet találkozni, ami már márciustól terem lomberdőkben, nyarasokban. Áprilisban jelenik meg bokros, erdős élőhelyén az „igazi”, az ízletes kucsmagomba, valamint a hegyes kucsmagomba, amelyek sajnos kevésbé gyakoriak, viszont finomabb ízűek. A felületes szemlélő a kucsmagombát könnyen összetévesztheti a szintén április-májusban megjelenő, mérgező papsapkagomba (pl. homoki és vörösbarna papsapkagomba) fajokkal, ezért a gyűjtött gombát mindig meg kell nézetni gomba-szakellenőrrel!

A kucsmagomba sokféleképpen elkészíthető, akár egyszerű tejszínes-kéksajtos mártással vagy medvehagymával, akár félbevágva és megtöltve, mindenképpen különleges finomságot varázsolhatunk az asztalra.

A kucsmagomba elkészítésénél ügyeljünk arra, hogy alaposan (min. 20 perc) süssük vagy főzzük meg, mert nyersen fogyasztva gyomorpanaszokat okozhat.

Friss hírek

Új veszélyt jelenthet a paradicsomot károsító ToBRFV vírus Európában
2019. május 23, csütörtök

Új veszélyt jelenthet a paradicsomot károsító ToBRFV vírus Európában

Elérhetőek a legfrissebb erdészeti adatok a Nébih honlapján
2019. május 22, szerda

Elérhetőek a legfrissebb erdészeti adatok a Nébih honlapján

Az egészséges környezet egyben egészséges táplálékláncot is jelent
2019. május 21, kedd

Az egészséges környezet egyben egészséges táplálékláncot is jelent

Egyre hatékonyabb az illegális fakitermelés és kereskedelem elleni küzdelem Magyarországon
2019. május 20, hétfő

Egyre hatékonyabb az illegális fakitermelés és kereskedelem elleni küzdelem Magyarországon

Sikeresen lezajlott az első távoktatási rendszerű erdészeti szakszemélyzeti alapképzés
2019. május 15, szerda

Sikeresen lezajlott az első távoktatási rendszerű erdészeti szakszemélyzeti alapképzés

Legyünk körültekintőek a zöld smoothie-k fogyasztásakor!
2019. május 14, kedd

Legyünk körültekintőek a zöld smoothie-k fogyasztásakor!

Az egészséges állatokért kampányol az EFSA
2019. május 13, hétfő

Az egészséges állatokért kampányol az EFSA

Színezékekkel kapcsolatos szabálytalanságot találtak gyermekeknek szánt cukorkában
2019. május 13, hétfő

Színezékekkel kapcsolatos szabálytalanságot találtak gyermekeknek szánt cukorkában

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei
2019. május 13, hétfő

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei

Idén is óvakodjunk a növényi károsítók behozatalától!
2019. május 13, hétfő

Idén is óvakodjunk a növényi károsítók behozatalától!

Idén is összemérhetik tudásukat a közétkeztetésben dolgozó szakácsok
2019. május 9, csütörtök

Idén is összemérhetik tudásukat a közétkeztetésben dolgozó szakácsok

Második fordulójához érkezett az EFSA új kampánya
2019. május 6, hétfő

Második fordulójához érkezett az EFSA új kampánya

Baranya megyében is lecsapott a Nébih
2019. május 6, hétfő

Baranya megyében is lecsapott a Nébih

Tilalom indul, marad és zárul is május elején
2019. május 1, szerda

Tilalom indul, marad és zárul is május elején

Hajdú-Bihar megyében is megjelent az afrikai sertéspestis
2019. április 30, kedd

Hajdú-Bihar megyében is megjelent az afrikai sertéspestis

Bemutatkozik az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság
2019. április 30, kedd

Bemutatkozik az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság