null Tájékoztatás az oltalom alatt álló „Szőregi rózsatő” földrajzi árujelző használatának bejelentéséről

Tájékoztatás az oltalom alatt álló „Szőregi rózsatő” földrajzi árujelző használatának bejelentéséről

2020. szeptember 9, szerda

A „Szőregi rózsatő” földrajzi árujelző 2012. július 16-án megszerezte a közösségi oltalmat, így megnyílt a lehetőség arra, hogy a Szeged-Szőreg, Szeged-Mihálytelek, Szeged-Gyálarét, Algyő, Deszk, Újszentiván, Kübekháza és Tiszasziget helységek közigazgatási területén termesztett rózsatöveket OFJ jelzéssel értékesítsék.

Bejelentés
A „Szőregi rózsatő” oltalom alatt álló földrajzi árujelző (a továbbiakban: OFJ) használata iránti kérelmet a Nébih Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatósághoz kell jelenteni a regisztrációs adatlapon, legkésőbb a rózsatövek forgalomba hozatala előtt 15 nappal. A regisztrációs adatlapon (docx/pdf) a bejelentő nyilatkozik arról, hogy a rózsatöveket a termékleírásnak megfelelően fogja előállítani. A termékleírás letölthető az Agrárminisztérium honlapjáról: https://gi.kormany.hu/download/9/1f/71000/SzoregiSz%C5%91regi_rozsato_termekleiras.pdf Ügyintézés itt.

Címke tartalma
A rózsatövek kereskedelmi címkéjén fel kell tüntetni a fajta nevét, fajtacsoportját, a minőségi osztályt (A. osztályú, B. osztályú), a termelő nevét és címét, valamint az ellenőrző hatóság nevét (Nébih). A címkén, vagy a csomagoláson el kell helyezni a „Szőregi rózsatő” emblémát, valamint az „Oltalom alatt álló földrajzi jelzés” szimbólumot
Az OFJ szimbólum elkészítéséhez szükséges nyomdai paraméterek letölthetők az Agrárminisztérium honlapjáról (https://gi.kormany.hu/oem-ofj-logok)
A rózsatermesztők azokra a rózsatövekre jelenthetik be az OFJ használatát, amelyeket a termékleírásban szereplő települések közigazgatási területein állítottak elő (térkép). A rózsatermesztők az OFJ embléma használatát a Nébih-hez való bejelentést követően azonnal megkezdhetik
A bejelentő kérésére a Nébih hatósági bizonyítványt állít ki arról, hogy a rózsatermesztő az OFJ használatát bejelentette, "Szőregi rózsatő" oltalom alatt álló földrajzi árujelzővel ellátott terméket állít elő vagy hoz forgalomba. A hatósági bizonyítvány kiállítását a regisztrációs adatlapon kell kérelmezni. a hatósági bizonyítvány kiállítása iránti eljárásért fizetendő 3000 forint illetéket - az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény 29. § (1) és 73. § (1) bekezdése alapján - az eljárás megindításakor, illetékbélyeggel, a regisztrációs adatlapon kell megfizetni.  

Ellenőrzés
A „Szőregi rózsatő” OFJ ellenőrzésére a Kormány a növénytermesztési hatáskörben eljáró Nébihet jelölte ki. A termékek termékleírásnak való megfeleléséről a növénytermesztési hatóság kockázatbecslésen alapuló, szúrópróbaszerű ellenőrzésekkel győződik meg. A hatóság ellenőrzést tarthat egyéb termelési és forgalmazási helyszíneken is. A termékleírásnak való megfelelés ellenőrzésének költségeit az Európai Unió és a Tanács 1151/2012/EU rend. 37. cikk (1) bekezdése alapján, az ellenőrzésnek alávetett gazdasági szereplők viselhetik és a költségekhez a tagállamok is hozzájárulhatnak. 

Az oltalom tartalma
A földrajzi árujelzővel ellátott termék árujelzője nem tévesztheti meg a végső fogyasztót. A bejegyzett elnevezés oltalmat nyújt a hasonló, a „Szőregi rózsatő” OFJ alá be nem jegyzett termékekkel szemben, amennyiben azok forgalomba hozatalánál az OFJ hírnevét kihasználnák, az árujelzővel visszaélnének, azt utánoznák, vagy félrevezető utalást tennének rá. Akkor is, ha egyébként feltüntetik a termék valódi eredetét, vagy ha az OFJ elnevezést lefordítanák, vagy ha például a „jellegű”, „típusú”, eljárással készített”, „hasonlóan készített”, „utánzat”, vagy hasonló kifejezéseket kapcsolnának hozzá. Oltalmat nyújt bármely egyéb – a termék származását, eredetét, jellegét, vagy alapvető tulajdonságait illetően – hamis, vagy megtévesztő megjelöléstől a belső vagy a külső csomagoláson, a reklámanyagokon vagy az érintett termékre vonatkozó iratokon, valamint a termék származását illetően hamis benyomást keltő dobozba történő csomagolástól. Az OFJ védelmet nyújt a termék valódi származását illetően, a fogyasztók megtévesztésére alkalmas bármely egyéb módszertől. 

