Vissza

Szakmai tartalmak

Szakmai tartalmak

  • Általános tájékoztató anyagok

    • Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal - tájékoztató füzet

      A kiadvány ingyenesen letölthető innen (EN).
    • Tudnivalók az élelmiszerlánc-felügyeleti díjról

      A kiadvány ingyenesen letölthető innen.
    • Navigátor - tájékoztató

      A kiadvány ingyenesen letölthető innen.
    • Tájékoztató a RASFF rendszerről

      A kiadvány ingyenesen letölthető innen.
    • Új élelmiszerek - tájékoztató füzet

      A kiadvány ingyenesen letölthető innen.
  • Állat

    • A farokkurtítás szükségességének megszüntetése

        Sertéseknél természetes hajlam a felfedező és táplálékszerző magatartás akkor is, ha kielégítő mennyiségű táplálékot kapnak. Ha ezek a szükségletek nincsenek kielégítve a nagyüzemi tartás során, az káros következménnyel jár. A legelterjedtebb viselkedési probléma a farokrágás megjelenése. Környezeti, tartási és étrendi tényezők széles skáláját sikerült farokrágási kockázatként azonosítani (ingergazdagító anyagok hiánya, nagy állománysűrűség, versengés, nem megfelelő táplálék, gyenge egészségi állapot, mikroklimatikus tényezők, fajta, szociális környezet stb.). Az alábbi szakmai anyag áttekinti a farokrágás kialakulásának leggyakoribb okait, illetve javaslatot tesz a megelőzést illetőn. Segítséget nyújt abban is, hogy a gazdálkodó hogyan kerülheti el a jogszabály által tiltott rutinszerű farokkurtítást a malacoknál. 

      Kiadvány letöltése (pdf)

    • WebENAR/WebTER tájékoztató

      A kiadvány ingyenesen letölthető innen.
    • Rövid ismertető a lovak kevésvérűségéről

      A kiadvény ingyenesen letölthatő innen.
    • Tájékoztató a Nyugat-nílusi vírusról

      A kiadvény ingyenesen letölthatő innen.
  • Élelmiszer

    • Útmutató a vendéglátás és étkeztetés jó higiéniai gyakorlatához

      Az Útmutató célja, hogy ösztönözze a megfelelő higiéniai gyakorlat alkalmazását az étkeztetés, vendéglátás szakágazatban.
      Felelős kiadó: Nébih
      Felelős kiadó címe: 1024 Budapest Keleti Károly u. 24.
      ISSN szám: ISSN 2064-2652
      Ingyenesen letölthető az alábbi linken.
    • Élelmiszerbiztonság

      • Kérdezz-felelek az élelmiszer-adalékanyagokról
        A kiadvány ingyenesen letölthető az alábbi linken.
      • Botulizmus - a legsúlyosabb ételmérgezés
        A kiadvány ingyenesen letölthető az alábbi linken.
      • Kérdezz-felelek a Campylobacter okozta megbetegedésekről
        A kiadvány ingyenesen letölthető az alábbi linken.
      • Jó tanácsok házi disznóvágáshoz
        A kiadvány ingyenesen letölthető az alábbi linken.
      • Tájékoztató az E-coli fertőzésekről
        A kiadvány ingyenesen letölthető az alábbi linken.
      • Élelmiszer-előállítás és forgalomba hozatal alapvető szabályai
        A kiadvány ingyenesen letölthető az alábbi linken.
      • Internetes ételrendelés házhozszállítással
        A kiadvány ingyenesen letölthető az alábbi linken.
      • Tájékoztató a fagylaltfogyasztás élelmiszebiztonsági vonatkozásairól
        A kiadvány ingyenesen letölthető az alábbi linken.
      • Élelmiszerbiztonsági jótanácsok fesztiválozóknak
        A kiadvány ingyenesen letölthető az alábbi linken.
      • Tájékoztató a helyi termelői piacok üzemeltetéséről
        A kiadvány ingyenesen letölthető az alábbi linken.
      • Tájékoztató a kistermelői élelmiszertermelés, -előállítás és -forgalmazás feltételeiről
        A kiadvány ingyenesen letölthető az alábbi linken.
      • Kérdezz-felelek a szalmonella okozta megbetegedésekről
        A kiadvány ingyenesen letölthető az alábbi linken.
      • Kérdezz-felelek a trichinellózisról
        A kiadvány ingyenesen letölthető az alábbi linken.
    • Borászati és alkoholos italok

      • Borászati termékek hatósági kontrolljával kapcsolatos tudnivalók
        A kiadvány ingyenesen letölthető az alábbi linken.
      • Borhibákról és borbetegségekről
        A kiadvány ingyenesen letölthető az alábbi linken.
      • Pálinka termékek hatósági kontrolljával kapcsolatos tudnivalók
        A kiadvány ingyenesen letölthető az alábbi linken.
      • Pálinka termékek jelölési útmutatója
        A kiadvány ingyenesen letölthető az alábbi linken.
    • Takarmánybiztonság

      • Tejelő tehén takarmányok aflatoxin-szennyezettségének csökkentési lehetőségei
        A kiadvány ingyenesen letölthető az alábbi linken.
  • Növény

    • Amit a GMO vetőmag ellenőrzésről tudni kell

      A kiadvány ingyenesen letölthető innen:  20172018

    • A dísznövény szaporítóanyagokról

      A kiadvány ingyenesen letölthető innen.
    • Az akáctermesztés jövője

      A kiadvány ingyenesen letölthető innen.
    • Az erdészeti génmegőrzés jelene és jövője

      A kiadvány ingyenesen letölthető innen.
    • Az erdészeti szaporítóanyagokról

      A kiadvány ingyenesen letölthető innen.
    • Erdővagyon és erdőgazdálkodás Magyarországon 2015-ben

      A kiadvány ingyenesen letölthető innen.
    • A fa-csomagolóanyagok kockázatosak!

      A kiadvány ingyenesen letölthető innen.
    • A gyümölcs szaporítóanyagokról

      A kiadvány ingyenesen letölthető innen.
    • A hamisított vetőmag ismérvei

      A kiadvány ingyenesen letölthető innen.
    • A kertészeti növények vetőmagjáról

      A kiadvány ingyenesen letölthető innen:  20172018

    • Amit a növény fajtaelismerésről tudni kell

      A kiadvány ingyenesen letölthető innen.
    • A parlagfű és az allergia

      A kiadvány ingyenesen letölthető innen.
    • Az integrált termesztés alapelvei

    • A szántóföldi növények vetőmagjáról

      A kiadvány ingyenesen letölthető innen:  20172018
    • Szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazma

      A kiadvány ingyenesen letölthető innen.
    • A szőlő szaporítóanyagokról

      A kiadvány ingyenesen letölthető innen.
    • Vetőmag - 10 kérdés, 10 válasz

      A kiadvány ingyenesen letölthető innen.
    • A szőlőinket, gyümölcsöseinek, dísznövényeinket fenyegető Xylella fastidiosa baktériumról

      A kiadvány ingyenesen letölthető innen.
    • A zöldségek, gyümölcsök jelöléséről, árusításukhoz szükséges bizonyos kötelezettségekről

      A kiadvány ingyenesen letölthető innen.
    • A zöldségpalántákról és a dughagymáról

      A kiadvány ingyenesen letölthető innen.