Vissza

Szakmai fórum a madárinfluenza-járvány eddig tanulságairól

Szakmai fórum a madárinfluenza-járvány eddig tanulságairól

Szakmai fórum a madárinfluenza-járvány eddig tanulságairól
2017. március 1.

„A madárinfluenza első tanulságairól” címmel tartott szakmai fórumot a hazai baromfiágazat vállalkozásai számára a Baromfi Termék Tanács, a Baromfi-egészségügyi Társaság, valamint a Baromfiágazat szakfolyóirat a Földművelésügyi Minisztérium (FM) épületében, 2017. február 28-án. Zsigó Róbert, az FM élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára megnyitójában kiemelte: a madárinfluenza-járvány sújtotta magyar baromfitartók számára a kormányzat megadja a szükséges támogatást az ágazat mielőbbi talpra állításához. Ehhez kártalanítási pénzügyi keret, jövedelempótló és munkahelymegőrző támogatás áll rendelkezésre.

A rendezvényen Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos a H5N8 vírus tavaly novemberi megjelenése óta eltelt időszak szakmai tapasztalatait foglalta össze. A madárinfluenza Magyarországon eddig 233 állattartó telepet fertőzött meg, ami miatt 3,2 millió baromfit kellett kényszerből leölni és megsemmisíteni. A vadmadarak által terjesztett vírus emberre nem veszélyes, ugyanakkor a becslések szerint eddig mintegy 7 milliárd forint közvetlen kárt okozott a baromfiágazatnak, melyből a kormány eddig több mint 3 milliárd forintot kifizetett. A legfőbb cél a járvány teljes megállítása, az újabb kitörések megakadályozása. Az azonnal meghozott járványvédelmi intézkedéseket kiegészítette a 3/2017 számú határozat, amely minden baromfitartó számára kötelező, szigorúbb járványvédelmi, állat-egészségügyi, valamint higiéniai előírásokat fogalmazott meg.

Dr. Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója az országos főállatorvos intézkedésével egyetértve felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar baromfiágazat a krízishelyzetből csak fokozott állami szerepvállalással tud kilábalni. A hazai baromfiipar az elmúlt évtizedekben töretlen fejlődést produkált, a vállalkozások döntően magyar kézben vannak, az ágazat éves szinten 500 milliárd forint termelési értéket állít elő.

Forrás: FM sajtóiroda