Intézkedés
Ha az ellenőrző hatóság jogbitorlást észlel, értesíti a fogyasztóvédelmi hatóságot, és az eljárást indít a jogbitorló ellen.
Ha az ellenőrző hatóság megállapítja, hogy az OFJ-vel ellátott termék nem felel meg a termékleírásban foglaltaknak, kisebb hiba esetén a termelőt ill. forgalmazót felszólítja a hiányosságok orvoslására, lényeges hiba esetén a rózsatő forgalomba hozatalát a hiba jellegétől függő feltételhez köti, illetve súlyos hiba esetén az OFJ használatát a jogsértő előállító számára azonnali hatállyal megtiltja. A tilalom időtartama egy év. Az OFJ újbóli használatát a termelő akkor kezdheti meg, ha a hatóság előzetes ellenőrző szemlén megállapítja, hogy a termék a termékleírásnak megfelel. 
Amennyiben a hatóság azt észleli, hogy a forgalomba hozataltól eltiltott termékeket az OFJ-vel forgalomba hozzák, a szaporítóanyagot a forgalomból kivonja, és a termelőt megbírságolja. A bírság összege a tétel értékének másfélszerese, a termékleírásban foglaltaktól való oly mértékű eltérés esetén, amely a termék minőségi jellemzőit befolyásolja, illetve a tétel értékének kétszerese, az OFJ használatára nem jogosult általi előállítás, illetve az OFJ-vel jogellenesen ellátott termék forgalomba hozatala esetén, de ismételt esetben ennek többszöröse is lehet.

Adatváltozás bejelentése
A már regisztrált termesztőknek az adataikban bekövetkező változást, valamint az OFJ szimbólum megszüntetését 15 napon belül jelezniük kell a Nébihnek.
A növénytermesztési hatóság félévente tájékoztatja a Agrárminisztériumot az OFJ bejelentkezési kötelezettséget teljesítő előállítók naprakész jegyzékéről, illetve az OFJ használat ellenőrzéseinek eredményéről.
A földrajzi árujelzővel ellátott hazai termékekről az Agrárminisztérium nyilvántartást vezet, amelyet honlapján közzéteszi.


Vonatkozó jogszabályok:
-1997. évi XI. törvény a védjegyek és a földrajzi árujelzők oltalmáról (http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=29243.360136)
-Az Európai Parlament és a Tanács 2012. november 21-i 1151/2012/EU rendelete a mezőgazdasági termékek és az élelmiszerek minőségrendszereiről (https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?qid=1599636660434&uri=CELEX:32012R1151)
-A Bizottság 664/2014/EU felhatalmazáson alapuló rendelete (2013. december 18.) az 1151/2012/EU európai parlamenti és tanácsi rendeletnek az oltalom alatt álló eredetmegjelölések, az oltalom alatt álló földrajzi jelzések és a hagyományos különleges termékek uniós szimbólumainak létrehozása tekintetében, valamint a származásra vonatkozó bizonyos szabályok, bizonyos eljárási szabályok és bizonyos kiegészítő átmeneti szabályok tekintetében történő kiegészítéséről (https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?qid=1599638113461&uri=CELEX:32014R0664)
-158/2009. (VII.30.) Korm. rendelet a mezőgazdasági termékek és az élelmiszerek, valamint a szeszes italok földrajzi árujelzőinek oltalmára irányuló eljárásról és a termékek ellenőrzéséről (http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=126220.377922)

Friss hírek

2024. március 6, szerda

ÖKO vetőmag adatbázis tájékoztató

Az Európai Unió Bizottsága 889/2008/EK rendelete engedélyezi a nem ökológiai gazdálkodásból származó vetőmag és burgonya vetőgumó használatát is ökológiai gazdálkodásban, amennyiben a termelők nem tudnak ökológiai módszerekkel előállított szaporítóanyagot beszerezni. Az engedélyezési eljárást a tagállamok hatáskörébe utalja. Ennek érdekében előírja a tagállamok számára egy számítógépes adatbázis létrehozását és folyamatos működtetését azoknak a fajtáknak nyilvántartására, melyekből igazoltan rendelkezésre áll az ország területén ökológiai gazdálkodásból származó vetőmag, illetve burgonya vetőgumó.

Tovább >

2024. február 20, kedd

Közlemény elveszett „fehér könyvről" (2024.02.20.)

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >