null Sikeresen lezajlott a hazai faiskolák tűztövis állományának átvizsgálása

Sikeresen lezajlott a hazai faiskolák tűztövis állományának átvizsgálása

2019. január 23, szerda

2011-ben vette kezdetét és 2018 őszén eredményesen zárult a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) dísznövény szaporítóanyag utóellenőrzési projektje. A többéves vizsgálat a Magyarországon engedéllyel rendelkező díszfaiskolákból származó Pyracantha sp. (tűztövis) fajtaazonosságának, fajtatisztaságának és főbb tulajdonságainak ellenőrzésére irányult. A hatóság a vizsgálat alá vont 45 tűztövis tételből 7 esetében tárt fel fajtaazonossági, 3 tételnél pedig keveredési problémát.

A Nébih dísznövény szaporítóanyag felügyeleti tevékenysége részeként vizsgálta az engedéllyel rendelkező hazai faiskolák tűztövis állományát. A szaporítóanyag utóvizsgálat a 2011-től 2018-ig tartó időszakban zajlott, ezalatt összesen 45 tűztövis tétel jogszabályi előírásoknak való megfelelőségére terjedt ki. A megfigyelési munkálatokban és a tételek minősítésében a Budapesti Corvinus Egyetem kompetens oktatói is részt vettek.

A megfigyelések fő szempontja a tűztövis szaporítóanyagok fajtaazonosságának és fajtatisztaságának ellenőrzése volt. A 9 ellenőrzött díszfaiskolából 4 (22%) maradéktalanul megfelelt a jogszabályi követelményeknek. A vizsgálat alá vont 45 növénytételből 10 esetében (18%) fordult elő fajtaazonossági vagy fajtatisztasági probléma, ritkább esetben mindkettő együttesen.

A hatósági utóellenőrzés célja nem a szabályszegő faiskolák szankcionálása volt, sokkal inkább arra irányult, hogy a szakemberek felhívják a vállalkozások figyelmét a jogszabályi követelményeknek való megfelelési kötelezettségükre. A vizsgálattal kapcsolatos észrevételek megvitatása, valamint a hatékony kommunikáció érdekében a Nébih minden érintett számára biztosította a személyes konzultáció lehetőségét.

A hazai faiskolák tűztövis állományának átvizsgálásáról és a megfigyelés eredményeinek összefoglaló értékeléséről a Nébih honlapján olvashatnak részletesen.

Friss hírek

2024. április 16, kedd

Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyét újra elérte a madárinfluenza

Madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegye több állattartó telepén is a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Az érintett állományok felszámolása, valamint a járványügyi nyomozás folyamatban van. A hatóság a madárinfluenza újbóli jelenléte miatt ismételten felhívja az állattartók figyelmét a járvány elleni védekezés fontosságára.

Tovább >

2024. április 16, kedd

Vetőburgonya-vásárláskor kizárólag fémzárolt vetőgumók közül érdemes választani

Jó minőségű, biztos termést hozó, egészséges vetőgumók ültetéséhez csak fémzárolt tételt érdemes vásárolni, melyek elsősorban gazdaboltokban, nagyobb áruházakban, szakáruházakban érhetőek el. A Nébih összefoglalta, mire érdemes vásárláskor ügyelni, valamint a hatósági címke bemutatásával is segítséget kíván nyújtani a burgonyát ültetők számára a magas minőségű, egészséges termés elérése érdekében.

Tovább >