null Tájékoztatás a zöldségpalánta import jogszabályi előírásairól

Tájékoztatás a zöldségpalánta import jogszabályi előírásairól

2021. november 14, vasárnap

Zöldségpalánta harmadik országból Magyarország területére akkor hozható be, ha az megfelel a Törvényben és a Rendeletben foglaltaknak.

Zöldségpalánta harmadik országból Magyarország területére – az engedményes szaporítóanyagot kivéve - akkor hozható be, ha az megfelel a Törvényben és a Rendeletben foglaltaknak a forgalmazó, a szaporítóanyag eredete, egészségi állapota, fajtaazonossága, fajtatisztasága, fejlettsége, mérete, gyökérzet-szár-levélaránya és jelölése vonatkozásában, továbbá a belföldi forgalmazó a behozott szaporítóanyag tételekről a Rendeletnek megfelelő nyilvántartást vezet.

A palánta csak akkor forgalmazható, ha rendelkezik GMO-mentességi igazolással. A hazai engedélyes üzem a harmadik ország béli eladót írásban nyilatkoztatja a behozott szaporítóanyag tétel géntechnológiai módosítástól való mentességéről (GMO). 
Az importból származó szaporítóanyagot csak annak minősítését követően lehet Magyarország területén forgalomba hozni és felhasználni. A minősítési kérelmet a területileg illetékes, növénytermesztési hatáskörben eljáró megyei kormányhivatalnál lehet kérelmezni. A kérelemnek formai előírása nincs. A szaporítóanyag kísérő okmányait és a GMO-mentességi igazolást ellenőrzéskor a hatóságnak be kell mutatni.  Tovább értékesítés esetén, a Szaporítóanyag-kísérő okmányon a származási országot fel kell tüntetni.

Palánta: árutermő növény termesztéséhez alapanyagul szolgáló magról nevelt fiatal növény, beleértve az oltott növényt, valamint a dughagymát, a fiókhagymát és a gyökértörzset.
Üzem: természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, amely zöldségpalántát hivatásszerűen előállít, tárol, kezel vagy forgalomba hoz.
Zöldségnövény: a Rendelet értelmezésében a zöldségnövény valamint a gyógy- és fűszernövény
Szaporítóanyag-kísérő okmány: a Rendeletben meghatározott adattartalmú okmány, amely a palántát kíséri belföldi és az Európai Unión belüli forgalomba hozatal esetén.
Harmadik ország: az Európai Unió tagállamain kívüli bármely ország
Tétel: meghatározott számú homogén összetételű és azonos származású árut jelölő szaporítóanyag-mennyiség
Engedményes szaporítóanyag: átmeneti és az Európai Unión belül ki nem küszöbölhető palánta ellátási nehézség elhárítása céljából a Nébih engedélyt adhat egy adott kategóriához tartozó, az e rendeletben foglaltaknál kevésbé szigorú követelményeknek megfelelő palánta meghatározott ideig való forgalomba hozatalára az Európai Bizottság felhatalmazása alapján, ha az a növény-egészségügyi jogszabályok előírásainak egyébként megfelel.
Géntechnológiával módosított szervezettel szennyezett vetőmag: az a vetőmag, amely
a) Európai Unióban engedéllyel nem rendelkező,
b) az Európai Unióban termesztési célú felhasználásra ki nem terjedő engedéllyel rendelkező, vagy
c) az Európai Unióban termesztési célú engedéllyel rendelkező, de védzáradéki eljárás alatt álló géntechnológiai módosítás által megváltozott génállományú természetes szervezetet tartalmaz, illetve ilyen természetes szervezetből áll.
Törvény: A növényfajták állami elismeréséről, valamint a szaporítóanyagok előállításáról és forgalomba hozataláról szóló 2003. évi LII. törvény.
Rendelet: A zöldség szaporítóanyagok előállításáról és forgalomba hozataláról szóló 50/2004. (IV. 22.) FVM rendelet

Friss hírek

2024. március 6, szerda

ÖKO vetőmag adatbázis tájékoztató

Az Európai Unió Bizottsága 889/2008/EK rendelete engedélyezi a nem ökológiai gazdálkodásból származó vetőmag és burgonya vetőgumó használatát is ökológiai gazdálkodásban, amennyiben a termelők nem tudnak ökológiai módszerekkel előállított szaporítóanyagot beszerezni. Az engedélyezési eljárást a tagállamok hatáskörébe utalja. Ennek érdekében előírja a tagállamok számára egy számítógépes adatbázis létrehozását és folyamatos működtetését azoknak a fajtáknak nyilvántartására, melyekből igazoltan rendelkezésre áll az ország területén ökológiai gazdálkodásból származó vetőmag, illetve burgonya vetőgumó.

Tovább >

2024. február 20, kedd

Közlemény elveszett „fehér könyvről" (2024.02.20.)

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >